Mesto duchov

Mesto duchov https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/452670/bmid_mesto-duchov-GAa-452670.jpg 4 195 49

Úspešná autorka mnohých bestsellerov Victoria Schwab nám ponúka úžasné hrôzostrašné dobrodružstvo ideálne pre každého milovníka scifi a fantasy. Keď Cassidy, ktorej najlepší priateľ je duch, natiahne ruku a odhrnie Oponu, vstupuje do sveta duchov. Túto schopnosť nadobudla, keď sa takmer utopila (dobre, utopila sa, ale nerada na to spomína). Už sa teší na prázdniny na pláži, kde jej nič podobné nehrozí a kde si bude užívať leto. Lenže jej rodičia zmenia plány - idú nakrúcať televízny seriál o najstrašidelnejších miestach na svete a ich prvou zastávkou je škótsky Edinburgh, mesto s dávnou históriou a množstvom nepokojných prízrakov. Tam sa Cassidy zoznámi s Larou, ktorá má rovnaký dar ako ona. Postupne zisťuje, koľko sa toho ešte musí naučiť o svete za Oponou, a na vlastnej koži zistí, aké nebezpečné je jej poslanie. Ponorte sa spolu s ňou do sveta duchov, prízrakov a zjavení a odhaľte tajomné zákutia svetov, o ktorých ste nemali ani tušenia.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Fantasy , Pro děti a mládež

Vydáno: , Slovart (SK)
Originální název:

City of Ghosts , 2018


více info...

Přidat komentář

Schary
25.03.2024 4 z 5

Knížka pro mláděž, čtivá napínavá záležitost.

kikikrat
23.02.2024 4 z 5

Kniha je určená pro mládež. To ale neznamená, že se nebudete bát nebo že vás nebude bavit. Pokud máte rádi duchy nebo se jich bojíte, tak se do knihy určitě pusťte. Chvílema vám bude zima a budete cítit to temno, poznáte zajímavé místo ve Skotsku a budete se bavit nad poznámkami o Harry Potterovi. Cassidy a Jacob jsou skvělá dvojka! Určitě si přečtu i další díly.


M.C.SMITH
15.12.2023 4 z 5

Milé a příjemné čtení. Kniha mne bavila, sice už nejsem cílovka, ale to vůbec nevadilo.
Mám ráda podobné knihy a tohle bylo pro mne jako stvořené.

lenka7679
21.09.2023 4 z 5

To bylo milý. A rozhodně doporučuji pro mladé čtenáře od desátého roku. Myslím, že by se jim série mohla líbit. Knihy jsou s většími písmeny, kapitoly krátké a celkově psáno velmi čtivě. Děj ubíhá rychle a celý svět za závojem je popsán uvěřitelně. Takhle nějak by to všechno klidně mohlo být.
V této kategorii to považuji za jednu z nejlepších sérií. Já osobně se k ní nevrátím, ale věřím, že moje děti budou nadšené.

Ainyska
01.07.2023 4 z 5

Mám od autorky přečtenou sérii Temnější tvář magie, která mě velmi bavila, stejně jako Neobyčejní, no a ani tato série rozhodně nezklamala, jednu hvězdu schovávám, kdyby další díly byly ještě lepší než tento. Jedinná kniha, která mě moc nebavila byl Neviditelný život Addie LaRue, moc nechápu ten humbuk kolem. Ale tohle je super.

Verunka289
11.06.2023 4 z 5

Moje první setkání s autorkou. Kniha byla velmi svižná, četla se pěkně. Hlavní postavy mi byly i celkem sympatické, docela příjemné byly i časté narážky na Harryho Pottera. Bylo ovšem hodně znát, že je kniha určena opravdu spíš pro mladší čtenáře, řekla bych tak 11 - 14 let cca, což jsem ale od začátku věděla, takže to nemůžu považovat za mínus knihy. Ráda se pustím i do dalších dílů.

