Povznesení

Povznesení https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/415603/bmid_povzneseni-MkA-415603.jpg 4 667 187

Scott Carey vypadá stále stejně, přesto ale neustále ztrácí na váze. Je tu také pár dalších podivností. Váží stejně v oblečení i bez něj. Se svým problémem se svěřuje doktoru Ellisovi. Kromě toho se Scott ve městečku Castle Rock, kde se odehrává celá řada Kingových příběhů, potýká s problémy s lesbickým párem, jejichž pes pravidelně vykonává svou potřebu na Scottově trávníku. Jedna z majitelek je přátelská, druhá studená jako led. Snaží se otevřít v Castle Rocku restauraci, místní komunita je však vůči homosexuálnímu páru zaujatá. Když Scott pochopí předsudečné myšlení včetně vlastního, snaží se pomoci. Nepravděpodobné spojenectví, každoroční běžecký závod a tajemství Scottova trápení nakonec probouzí v lidech, kteří sobě i ostatním „dopřávali“ tolik zlého to nejlepší.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Horory , Novely

Vydáno: , Beta-Dobrovský
Originální název:

Elevation , 2018


více info...

M.i.k.e
M.i.k.e
dnes 3 z 5

Kingova jednohubka, která je spíš delší povídkou než opravdovým románem v sobě nese zajímavé téma a svým způsobem dokáže zahřát u srdce, ale na to aby měla na čtenáře větší dopad než jen odškrtnutí kolonky "přečteno" by musela buď skončit dřív (a nechat si čtenáře trochu lámat hlavu a rozjet představivost) a nebo by musela být naopak podstatně delší (a to téma víc rozvést)...3/5

Kakho-Oto
Kakho-Oto
08.02.2024 4 z 5

(SPOILER) První román od Stephena Kinga, který jsem přečetl. Bylo to jenom "na zkoušku", proto jsem si vybral hodně krátký román. I vzhledem k malému rozsahu nemá kniha žádná hluchá místa, zajímavý příběh pěkně plyne. Líbilo se mi sblížení hlavní postavy a dvou jeho přátel (manželů) s lesbickými sousedkami, marně jsem však očekával lepší konec, ale takto bizarní příběh skončil vlastně logickým způsobem. Určitě si ještě zkusím přečíst něco dalšího od stejného autora.


kayu
kayu
12.11.2023 3 z 5

Mám Kinga jako spisovatele moc ráda, ale tohle mi moc nesedlo. Příště raději sáhnu po jeho známějších dílech.

namornice
namornice
04.11.2023 4 z 5

Na klasického Kinga jsem asi srab a tak jsem si v období dušiček a haloweenu dala jednu z jeho lehčích jednohubek. Tahle netypická Kingovka mě ale překvapila a opravdu jsem si její poslech užila. I v tak krátkém formátu to King umí dobře. A navíc v podání Jiřího Lábuse - taky trochu netradiční pro tento žánr - to byl opravdu příjemný zážitek.

snimcibdim
snimcibdim
04.11.2023 2 z 5

Na Kinga spíš slabé. Námět jsem už někde viděla (H.G.Wells???).
V podstatě povídka, která pro mě osobně končí při závodě.
Další povídání o tom jak to s SC dopadlo, pro mě byla už jen nastavovaná blabla kaše.
Otevřený konec s tím, že váha dotyčného někdy asi dospěje na nulovou hodnotu, a ať si každý představí, co to bude znamenat, by mi vyhovoval víc.

Atlantis
Atlantis
31.10.2023

Nejsem žádný King nadšenec, to málo, co jsem od "mistra" četl, mě dost nebavilo. Ale Povznesení je taková malá příjemná jednohubka. Nečekejte závratné myšlenky, nehledejte ani rozřešení klíčového tajemství a užívejte si tu zvláštní podzimně-vánoční atmosféru, kterou je celá kniha protknutá a budete spokojeni.

Kubajzz
Kubajzz
22.10.2023 5 z 5

Poslechnuto jako audiokniha poprvé ve skvělém podání Jiřího Lábuse :-)
Hrozně fajn knížka s humorem ale i chytne za srdce ;-) Za mě mohla být klidně i delší :-) Rozhodně doporučuji

Ladislav73
Ladislav73
18.09.2023 5 z 5

Povznášející příběh.
Gravitace je kotva, která nás stahuje do hrobu. Na tohoto muže žádný hrob nečeká, a ani gravitace. Dostal speciální dispenz.

