Čeká nás pohroma?

Andor Šándor

Komentáře

Životní příběh generála tajné služby. Generál v záloze Andor Šándor... Bezpočet lidí ho zná z médií i z jeho přednášek a naslouchá tomu, co říká elegantní pán v dobře střiženém obleku. A jako by s pořád trochu velitelským držením těla. V angličtině, kterou umí ing. Šándor tak jako u nás málokdo, se tomu říká body language. Kdekdo se ale musí ptát: Co všechno má už ten člověk za sebou, kromě toho, že vedl před lety vojenskou tajnou službu a že ho dnes známe jako bezpečnostního experta? Čím prošel a kudy se ubíral jeho život? Jaké má přátele? A jaké nepřátele? Na tyto otázky odpovídá kniha generálových pamětí, která nyní vstupuje na český knižní trh. A nejsou to běžné memoáry s popisem vlastního života od dětství až do moudrého stáří. Šándor své vzpomínky zpestřuje ostrými úvahami, historickými obrazy, někdy až ironickými komentáři a výhledy do možná dost nebezpečné budoucnosti. Působí dnes, když ho vidíte, jako politik, kterého byste možná rádi volili. Jako muž, co umí odpovídat na otázky. Byl v životě velitelem pěší roty, učitelem angličtiny, vojenským diplomatem, podšéfem a šéfem vojenské rozvědky – v otázkách ozbrojených sil a politiky se skvěle vyzná dodnes. A říká v knize například: „Spoléháme na proslulý článek pět Washingtonské smlouvy, kde se mluví o pomoci členské zemi NATO ze strany jejích spojenců, a nechceme brát v potaz fakt, že spojenci ohroženému státu pomohou v rámci svých možností a svého uvážení. Takže mu třeba mohou poslat vlak s balenou vodou, čtyřicet tisíc přikrývek a bedny s brufenem...“... celý text

Komentáře knihy Čeká nás pohroma?

Kakho-Oto
11.04.2022

(SPOILER) Nejzajímavější informace pan Šándor z pochopitelných důvodů uvést nemohl, maximálně je pouze lehounce naznačil. Z knihy se tak dozvídáme o jeho "běžném" životě, názorech na politiku či náš národ nebo čteme jeho vhledy do mezinárodních vztahů, a to se zvláštním zřetelem na vojenství a bezpečnostní či zpravodajské služby. Zaujalo mě, že ten úchylný Barták chtěl nechat pana Šándora zavraždit. Tato kauza mně unikla, nebo jsem ji za ta léta dokonale vymazal z paměti. Řadu názorů pana Šándora nesdílím, zejména jeho ne příliš lichotivé hodnocení naší moderní historie. V případě odmítnutí Mnichovské dohody by bylo Československo bráno jako válečný štváč, nikdo by nám nepomohl a období okupace i lidské ztráty by byly daleko těžší. Zrovna tak bych neřekl, že za protektorátu jsme měli více udavačů než hrdinů. A hrdinové nebyli zdaleka jen parašutisté ze skupiny Anthropoid, vojáci v zahraničním odboji a účastníci Pražského povstání. Naopak s panem Šándorem souhlasím s tím, aby se naše armáda těšila větší úctě obyvatel i finanční podpoře státu. Celkové hodnocení knihy: 75 %

simona5r
08.12.2019

Kniha, která rozšířila mé obzory a přiměla mě k nejednomu zamyšlení. Co bych chtěla vytknout, je občasné rychlé přeskakování témat a místy jen jejich nakousnutí.

7259
30.12.2018

Zklamání. Od Růžka se s pamětmi různých českých generálů u tajných roztrhl pytel. U Růžka jde sice o chronologický popis v podstatě spíš zábavných banálních historek, jenže tato kniha neplní ani to. Asi ani neví co plnit chce. Popis karierniho postupu Šandora je poněkud vágní, občas prostřihnut nějakou melancholickou historkou z mládí. Což ale lze vzhledem zivotopisnym ambicím spionske knihy pochopit. Z této části pro mě byl nejzajímavější přechod do civilní bezpečnostní sfery. Problém soudržnosti knihy začíná ke konci, kdy kniha sklouzává k něčemu co bych označil jako nářek bílého může vyššího věku. Nic proti tomu, názory i s kterými nesouhlasíme mají zaznít, ale kniha pak žánrově neví čí je. Na prognostickou knihu je zas slabá část která navrhuje pouze minimum řešení ačkoliv trendy a hrozby jsou pro soudobou Evropu vytěženy vyčerpávajícím způsobem. V pomyslných řešení ke kvalitním částem patřil popis výzbroje kterou by AČR měla disponovat a to až do úrovně jednotlivých zbranovych systémů. To potom ale ostře kontrastuje s částmi kdy je například na jedné straně popis pražské gay pride očima generála. zcela mimo jakýkoliv předcházející nebo následující kontext či komentář. Jako by to bylo takové mrk-mrk na čtenáře že těch pár gayů je něco čím si zavinujeme svůj úpadek, ale bál se to říct nahlas i když jinde v knize se bije v prsa jako nekorektní kritik dnešní doby. Chcete zábavné storky z tajných služeb? Kupte si Růžka. Chcete aspoň trochu názvosloví, více konkrétnosti (i když možná lživé) Kupte si Randaka se Spurným a Bizony 007. A chceteli si udělat názor kam ten svět spěje tak si raději kupte Friedmana. Ti všichni dělají svoje téma lépe než kniha co chtěla chytit příliš zajíců na malém rozsahu a která spíš působí jako pojistka autora který když se jeden z mnoha nacrtnutych scénářů vyplní bude moct říct že on to rikal.

