Krvaví havrani

Krvaví havrani https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/248854/bmid_cato-krvavi-havrani-vjt-248854.jpg 5 167 22

Orel série

< 12. díl >

Cato a Macro jsou terčem barbarů Římská říše již téměř deset let bojuje o prosazení nadvlády nad Británií. Nelítostný odpor vedený fanatickým králem Caratacem již připravil legie a jejich muže o mnoho sil. Do provincie se nyní po letech vracejí dva nejodvážnější vojáci – prefekt Cato a centurion Macro – aby legiím pomohli při jejich tažení. V pevnosti je však čeká mnohem krvežíznivější protivník než místní ustavičně útočící barbarské kmeny. Nejdřív totiž musejí vyrvat pevnost z rukou centuriona Querta – legionáře, který vede v odlehlých západních horách krvavou osobní válku.... celý text

Literatura světová Historické romány
Vydáno: , BB art
Originální název:

The Blood Crows , 2013


více info...

Přidat komentář

soupik2012
05.12.2023 5 z 5

Ztotožňuji se s názorem většiny, že návrat do Británie této sérii hodně pomohl. Neváhám napsat, že jí přímo zachránil. Jinak je to ale stále dokola to samé a jenom těžko se v této sérii někdy dočkám něčeho velmi překvapivého. Nicméně je to ta stará dobrodružná zábava, jako na samotném počátku. Audioknihu, tak jako celou sérii čte velice dobře pan Marek Holý a rozhovor s autorem Zbyšek Horák.

Filatov
14.10.2023 5 z 5

Konečně zpátky v Británii, která je opět temná, tak jak by asi měla být. Quertus je had a příběh je hodně uvěřitelný až na konec. Podle mě se dala tato kapitola ukončit, ale Scarrow potřeboval děj v Británii ještě natáhnout. Tentokrát jsem si ale myslel, že je s Catonem opravdu konec.


Mystifica
25.07.2023 3 z 5

Tahle knížka byla opět trochu jiná, než zbytek série. Hodně atmosférická. Myslím, ze by jí i prospěl větší počet stránek k ještě lepšímu popisu atmosféry. Ale líbila se mi.

cziss
10.05.2023 4 z 5

Návrat se kořenům se vydařil a série je tak zahraněna. nejvíc se mi líbilo jak Cato dozrál.

technik1965
14.03.2023 3 z 5

Dobre sa to počúva

Koniasch
19.11.2022 4 z 5

Začíná to být trošku stereotypní... ale stále dobré, tak co už

boxas
18.05.2022 5 z 5

Cato s Macronem se vracejí do Británie.
Potkávají některé své dávné známé, ale víc je těch nových, mnohem méně přátelských. Bitvy, léčky, bezvýchodné situace, hrdinství, zrada, podlost, fanatismus, disciplína, věrnost Římu... Je mnoho témat, se kterými se v této knize potkáme.
Vy, kteří jste ještě Krvavé havrany nečetli, se máte prostě na co těšit!

lampernaqui
15.04.2021 4 z 5

Komu se minulý příběh hlavních hrdinů moc nezdál a raději by chtěl další velké bitvy, tak si bude lebedit u Krvavých havranů. Děj se přesouvá z Říma do deštivé a temné Británie. Do poslední pevnosti, kterou obývá římská armáda a tihle hoši nepatří zrovna k těm příkladným. Dovedl bych si to představit jako pořádně krvavé akční béčko, které vrší jednu akci za druhou. Udržení pevnosti stojí hodně sil a je napínavé až do konce.

Zmitko.m
22.12.2020 5 z 5

Tak tahle kniha byla fakt super a závěr byl opravdu napínavý. Kdybych nevěděl, že série pokračuje dalšími knihami, měl bych o Catona a Macrona ještě větší strach. Protože v takovém nebezpečí v dosavadních knihách ještě Macro a Cato nebyli. parádní dílo.

Lolila
30.11.2020 5 z 5

Cato a Macro sa vracajú do Británie, tešia sa, že odchádzajú z Ríma a od politiky, kde si narobili mocných nepriateľov. Ale ako postupne zistia, ani vzdialenosť ich nechráni pred intrigami.... :-) Opäť akčné, dobrodružné, výborné čítanie.

Vlk.kh
20.09.2020 3 z 5

Viz. uživatel Richie1 - po vypravěčské stránce to odsejpá, o tom žádná. Ovšem z pohledu logiky a historických reálií, co se bojů týče to dost skřípe, což je patrné už u některých předchozích dílů, které jsem četl. Děj, resp. zápletka jak už bylo řečeno, taky není žádný velký zázrak a vývoj situace lze od půlky knihy předvídat. Průměrné čtení, jednorázovka, ke které se vracet už nebudu, ale pořád je to lehce nadstandart proti některým jiným kusům tematicky stejného zaměření.

psd856
07.09.2020 5 z 5

vyborné čtení

Harold
10.02.2020 2 z 5

Plně souhlasím v hodnocení s Richiem1, pokusím se tedy příliš ho neopakovat. Dějově určitě lepší než v události předchozího románu odehrávajícího se v Římě. Nicméně obsahově nepříliš záživný a co se římského vojska týká, řečeno kulantně - velmi zvláštní. Římská pevnost byla absolutně nepřipravená na obléhání uprostřed divočiny. Byly vůbec vykopány příkopy? Nastraženy lilie a smrtící jámy? Ze střelných zbraní Římanů je vidět jen pár praků a oštěpů. Což je dost chabá výbava na pevnost, která má být určitým opěrným bodem na území nepřítele. Už Caesarovy pevnosti před sto lety obsahovaly torzní katapulty a škorpiony v bitvě u Alesie, i ve vybavení táborů legií. Tady po cca 100 letech navíc na území nepřítele bych čekal trochu víc.
Události se točí kolem velitele jízdy Querta, ve chvíli kdy je tento problém vyřešen dochází již jen ke zbytečnému protahování děje ve snaze nějak tento díl ukončit. Osobně jsem rád, že série nemá jen 5 dílů a tím pádem nás autor může provést různými událostmi na odlišných bitevních polích, ale na druhou stranu některé díly bych kompletně vynechal, jelikož mi nepřijdou nijak důležité nebo nápadité či převratné. Tento je přesně tím dílem.