Přečteno jako audiokniha jako vždy ve skvělém podání Jiřího Lábuse.

Belanna
Belanna
03.09.2023 5 z 5

Ať Stephen King napíše cokoliv, stojí to za to a nemusíme se u toho jen bát.
Tohle bylo navíc takové milé a místy až něžné, mělo to nápad. Klidně bych vydržela o mnoho déle.

ještěrka38
ještěrka38
24.08.2023 3 z 5

Určitě je to jedna z těch slabších knížek od Kinga. V podstatě mě závěr hrozně rozesmál.. Já čekala nějaký super závěr a.. Nic.. Povznesení..

m2056
m2056
13.08.2023 4 z 5

Velmi krátký příběh ale napsán srdcem.

Timkim
Timkim
24.07.2023 4 z 5

Stephen nám v podání Jiřího Lábuse předložil zajímavý příběh. I když je v podstatě jednoduchý, člověk se nad tím i zamýšlí.
Mě to v podstatě přišlo tak, že čím více dobra Scott vykonal, čím více lidí dal dohromady, čím více se rovnaly mezilidské vztahy, tím byl lehčí a lehčí, až jednoho dne jako hvězda zazářil a zmizel. Krásná pohádka pro dospělé.

Kristulda
Kristulda
05.07.2023 4 z 5

Nejsem milovník Kinga, nemám ráda horory a knihy, kde nejsou některé věci vysvětlené logicky. Do výzvy jsem si vybrala knihu, která není horor, ale to logické vysvětlení na závěr mi chybělo. No příběh byl krátký, hlavní hrdina sympaťák, celkově se to četlo celkem dobře a ten závěr, že nevíme proč, mu odpouštím. V rámci výzvy kniha byla celkem ok, ale vím, že Kinga už číst nebudu.

Luigi1
Luigi1
18.06.2023 4 z 5

Nevím kam King v závěru knihy spěchal

katerina3633
katerina3633
12.06.2023 4 z 5

Předně chci uvést, že jsem poslouchala jako audioknihu, kterou namluvil pan Lábus, což knize přidalo další rozměr. Kniha zajímavá, ale o horor se nejedná. Poselství knihy je krásné a myslím, že se mnou kniha chvilku zůstane. Čekala jsem trošku jiné rozuzlení, ale vlastně mi ten konec vůbec nevadil, ba naopak mi do příběhu krásně zapadl.

Janadvorackova
Janadvorackova
28.05.2023 3 z 5

Povznesení se nekoná, neboť Kingův stokilový hrdina hubne bez příčiny a mě tím štve :).

Ubírání na váze nemělo důvod, prostě se objevilo. Kila se ztrácela, aniž by to na něm bylo vidět. V prostředí maloměsta známá osůbka udivovala okolí "zázrakem."
Tyto úkazy bez nějakého vysvětlení (ne, nic se neděje bez důvodu) mi vadí, u Kinga obzvlášť.

AraVulpecula
AraVulpecula
07.05.2023 5 z 5

Povznášející. Takhle vypadá perfektní kniha.

nula87
nula87
02.05.2023 3 z 5

Milá Kingova jednohubka, kde kromě tradičního nadpřirozena netradičně zapojuje i vtip a sarkasmus vůči předpojatě maloměšťácké společnosti.
A taky vtipná parafráze na "Bachmanovo" Zhubni! a taky něco o toleranci, přátelství, běhání, vaření a tak. A to vše na necelých 150 stranách velkými písmeny ;)

jan0504
jan0504
24.04.2023 4 z 5

Pekná, milá, ľudská poviedka, samozrejme s prvkami fantasy :-)

Péťa Z.
Péťa Z.
24.04.2023 5 z 5

Moje teprve druhá kniha od Kinga (já se prostě nerada bojím) mě velmi mile překvapila.

Příběh byl dobře vymyšlený, přitom myšlenka samotná je tak jednoduchá, až je geniální.
Postavy si nejde neoblíbit. V hlavní roli bezvadný sympaťák, kterého bych chtěla za kamaráda! :-)

Povznesení je jeden z těch příběhů, které si určitě budu pamatovat. Skvělá je knížka i po jazykové stránce, je to dojemné a něco to ve vás zanechá. ;-)