Vjeerus
20.04.2023 4 z 5

Já mám jasno. Duchařiny od autorky pro mě ano. I když je kniha psaná pro velmi mladé čtenáře, jsem ráda, že jsem se do ní pustila. Bylo to milé a s jistou dávkou napětí a tajemna.
Bavilo mě špičkovaní mezi hlavními postavami. Celkově i rodinné zázemí bylo originální, i když k tomuto tipu knih asi dost předvídatelné.
I když nejsem fanoušek knih odehrávajících se v Anglii (poslední dobou mám pocit, že se tam odehrává snad každá druhá kniha, ideálně ve viktoriánské době), tak u Města duchů to nemohlo dopadnou líp a myslím, že první díl série si nemohl vybrat lepší místo.
Být mi tak 12 let, kniha by za mě dostala určitě maximální možné hodnocení. Teď tam samozřejmě zaznamenávám dost předvídatelných obratů, občas až moc rychlé ukončování jednotlivých linek a nebo až moc naivní a rychlé přijímání faktů. Dále pak postavy postrádají nějaký větší rozbor charakteru a schopnosti hlavní hrdinky jsou pohlazené po povrchu.
Ale tohle vše jsem ochotná knize odpustit už jen kvůli tomu, že nejsem cílová věková skupina a já si příběh opravdu užila. A třeba se víc dozvíme v dalších dílech.

Kate3003
28.02.2023 3 z 5

Pro mě již druhé setkání s touto autorkou a bohužel ani tady se to nesetkalo s takovým úspěchem jako u ostatních, ale kniha se mi četla mnohem lépe než Addie LaRue u které jsem se já osobně dost nudila. Město duchů byla alespoň taková poměrně příjemná jednohubka.
Při čtení je znát, že je kniha určena pro mladší čtenáře a i přesto, že je děj poměrně svižný nečekejte mnoho mrazivých či děsivých scén. Jedná se o první díl ze série takže jak už to tak bývá je hodně o seznamování se s prostředím a jednotlivými postavami. Já osobně bych ocenila, kdyby bylo více rozvedeno jaké má Cassidy vlastně schopnosti nebo něco blíže k fungování světa za závojem.

Oceňuji prostředí Edinburghu, které je velmi hezky popsáno a také popkulturní narážky na superhrdiny a Harryho Pottera. Celkový nápad série je zajímavý, ale zasloužil by si trošku více pozornosti a neškodilo by přidat více strašidelnou atmosférů. Přestože je to příběh pro děti tak se dá jistě popsat nápaditěji. Nevím zda si přečtu další díly, i když by mě zajímalo co se stane s hlavními postavami a zda se někam posunou příběh mě nedokázal úplně vtáhnout do děje.

Půca4
17.02.2023 4 z 5

Hezký nápad na dětskou sérii. Věřím, že jako dítě bych ji totálně milovala :)

Sabča92
11.11.2022 4 z 5

Musím se přiznat, že jsem od autorky vždy chtěla zkusit nějakou knihu, ale nějak se stalo, že jsem se s její tvorbu setkala až letos poprvé. Město duchů jsem si vzala ke čtení o Halloweenském víkendu, a byla to ta pravá volba. První díl trilogie pro mladší čtenáře je psána velmi jednoduše, má velká písmena, a tu správnou duchařskou atmosféru. Hledáte skvělou odlehčenou duchařinu, která se odehrává ve Skotském Edinburgu? Zkuste Město duchů. Ač již nějaký ten rok nepatřím do cílové skupiny, byla jsem z knihy nadšená.V knize nechybí ani popkulturní narážky na superhrdiny, nebo třeba Harryho Pottera. V závěru knihy najdete jako bonus také rozhovor s autorkou knihy. Rozhodně doporučuji k přečtení, protože se dočtete, co autorku inspirovalo pro tento příběh.

Pert
11.09.2022 4 z 5

Dobrá knížka, ale závorky, hlavně na začátku, mě strašně iritovaly. Tak v polovině se to zlepšilo.

Veju007
11.08.2022 5 z 5

S V. E. Schwab jsem se poprvé setkala až letos díky Neviditelnému životu Addie LaRue. Po přečtení Města duchů řadím autorky mezi mé nejoblíbenější.

Příběh vypráví o dvanáctileté Cassidy Blakeové, která málem zemřela, díky čemuž nyní dokáže nahlédnout za Závoj, tedy do říše duchů. Město duchů nás pak zavede do magického Edinburghu, kde se to duchy jen hemží a jeden z těch nejhorších se rozhodne, že si s Cassidy vymění místo ve světě živých. Začíná tak napínavý boj o holý život.

