Časotrasenie

Časotrasenie https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/144684/bmid_casotrasenie-PVm-144684.jpg 4 112 10

V roku 2001 nastáva na zemi časové zemetrasenie, časotrasenie. V tom okamihu sa ľudstvo vracia o desať rokov nazad. Čas sa znovu odvíja k roku 2001 a všetko sa uberá presne tými istými cestami ako prvý raz. To značí, že ľudia si opäť vyberajú nesprávnych partnerov, ubližujú si a správajú sa nanajvýš neprezieravo a nerozumne.

Žánr:
Literatura světová , Romány , Sci-fi

Vydáno: , Slovart (SK)
Originální název:

Timequake , 1997


více info...

jitrnic
jitrnic
08.03.2021 4 z 5

Taková skoro bych řekl odfláknutá kniha, kdy Vonnegut vymetl ze šuplíku pár podařených postřehů a sarkastických šlehů, co se mu nevešly jinam a smatlal to do románu, který nedává smysl, ale "v tom je přece ten fór". Asi bych víc ocenil, kdyby úplně rezignoval na pokusy o dějovou linku a nechal to jen jako volné pásmo úvah.

R47
R47
06.02.2021 1 z 5

Mám rád Vonneguta a mám rád Trouta, ale tohle mělo zůstat v šuplíku.


JP
JP
02.10.2020 3 z 5

Vonnegut bilancuje a už vlastně nemá moc co říct. Jeho triky jsou ohrané. Zápletka slouží k tomu, aby prodala knihu jako román a přitom jde jen o formu zápisků a ohlédnutí na (jak jinak a opět) vše možné. Kurt mě celkem bavil, když mi bylo tak 15-18 let, ani ne tolik tématicky nebo humorem, ale čistě díky struktuře, jakými své knihy komponoval. Dnes už mi připadá jako dost sešlá "uplifting" literatura instruktorů jógy a pozitivních "new age" středoškoláků, co si myslí, že jejich sarkasmus a pseudointelekt přebije realitu života. Na mě příliš laciné, příliš naivní.

KapitánSmrt
KapitánSmrt
03.05.2020 2 z 5

Spíše než o plnohodnotnou knihu jde o zápis útržkovitých zážitků či vzpomínek postaršího pána. Pána, jenž bilancuje svůj život, vzpomíná na své přátele a rodinu, a sem tam se pokouší dalším pokolením předat nějaké to humanistické poselství. Na můj vkus je to ale příliš roztříštěné, postrádající děj a tím i mou pozornost.

druzickaster
druzickaster
19.11.2019 5 z 5

Zpočátku jsem byl z knihy krapet zmatený, ono já jsem vůbec zmatený, když se někde hopsá časem a všechna ta kontinua a další věci... no každopádně jsem četl dál a dál a jsem tomu rád, protože Kilgore Trout je opravdu skvělý autor a ano, mám ho rád. A jistě si od něj zase něco přečtu.
Pokud odhlédneme od prvotních problémů potom i přesto, že se děj bude jevit poněkud zmatený, platí že autorovy životní postoje, myšlenky i smyšlenky, pravdy i nepravdy stojí za přečtení i kdyby kolem nich bylo jen vesmírné vakuum.
Knihu můžu doporučit.

Nehorazna
Nehorazna
09.08.2019 5 z 5

Snad od Vonneguta moje nejoblíbenější. Řada myšlenek, který se tu a tam zase znovu objeví jen tak mimochodem v jiném příběhu - to prostě miluju, ty detaily. Ten absurdní humor vedle smutných prožitků jeho duše.
Bláznivé, pravdivé, nesmyslné, chytré....to všechno tam je a nestačím se divit, jak to někdo všechno dokázal dát na papír. Ten jeho styl ani nejde popsat :)

vlkcz
vlkcz
02.02.2017 5 z 5

Jste relativně slavný spisovatel, je vám 74 a usoudíte, že už nestihnete stejně napsat všechny povídky a romány, které máte v hlavě. Navíc máte pocit, že beztak už by o ně nikdo nestál. Co uděláte?
Vonnegut použil své literární alter ego Kilgora Trouta, přidal historky ze svého života a svým nenapodobitelným stylem z toho všeho vytvořil koláž plnou absurdity, humoru a lidství, při jejímž čtení přecházíte plynule ze smíchu do smutku a zase zpátky.
"Jestli tohle není hezký, tak už vážně nevím."

MaxQ
MaxQ
24.02.2016 4 z 5

O ději se tady mluvit nedá, spíše jde o sled myšlenek, vzpomínek, zážitků a úvah, které jsou ovšem velmi zábavné, někdy sarkastickém, ale hlavně lidské. Dva citáty za všechny:

Když jsem se vrátil z války domů, strýc Dan mě poplácal po zádech a zahřměl: "Teď jsi konečně chlap!" Málem jsem tehdy zabil svého prvního Němce.

Můj přítel... psal pod ženským psedonymem gotické romány. Zeptal jsem se ho, co to gotický román vlastně je. "Mladá žena vleze do starého baráku a posere se tam strachy," zněla jeho odpověď.

Contemptible
Contemptible
11.03.2014 4 z 5

klasický Vonnegut. Kniha plná zajímavých myšlenek, rozhodně stojí za přečtení.

petula.pd
petula.pd
22.09.2013 4 z 5

Byla to má první kniha od KV a rozhodně si časem ráda přečtu i něco staršího.
Proč ? Nad tím by se měl někdo zamyslet... :-))