Čečetka je mistr čači

Čečetka je mistr čači https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/458710/bmid_cecetka-je-mistr-caci-icT-458710.jpg 3 2 1

Milí čtenáři, držíte v rukou knížku, která ukazuje krásy češtiny a zvláštní kouzlo hraní se slovy. Slovní hrátky autorky rozvíjejí naši představivost, obohacují slovní zásobu a jsou prodchnuty vynalézavostí i laskavým humorem. Jako lidé stále komunikujeme – slovy i mimoslovně. A ke slovnímu vyjadřování potřebujeme pěstovat čistou, zpěvnou řeč – i ta je odrazem krásy v našich životech. Vypovídá pak o nás, kým jsme, odhaluje naše myšlenky a pocity, dává nahlédnout do našeho vnitřního světa. Kdo z nás v dětství zažil logopedické bojůvky o zvučné R a správně řinčící Ř, má zkušenost, jak je kvalita mluvního projevu spojena se sebevědomím, odvahou hovořit s druhými, a s přijetím ve společnosti. Přeji Vám, abyste z této milé knížky načerpali inspiraci k pěstování čistých souhlásek a samohlásek, abyste díky ní rozehráli Vaši imaginaci a abyste plnými doušky nasáli vlídnost a humor, které ze stránek čiší. Mgr. et Mgr. Martina Friedlová psycholožka, lektorka a supervizorka... celý text

Přidat komentář

Snoopi
09.09.2023 4 z 5

Ta malá knížka mě upoutala svou obálkou, ztřeštěným názvem - a pak i upozorněním, že jde o logopedické hrátky. Hrábla jsem po ní čistě ze zvědavosti, a nelituji. V rámci své funkce - procvičování a trénování mluvidel a správné výslovnosti - asi neexistuje nic ujetějšího a bláznivějšího :-) Jednotlivé básničky - říkačky mají děj, mají příběh, verše jsou vcelku pravidelné a rýmy sedí, ale o to zde nejde: hlavní je jejich účel, tedy hlasitý přednes. Svým absurdním obsahem mohou zaujmout i děti, avšak ti mladší některým výrazům nemusí porozumět, takže patří do rukou spíše dospívajícím. V rámci recitačních soutěží jsou pro ně ty básně přímo ideální. Jsou psané s lehkostí a příjemnou nadsázkou, mají čtenáře pobavit, vzbudit úsměv na tváři, což se vcelku i daří, právě díky originálním hříčkám s jazykem. Potkáme zde skutečně pestrou řádku hrdinů: kudlanky na velocipedech, datla, který neplatí daň a dostane se do dluhové pasti, žížalu, jež chce být mažoretkou, mloky v limbu - a spoustu dalších bizarních postaviček, pro něž nic není nemožné.
Publikace se určitě hodí pro pilování vad řeči, některé verše možná aspirují na funkci budoucích jazykolamů :-) Jen je škoda, že básně nemají názvy a jsou řazeny podle písmen, jejichž výslovnost mají trénovat. Bohužel však nikoli abecedně, což může trochu ztěžovat orientaci v knize. Ovšem ilustrace, které knihu doprovázejí, jsou opravdu zdařilé, trefné a vtipné.

...Cestoval cejn Cyril Cihla
co se nikdy neculí
aby se mu nemoc vyhla
cucal citrón s cibulí....
- - -
...Bosorka Saskie
řekla si: Zkus to
bez pravé lásky je
na světě pusto...
- - -
...Čečetka je mistr čači
je to psáno v počítači
učiní z nás během chvíle
tanečníky pokročilé...
- - -
...Ezoterik Erik
trnul ráno strachem
když jeho chrt Žeryk
sežral bednu s hrachem...
- - -
...Foxteriér Alfons Bílý
ať mu feny prominou
potkal jistou Ofélii
s fialovou ofinou...
- - -
...Když budete skřípat křídou
tak si pro vás skřítci přijdou
zbaští vaše svačinky
pak vás zavřou do skříňky...

Štítky knihy

humor logopedie

Autorovy další knížky

Jarmila Mrázková
česká, 1974
2020  50%Čečetka je mistr čači
2023  100%Kočka Můra a jiné pohádky

Kniha Čečetka je mistr čači je v

Přečtených2x
Doporučených1x
Chystám se číst1x