Čekání na barbary

Čekání na barbary https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/15747/bmid_cekani-na-barbary-bSO-15747.jpg 4 61 19

Stěžejní dílo nejznámějšího jihoafrického autora a dvojnásobného nositele Bookerovy ceny za literaturu rozvíjí v alegorickém příběhu vzpoury jednotlivce proti útisku a degradaci člověka téma morálního dilematu, před nímž stojí každý, kdo se stane svědkem svévole státní moci, – téma, které zůstává stejně aktuální, jako bylo v době, kdy se Coetzeemu stalo prostředkem ke kritice koloniálního útlaku přežívajícího v bývalém apartheidu.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Apsida
Originální název:

Waiting for the Barbarians , 1980


více info...

Přidat komentář

kralika
27.12.2023 4 z 5

„Pro lidi, kteří nepodléhají zákonům, je právní postup pouze jednou z možných alternativ.“

Mé druhé setkání Coetzeem, na rozdíl od toho prvního (Život a doba Michaela K.), vyšlo nadmíru dobře. Snad i proto, že podobné koloniální polemiky mám rád (Conrad, Orwell, Farrell a jim podobní). Coetzee podobně jako ostatní přesvědčivě ukazuje, jaký typ lidí tyto nejisté končiny přitahovaly. V dobrém i zlém slova smyslu.

„neměl jsem nikdy dovolit, aby se brány města otevřely lidem, kteří tvrdí, že existují vyšší zájmy, než je slušnost.“

jaryn
26.11.2023 4 z 5

Proč je to tak silná kniha? Protože je o nás, o takzvaných lidech, o zbabělcích i kurvách v nás... Líbil se mi i pokojný závěr, kde nešlo o vykonání nějaké pomsty, kde nešlo už vlastně o nic.


Pavlaj
23.11.2023 4 z 5

Mnohovrstevnatý a nejednoznačný příběh, který asi neumím dobře popsat. Hlavně ne tak, abych zbytečně neopakovala předchozí komentáře. Stojí za přečtení? Rozhodně. Je to čtení složité a náročné? Ano, rozhodně. Protože předkládá hodně otázek, na které se musí čtenář sám snažit hledat odpovědi. Dva týdny po přečtení mi zůstává v paměti zvláštní směs bezútěšné drsné krajiny, morálních dilemat ze spoluúčasti na autoritářském režimu a dusné atmosféry domnělého (nebo skutečného?) nebezpečí na periferní výspě nepojmenované říše.

hetzerjoke
15.04.2023 4 z 5

Velmi silná kniha s velkým množstvím hlubkých otázek a solidně rozpracovaných témat vniřních rozporů, kterou je nicméně celkem záhul číst a kdo si chce vychutnat všechna přirovnání a kětnaté věty, musí chtě nechtě číst jeden odstavec pět minut. Přestože se jedná o poměrně staré dílo (které ve své době asi nejvíce reflektovalo rasismus), unierzální časoprostor v absurdně chladné/horké pouštní oblasti dělá z Čekání na barbary nadčasový zážitek a velmi podrobný vhled do populismu a špinavé hry, kterou dokáží zlí lidé křivit charakter nevinných.

Děj je vyprávěn z pohledu starého usedlého soudce v malém hraničním městečku; postavou vyzrálou věkem a přeci příjemně dětinskou (archeologie, idealismus). Jak se ale moudrý, trochu bojácný ale hlavně uvědomělý člověk dokáže srovnat s nemorální diktaturou krutého impéria, které do jeho až doposud klidného domova přináší děsivě metodický plukovník Joll a mladí násilničtí policisté? Propaganda těchto cizinců hovoří jasně - barbaři, neznámý pouštní národ, jsou nepřátelé a plánují napadnout impérium a proto je třeba začít proti nim bojovat jako první. Jsou jiní, jsou zlí, chtějí zabíjet, musíme se bránit! Stačí zapomenout, že to bývali sousedé a že na pohraničí vládl mír.

Knížka je krátká a obsahuje pár docela drsných momentů, ale se jedná o příjemně decentní dílo, které se varuje příliš okaté agitace a většinu motivů servíruje formou přirovnání. Styl psaní, který autor zvolil nesedne každému, je hodně založený na vnitřních monolozích a úvahách.

Tato kniha je v současné době války na Ukrajině jednou z nejlepších, po které sáhnout.

Radek99
16.12.2022 4 z 5

Neuvěřitelně nadčasové dílo, které má svou platnost i dnes skoro 50 let po jeho vzniku a bohužel se obávám, že bude platné i dlouho v budoucnu. John Maxwell Coetzee vepsal do románu Čekání na barbary hlubokou obavu z toho, že imepiální (potažmo státní) moc má potřebu vytvoření společného nepřítele i iluze ohrožení a přicházejícího nebezpečí jako v podstatě svou integrální součást, k barbarskému použití násilí i proti nevinným (a dokonce svým vlastním občanům) je pak už jen malý krůček... Tahle kniha je vlastně esencí totality, ať už imperiální, fašistické, komunistické, nebo obecně autoritářské - vždyť i mezi demokratickým a totalitním zřízením je jen slabá křehká stěna... Mimochodem umělé vytváření pocitu ohrožení se dá krásně ilustrovat i na našem současném politickém dění - rozdmýchávání obav z uprchlíků, z uprchlické krize, strašení pandemiemi, odkud to jen známe...

aktijnov
25.11.2022 5 z 5

Zvláštní kniha plná věcí, které člověku uvíznou v hlavě a musí nad nimi přemýšlet.