martinidd
25.04.2018

Velice solidní kniha ,určitě by si jí každý kdo chce mít názor na vývoj a politiku po roce 89 měl přečíst.

Artic
18.12.2017

Kdo trošku popřemýšlí, tak může odhalit poselství pana generála :-)

Haen
27.09.2017

Poutavé vyprávění brigádního generála v záloze. Andor Šándor je bývalým náčelníkem Vojenské zpravodajské služby ČR a dnes uznávaným odborníkem na otázky bezpečnosti a hrozby terorismu. Zajímavá kniha vzpomínek i úvah nad dnešním světem. Přečetla jsem ji s velkým zájmem, i když jsem ji dlouho odkládala kvůli podbízivému názvu, který však knihu nevystihuje.

Juzzy
23.04.2017

Velmi zajímavé vyprávění. Člověk na svém místě. Jen škoda že, spousta záležitostí je jen nakousnutých a nelze zveřejnit více. :-/

Bohemians
02.03.2017

Velice odborně a kvalitně zpracováno, spoustu věcí se jinak než od bývalého generála tajné služby nedozvíte. Škoda jen, že některé informace nemohl prozradit a musel téma "obejít". Jinak velice poutavý a zajímavý náhled na bezpečnost ČR, EU, ale i světa.

Doporučuji.

PajaCB
07.02.2017

Zajímavé informace. I když asi 90% nemůže zveřejnit :(

Iki1
24.01.2017

Kniha přináší velmi příjemné vyprávění bývalého generála tajné služby. Autor je brilantním řečníkem se srovnanými a pevnými názory na svět kolem nás, což se odráží i v jeho prvotině. Zachycuje v ní svůj život od studia na vojenském gymnáziu v Moravské Třebové a na vysoké škole pozemního vojska ve Vyškově, přes vojenské nasazení u bigošů v Karlových Varech, odkud ho vytáhli vojenští rozvědčíci.
Popisuje zde mnohé zažité příhody, které doplňuje moudrými názory na život, ale především na současné politiky a jejich rozhodnutí. Tím, že působil uvnitř důležité státní složky, zažil mnohé na vlastní kůži, takže vidí dál než jiní spoluobčané.
Je fajn, že vyprávění rámuje historickými postřehy (historická četba je mimo muziky jeho koníčkem). Kniha obsahuje velké množství informací, které spolu navzájem souvisejí. S mnohými souhlasíme, mnohé nám docvaknou až při čtení.
V každém případě se jedná o velmi důležitou knihu pro získání základního přehledu o zabezpečení obrany našeho státu. Je doplněna fotografiemi z autorova rodinného alba.
"Válka je bohužel lidem vlastní. Není to nic nepřirozeného, není to ozbrojená rvačka, která se strhne z ničeho nic, a my jsme pak překvapeni. Lidé spolu bojují po celá tisíciletí."
"Nevím, kde je dnes nějaké české odhodlání. Netuším, kdo by, pateticky řečeno, mohl pozvednout náš prapor. Politici myslí obvykle v horizontu svého volebního období, zatímco tohle je běh na dlouhou trať a k cílům někde dál v budoucnu se nikomu nechce."
"Kdyby měli Češi zažít ještě jednou svůj Mnichov - potupnou porážku bez odporu, pak je s nimi ámen. Český národ se potom už nikdy nezotaví a zbude mu jen rozklad v horizontu několika generací."

Pavel.Kozina
10.01.2017

Člověk může nahlížet na knihu ledajak. Mě se díky ní propojila spousta informací. Rozhodně mohu doporučit.

Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:

Zavřít

Vypněte si reklamy na Databázi