jurass1976
18.01.2019 5 z 5

Jako vždy jedním dechem.

francouz
30.12.2018 5 z 5

Předcházející díl mě namlsal, takže jsem se hned pustil do pokračování. Tentokrát se vracíme na místo činu, na místo, které je oběma legionářům, naprosto známé. Ano jsme zpět v Británii, protože v Římě je půda příliš horká, a oba hrdinové si nadělali opět mocné nepřátele, takže proš se neschovat na konci hranic říše.
Bohužel až sem zasahuje moc lidí, kterým naši hrdinové šlápli na kuří oko.
A opět je to otázka osobní statečnosti, protože jeho nový podřízený ho neuznává a celá kohorta stojí za starým velitelem. Tak musí zejména Cato napnout všechny síly a osobní statečnost, aby ukázal, že je hoden velet kohortě, musí nakonec podstoupit i tu nejtěžší zkoušku, ale to by nebyl Cato aby do toho nešel...

ropo
29.05.2018 5 z 5

Tato kniha je něco naprosto úžasného! Od samotného začačátku se v knize neustále něco děje, nemluvě o stupňujícím se napětí a akci. Vřele doporučuji k přečtení i koupi, protože já se ke knize určitě ještě vrátím. Za mě jasných 100%!

klokan.1905
02.03.2018 5 z 5

Krvaví havrani...
Již dvanácté pokračování ze série Cato... Byl jsem potěšen, že se autor vrátil do Británie, protože už mi král Caratacus docela chyběl... ;-) Samozřejmě, že se Simon Scarrow vrátil do Británie i s našimi hlavními hrdiny (prefekt Cato a centurion Macro)... Ti jsou nyní vysláni do pevnosti Bruccium, aby zde Cato převzal velení od centuriona Querta (což nebude vůbec jednoduché)... Více prozrazovat nebudu... ;-) Tahle knížka se četla skoro sama... ;-)
U mě není nad čím váhat, za mě jasných pět hvězdiček a rozhodně doporučuji... Doufám, že nakladatelství BB art (případně může i jiné :-D ), najde čas a vydá i knihy od Simona Scarrowa, ze série Revoluce...

orinka3
22.01.2018 5 z 5

Člověk napětím ani nedýchá. Další padouch na scéně. Quertus. Ti dva nerozluční kamarádi si jenom myslí, že si jedou poctivě zabojovat. A ouha! Ve vojenské pevnosti panuje fanatický a sadistický vojevůdce, který neušetří vůbec nikoho. Slepá poslušnost, strach a hrůza - to jsou jeho hlavní pomocníci. Cato jeho hru brzy prokoukne. I to, kam zmizel předchozí velitel. Na nervy jde přetahovaná o moc a pomyšlení, že jak Cato, tak Macro jsou Thrákům vydáni na milost a nemilost. Jedině autoritativní vystupování statečného Catona může zvrátit krutovádu Querta. Na mírovou dohodu s britskými kmeny můžou Římané zapomenout. Kdo by se s nimi taky po tom všem, co Quertus v provincii napáchal, chtěl bratříčkovat? A tak Cato i Macro sklízejí trpké plody podivné válečné strategie, kterou Krvaví Havrani nastolili. I když vyváznou o fous, stále není rozhodnuto a Caratacus stále není poražen. Jeho bratra Římané zajali, ale v ničem jim to nepomohlo. Knížka se čte sama a to, že si okamžitě vybavím, kde jsem v textu přestala číst svědčí o tom, že je fakt dobrá.

apq
14.04.2017 5 z 5

Moje nejoblíbenější kniha. Knihy jsi většinou půjčuji, ale tuhle jsem si musela koupit.

Richie1
22.01.2017 3 z 5

Návrat do Británie příběhu poněkud prospěl, nicméně přesto nejsem s tímto dílem spokojený tak, jak jsem doufal. Především děj v pevnosti Bruccium je pro mě málo uvěřitelný. Centurion Quertus a jeho Krvaví havrani jsou příliš přehnaně "barbarští", než aby to mohla být pravda. Římská morálka a především římská armáda v té době ještě ani zdaleka nedospěla k takovému úpadku, aby došlo k takovým poměrům v pevnosti Bruccium, jak to Scarrow popisuje (a to ani u pomocných jednotek, natož u legionářů). Některé Catonovy činy mi také přišly přitažené za vlasy, popř. byl celý děj chaotický a nelogický. Např. nejdříve autor popisuje, jak nepřátelští prakovníci nenechali legionáře sbírat oštěpy v příkopě před hradbami, ale o něco později celá jízdní jednotka v klidu vyjede z hradeb, seřadí se a pak nepozorovaně odjede od pevnosti. Také mě zarazila absence balist u tak velké pevnosti - Římané je docela rádi využívali. Bojové scény byly nepřesvědčivé, příběh samotný byl jednoduchý i předvídatelný. Obávám se, zda Scarrow už nevyčerpal svou fantazii a příběh už jen zbytečně nenatahuje. 60%