Gambit Ivanhoe

Gambit Ivanhoe https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/24439/bmid_gambit-ivanhoe-8G3-24439.jpg 4 53 8

Časoválky série

1. díl >

1. kniha série Časoválky. Lucas Priest, seržant Temporálního sboru armády Spojených států, nemá právě lehkou službu – v časových válkách se už plavil s lordem Nelsonem, bojoval s generálem Custerem u Little Big Hornu, s Hannibalem a jeho slony, celý rok strávil kočováním a Attilou a z války na Krymu mu zůstala jizva po ráně šavlí. To však nebylo nic proti tomu, co jej čeká teď – spolu se svými přáteli je vyslán do Anglie 12 století, aby zlikvidoval samozvaného Richarda Lví srdce, zachránil historii před rozštěpením a tím i budoucnost lidstva. Přeložil Vladimír Lackovič.... celý text

Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: , Baronet
Originální název:

The Ivanhoe Gambit , 1984


více info...

Přidat komentář

borufka
30.10.2022 1 z 5

Ta jedna hvězda za to, že je to knížka přesně na cestu vlakem do práce a z práce. Ale jinak mě to moc nebavilo, zkoušela jsem ještě další díly Časoválek, ale dojem se nezlepšil. Člověk zná ta původní "díla", vzhledem ke svému koníčku znám dějiny i trochu nad rámec středoškolského dějepisu, ale pan Hawke mě nazaujal, nepřesvědčil.

cori
09.07.2022 3 z 5

Sice jsem nepochopila, proč vojáci z budoucnosti časovali bojovat do minulosti, ale samotný příběh falešného Ivanhoa a Robina Hooda, kteří se snaží zabránit rozštěpení časové linie zabitím falešného Richarda Lví srdce, mě bavil.


derrry
30.10.2020 3 z 5

Jednohubka, první setkání s knížkou, která by propojovala scifi s historií. Ale bavilo mě to. Jen ty hrátky s časem pořád nechápu.

francouz
10.02.2019 4 z 5

Tak opět díky čtenářské výzvě jsem si dal tuto neobvyklou jednohubku, která spojuje historické události s prvky fantastična.
Ano je to něco, co by člověk od sci-fi opravdu úplně neočekával. Jízda historickými kulisami s nejmodernějšími možnostmi, které jsou ukryté, tak aby neděsili lidi, kteří v té době opravdu žili.
Navíc je zde i trocha humoru, například když se zjevuje "pravda o Robinu Hoodovi", no je vidět, že autor nebyl angličan, protože si takto tropit vtípky z anglické legendy, to je jako by jste z Jana Husa udělali tajného agenta Říma...
Ale jinak knížka sama odsýpala poměrně slušně, protože jsme Ivanhoa, kdysi četl, tak to byl opravdu jiný pohled na tuto postavu.
To co je, ale důležitšší jsou časové paradoxy, které se prolínají celým jinak poměrně známým dějem, opravdu zajimavé.

Ladys
16.02.2014 4 z 5

Perfektní akční jednohubka. Vážně mě to bavilo a koupil jsem další čtyři česky vydané díly. Bohužel česky nevyšly všechny díly Časoválek.

Ocas
07.09.2013 5 z 5

Asi jedna z prvních knížek míchající sci-fi a historii kterou sem četl. Byl sem unešený, velice příjemné oddechové čtivo. Neváhal sem a dokoupil následující pokračování, ale gambit pro mě zůstane z celé série nejlepší.

HTO
23.06.2012 5 z 5

Mně osobně se knížka moc líbila, ačkoliv Ivanhoea miluju. Přišlo mi, že autor velice šikovně, tak jako v dalších knihách, míchá román, který ho inspiroval, s vlastní zápletkou, která je pokaždé zajímavá, protože časové paradoxy jsou fascinující.

Poklonu si autor zaslouží za to, jak používá vulgarismy, což je vždycky ošidné, protože vulgarismus je jako koření: když je ho trochu a je použit na správném místě, je to skvělé, když je ho moc, nedá se to jíst/číst. Tady je to rozhodně ten první případ – a po letech jsem ho slyšel i v reálném životě, kdy tutéž větu použil kamarád. A taky výborně. „Bylo to vůbec poprvé, co Lucas slyšel Delaneyho promluvit. ‚A kurva‘, řekl. ‚Tak to jsme v prdeli.‘"

nightlybird
08.11.2010

Walter Scott se zcela určitě obrací v hrobě a kdyby měl možnost cestovat časem jako Lucas, nepochybně by Hawkovi zkopal místa, na kterých se zpravidla sedí, takříkajíc do špičata.
Pokud nejste reinkarnací jmenovaného, můžete klidně číst, na chvíli se pobavíte bez podstatné újmy na zdraví.

Štítky knihy

cestování časem

Autorovy další knížky

Simon Hawke
americká, 1951
1993  80%Gambit Ivanhoe
1996  81%Zatracenec
1997  79%Nomád
1996  72%Železný trůn
1996  79%Hledač

Kniha Gambit Ivanhoe je v

Právě čtených1x
Přečtených89x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených3x
Knihotéce98x
Chystám se číst17x
Chci si koupit4x
dalších seznamech1x