Vzhledem k zařazení knížky do #middlegradebooks by se někomu mohlo zdát, že je příběh pro mladší čtenáře. Ne, rozhodně není. Od knížky jsem se nedokázala odtrhnout, zhltla jsem jí za jediný den, nádherná knížka, která se bude líbit všem, kteří holdují duchařině či lehkému fantasy.

Schwab dokáže nádherně popsat nejen krajinu a krásy okolí, její psaní je tak lehké a přirozené, příběh je čtivý bez hluchých míst a všechny postavy vám připrostou k srdci. Třešničkou na dortu pak už jsem ty neustálé narážky na Harryho Pottera a já opravdu doufám, že se to bude objevovat i v dalších dílech!

Jo, a abych nezapomněla - Cassidy má nejlepšího kámoše Jacoba. A Jacob je duch. Upřímně jsem zvědavá, jak se tohle bude v dalších dílech vyvíjet.

ydnac
06.08.2022 4 z 5

Večer jsem si otevřela tuhle knížku a za 2,5 hod byl konec :-)
Příjemná duchařská oddechovka :-)
Cassidy může vidět duchy a vlastně neví proč.
Vidí je od své nehody, při níž jí jeden takový duch zachránil a od té doby je jejím neviditelným kamarádem.
Paradoxně její rodiče se zabývají duchologií a nikdy žádného ducha neviděli :-)
Mě to bavilo, je to opravdu taková jednohubka, ale hezky napsaná :-)

terkah1
26.07.2022 odpad!

Lituji koupě, tahle série je opravdu dětská. Série Tvář magie je mnohem lepší pro dospělé.

Varjohukka
26.07.2022 4 z 5

Tak tohle byla taková duchařská lahůdka, co se četla skoro sama. Lehce mi to připomínalo sérii Mediátor od Meg Cabot, kterou jsem hltala jako -náctiletá.
Jdu se hned vrhnout na další díl.

natashka
03.07.2022 2 z 5

Moje chyba, že jsem nečekala, že je to až tak dětský příběh. Tahle kniha je opravdu hodně middle grade a je tak i napsána. Popisy míst a situací jsou hodně strohé a postavy plytké a trochu bez charakteru, prostě vás jenom provází příběhem. Některé situace byly opravdu dětinsky vyřešené, zápletka předvídatelná a s nadpřirozenem se i pro děti dalo pracovat líp. Nevím, dokážu si představit, že na prvním stupni by se mi to líbilo, ale teď raději zůstanu u sérii od Schwabové, které jsou jazykem i kvalitou mířené na vyšší věkovou kategorii.

knihomolka27
15.05.2022 3 z 5

(SPOILER) Nemůžu se zbavit dojmu, že mě osobně kniha trochu zklamala. Jako jednohubka je sice hodně fajn, ale nevím proč bych si jí měla nějak extra pamatovat nebo se k ní někdy ještě vrátit.
Každopádně pojdme na takovou menší recenzičku...

Město duchů je opravdu neuvěřitelně čtivá knížka, jejíž celou sérii byste mohli přečíst klidně i za den...bohužel co se týká děje....děj je v podstatě velmi jednoduchý. Dva duchologové mají dceru Cass, která od doby, kdy na chvíli zemřela vidí duchy a dokáže procházet do jejich světa....spíš do takového mezisvěta, kde duchové čekají na své vysvobození, nebo jsou chyceni ve svých tragédiích. Cass mimo jiné přežila i díky duchovi Jonase, nebo jak se ten kluk jmenuje... a proto jsou pravděpodobně k sobě připoutáni...ale proč nebo podrobnosti se tu stejně nedozvíme. Její rodiče o tom, ale paradoxně vůbec nevědí a tak jim přijde jako dobrý nápad vzít svou dceru během prázdnin na toulky po těch nejstrašidelnějších místech světa...a začíná se Skotskem.