Greenfingers
03.09.2022 5 z 5

Čtení Coetzeeho knížek je pro mě vždy zážitek a ani tentokrát mě nezklamal. Román nese mnohá poselství a myšlenky, které stojí za zaznamenání. Samozřejmě, nabízí se zde otázka: kdož jsou oni barbaři - záhadní domorodci, kterým se připisují různá zvěrstva, nebo ti, kteří se holedbají svou mocí a chovají se hůře než zvířata.

Knišíl
19.12.2020 3 z 5

Coetzeeho mám velmi rád, většinu jeho knih jsem četl a líbili se mi. Čekání na barbary, i když zřejmě patří mezi jeho nejznámější díla, mě bohužel úplně nezaujalo. Myslím, že se dalo lépe pracovat s dějem a postavami, plukovník Joll byl jenom míhající se figurka, jejíž charakter byl spíše plošší (i když možná to bylo autorským záměrem). Vyprávění mi přišlo někdy dosti monotónní (opět asi šlo o záměr), každopádně celá fabule tak nějak vyšumí do ztracena. Ač se rozhodně nejedná o špatný text, přijde mi, že Coetzee mě již v jiných svých dílech okouzlil mnohem více.

Lexand
28.11.2020 3 z 5

Stojí za přečtení.

Jorgito
14.11.2020 3 z 5

Dosaďte si sami něco za barbary - historii kolonií, diktátorské režimy a nebo klidně Games of Throne....velmi čtivá kniha, kde pro mě byly nejlepší ty psychologicky psané pasáže hlavního hrdiny, nikoli samotný příběh, ten byl lehce předvídatelný...ale začal jsem v 16:00, skončil v 23:50, opravdu to dáte jedním tahem, lehoučce napsáno, minimum postav, ovšem není to top

tonick73
22.09.2020 3 z 5

Kniha plná metafor. “V bezpečí našich domovů, s okny zavřenými na závory a trámy zapřenými proti dveřím vidíme, jak se střechou a stropem začíná snášet jemný šedivý prach, který usedá na veškeré nezakryté plochy, vytváří povlak na hladině pitné vody, skřípe mezi zuby. Sedíme a myslíme na ostatní tvory tam venku, kteří nemají na vybranou a nemohou než se obrátit zády k větru a vytrvat..”

Jak autor píše” Myslím si:” Mám cosi přímo před očima, a přesto to nevidím.”

Petra21
28.07.2020 5 z 5

Hutné téma, bohužel stále aktuálního kastování na "vysokou" civilizovanou společnost, jejíž hodnoty soudíme jako ty jediné správné, a ty ostatní, "nižší" či podřadnější jedince, s nimiž nelze v žádném případě spolupracovat, nýbrž je rovnou zničit. Bravurní práce s jazykem dokázala navodit atmosféru tak alarmujícího zmaru, zlomené hole nad takzvaným "lidstvím". A přitom všem zůstal autor velice decentní, takřka neutrální, chápající a díky bohu jen minimálně naturalistický; poukázal především na neustávající potřebu populistů vířit umělý strach. Velice velice velice dobré!

JitkaJak
18.04.2020 5 z 5

Je to báječné čtení. Tak absurdní a pravdivé, bohužel.
"Zločin, který se v nás skrývá, musíme spáchat sami na sobě. Ne na druhých."

Alex_Jura
04.11.2018 4 z 5

Na to, že je autor Jihoafričan, je text trochu moc JIHOAMERICKÝ .-) Ale najdou se tu zajímavé myšlenky. Svého času jsem ji měla hodně ráda. Přemýšlím, proč...

Mám cosi přímo před očima, a přesto to nevidím. ...? ;-)

niknikita
01.06.2018 4 z 5

Sáhla jsem po této knize díky tomu, že má být převedena do filmové podoby.Je to příběh plný krutosti a živočišnosti, tak už teď jsem hodně nedočkavá a zvědavá, co s tím provedou filmaři.
Za sebe bych uvítala vydání ve větším formátu, protože tento "kolibřík" měl text ṕsaný dost mrňavými písmenky...

Luvák
15.10.2017 3 z 5

Oproti Tatarské poušti, kterou tato kniha vykrádá v duchu hesla: "Malý umělec kopíruje, velký umělec krade", je Čekání na barbary o dost plytké. Ta tam, je atmosféra prázdného života, zůstává pouze poněkud nesmyslné gesto osobní vzpoury proti společnosti. Co se týče tématu, tak např. Chilské nocturno jej zpracovává daleko lépe.

mane.n
23.06.2017

Bohužel to nebyla první kniha, kterou jsem od tohoto autora četla, příliš nechápu díky čemu je tento autor tak oblíben. Žádný úvod, závěr a ve své podstatě ani děj. Poměrně chaotické, špatně se čte a orientuje. Autorovi by na vyjádření myšlenky mělo stačit tak 50 stran, není umění psát obsáhlý text.

pietroaretino
12.08.2014 4 z 5

Děj se odehrává ve Francově Lhotě a v Lidečku. Barbary jsou míněni šohajové z hostýnsko-vizovických vrchů.

honajz
13.04.2012 2 z 5

Tak nějak netuším, co autory vede, aby mi v úvodu knihy neprozradili, kde a kdy se nacházím a proč. Možná bych se pak příliš soustředil na příběh. Chvílemi - díky imaginárním a mystickým sekvencím snů - jsem si dokonce nebyl jistý, zda nečtu nějakou fantasy nebo sci-fi, kde se za rohem objeví elf s mečem. Zase na druhou stranu, atmosféru navodit pan spisovatel umí, o tom žádná, ale často se zaplete do košatých a košatějších odboček - někdy až okatě se snaží kopírovat styl Gabriela Garcíi Marquéze, ale vskutku jde jen o snahu - aby zase jindy v ději poskočil trochu oslím střihem. Jistě, téma je zajímavé, potřebné, ale přece jen mi k prožitku z knihy nestačí jen velmi dobře podaný popis prostředí.