Kniha je fajn....prostředí mlžného Skotsko je velmi působivé a láká k navštívení. Tahle kniha je plná všemožných dobrých nápadů....Skotsko, i celkově to fungováí Závoje, stužky jako životy...prostě je fajn, že tomu autorka dala nějakou vlastní podobu, a její kniha má své vlastní originální zákonitosti. Líbí se mi to, že každý lovec duchů má svou spřízněnou duši v podobě ducha...viz J pro Cass, nebo dědeček L...to mi přišlo moc hezký a emoční. Příběh utíká rychle, prostředí je vystavěno uvěřitelně....penzion Konečná je celkem nevyužité, ale i tak zajímavé místo. Bohužel co se týká interakce postav s ní už je to víc na vážkách....líbí se mi s jakou empatií vystupuje třeba Cass k odstranování duchů, i postava L je celkem charismatická...ale hlavní hrdinka a její kamarád mi k srdci nějak extra nepřirostli. Oni nejsou vůbec špatní, to ne...ale nejsou vykreslení nijak zajímavě a i jejich vztahy mi nepřijdou moc uvěřitelné...všechno je hrozně zrychlené, občas to je hodně dětské...konec je dost zvláštní. Nápad s Vránou totálně nevyužitý a skoro o ničem...kdybych to přirovnala k filmu, tak by to bylo spíš takové lepší B...kvalitativně.

Z toho důvodu, že mi postavy nepřišli dostatečně zajímavé, jejich vztahy mi přišli docela neuvěřitelné....navíc si nemůžu pomoct, ale přijde mi kolem moderních knížek ted nezvládá romantické linky mezi postavami...já nevím, na mě to prostě nepůsobilo. Ocenuju, že tu bylo docel dost duchů, a jak jsem řekla...Závoj a jeho vykreslení bylo hodně zajímavé...ale zbytek těch věcí byl takový nedodělaný a i lehce bezduchý.
Dvojku mám doma tak si jí přečtu, ale nevím jestli sáhnu po trojce. Věkově je to určitě pro mladší, vzhledem k věkové kategorii tomu bohužel chybí i přímo nabízející se hororové prvky...něco tomu chybí.

orangerose
12.03.2022 5 z 5

knížka je úžasná ,napínavá, plná duchů

za mně suprová knížka :)

nela3812
15.02.2022 3 z 5

Bylo znát, že se jedná o knihu pro mladší čtenáře (12-13 let), a není proto možné očekávat mnoho mrazivých scén, o které si anotace i obálka říkají. Myslím, že i pro mladší čtenáře to není příliš strašidelný příběh a vidím tam prostor pro zlepšení. Jedná se však o první díl, který obvykle bývá hodně seznamovací, věřím tedy, že v dalších knihách se mrazivých scén bude objevovat více.
Námět samotný byl zajímavý, ale nebylo mu věnováno tolik pozornosti, kolik by si zasloužil. Osobně bych byla ráda, pokud by autorka více rozvinula speciální schopnosti, které Cassidy získala, a dozvěděli jsme se více o fungování světa za Závojem. Téma bylo otevíráno pouze okrajově a příliš jsme se toho nedozvěděli.
Nejvíce mě na knize zaujalo prostředí Edinburgu, které jsem si na každé straně užívala a upřímně doufám, že se tam budu moci jednou podívat.
Stejně tak mě zaujali i hlavní hrdinové, oba byli velmi sympatičtí a krásně se doplňovali. Jsem zvědavá, zda se třeba v dalších dílech z přátelství mezi Cassidy a Jacobem vyvine v něco většího a hlubšího. Zda najdou cestu, jak spojit člověka s duchem. Právě kvůli této informaci bych se s radostí pustila do dalších knih, ale jinak mě nic dalšího k pokračování čtení netáhne.
Kniha je čtivá, na jedno či dvě odpoledne. Ale celkově mám pocit, že příběhu chybí hloubka, která by čtenáře vtáhla a již nepustila. Hodnotím 3/5.

Ellinek
30.01.2022 5 z 5

Skvělá kniha. Žádná hluchá místa, je to napínavé, příjemné, místy mrazivé. Možná už nejsem cílovka, ale bavilo mě to a přesně něco takového jsem potřebovala. Skvělý příběh s poselstvím a po Lařině varování jsem zvědavá, kam až to s Jacobem zajde. Doufám, že mi ho nezničí. :D A doufám, že u nás co nejdřív vyjde třetí díl, protože chci nutně do New Orleans!