Klíč k času

Klíč k času https://www.databazeknih.cz/img/books/30_/309694/bmid_klic-k-casu-028-309694.jpg 4 563 135

Vasilisa žila až donedávna se svojí babičkou a neměla ponětí o tom, že její otec je mocný mág země Eflary. Místa, kde žijí tajemní čarodějové, kteří ovládají silnou magii, díky níž mohou ovlivňovat čas. Když se pak sama ocitne v zemi časodějů a víl, netuší, jaké nebezpečí tam na ni čeká. Nikdo neví, proč se tam najednou objevila, ani kým ve skutečnosti je. Je to nešika, která nezná svůj původ, nebo špionka, kterou vyslal její otec, aby mu pomohla získat trůn? Nebo je dokonce mocná časodějka, která umí ovládat čas a může zachránit Zemi a Eflaru před nebezpečím, které se na ně řítí?... celý text

Žánr:
Literatura světová , Fantasy , Pro děti a mládež

Vydáno: , Fragment (ČR)
Originální název:

Часовой ключ , 2011


více info...

Přidat komentář

Leterka
13.04.2024 5 z 5

Nejlepší fantasy, co jsem kdy četla. Napínavý příběh plný záhad, zvratů, přátelství a zrady. A k tomu všemu nádherný propracovaný svět časodějů a jejich planeta Eflara s pozoruhodnými obyvateli.
Vřele doporučuji k přečtení! =)

broskev28
25.02.2024 4 z 5

Časodějové mě v době, kdy u nás vyšel 1.díl, zcela minuli – v té době totiž do naší knihovny teenageři nestrčili dobrovolně ani nos, natož aby si přišli něco vypůjčit! Naštěstí „čas oponou trhnul“ a šesťáci, sedmáci, dokonce i deváťáci knihovnu přestali ignorovat a nejenže do ní alespoň občas zavítají, ale také projeví svá přání – co by v ní rádi našli. A jelikož fantasy příběhy jsou stále v kurzu, snažíme se je nabízet i my. V Albatrosu byla v povánočních slevách k dostání Časodějná kniha a díky ní jsem objevila celou sérii.
Pravda, první díl mě zpočátku nijak nenadchl a jen pomalu jsem se pročítala životními osudy Vasilisy, Feše a Nika. Ale musím poctivě přiznat, že postupně mě příběh vtahoval a já jsem se těšila na každou další kapitolu. Tak teď jen doufám, že stejnou výdrž a stejný zápal pro četbu téhle zajímavé knihy budou mít i naši náctiletí . . .

„Tvoje jehla je mocný stroj, vytříbený časodějný mechanismus. Proplétá pravděpodobnost minulosti a budoucnosti, přičemž využívá tvoji představivost a uskutečňuje ji v přítomnosti.“


ciaram
27.01.2024 4 z 5

Vasilisa do zlomového dne, kdy její "babičku" odvezli do nemocnice, žila poměrně jednoduchý život. Milovala moderní gymnastiku, čas trávila se svým kamarádem a ochráncem Leškem a těšila se na letní tábor. Z ničeho nic jí do života vstoupí otec a převrátí její dosavadní život vzhůru nohama. Co převrátí, odnese ji do úplně jiného světa, kterému absolutně nerozumí, neví, komu věřit a chybami se učí. Není to hrdinka, která okamžitě všemu rozumí, okamžitě ovládne svoje schopnosti a chová se jako dítě. No vždyť je jí třináct! Více méně v celé knize působí jako figurka na šachovnici, kterou hýbají motivy ostatních. Uvidíme, co se z ní vyklube v dalších dílech. Je to čtivé, jednoduché a zajímavé čtení. Jdu do dalšího dílu.

Marki019
29.12.2023 5 z 5

V rámci Čtenářské výzvy jsem zkusila tuto knihu. A opravdu super čtení, mám ráda tento druh literatury. Určitě si musím vychutnat i další díly.
Doporučuji všem kdo má rád čaroděje, víly a podobné příšerky.

mataj
26.12.2023 4 z 5

Knihu jsem si vybrala kvůli ČV - ukrajinský autor. A jelikož jsem věděla, že je určená mladším čtenářům, nepředpokládala jsem, že budu mít chuť přečíst si pokračování, ale... vůbec to nebylo špatné. Ano, chování hlavní hrdinky Vasilisi je velmi naivní a důvěřivé, nicméně samotný příběh mě zaujal. Takže kdo ví, možná dojde i na další díly.

hana4834
08.12.2023 3 z 5

Zajímavý příběh ale pořádně mě chytnul až v druhé půlce

Hypatia1010
06.12.2023 4 z 5

(SPOILER) Knihu jsem četla v rámci čtenářské výzvy (Kniha ukrajinského autora). Přestože je kniha (tedy celá série) určena hlavně mladším čtenářům, i mě četba o časodějích, hodinářích, vílách a dalších podivných bytostech velice bavila. Kniha je psaná poutavě a postavy jsou vykresleny přesvědčivě. Konec je hodně neurčitý, takže čtenáře nutí sáhnout po dalším dílu, aby se dozvěděl, jak to bude dál nejen s Vasilisou, Dianou, Fešem, Nikem, Leškem i ostatními z obou světů (ať už s Ostaly nebo Eflary). Přátelství mezi Vasilisou a jejími novými kamarády, a ochota si navzájem pomáhat, je důležitým tématem celého příběhu.
Každopádně už jsem si sehnala další díl a jsem moc zvědavá, jak se příběh bude dál vyvíjet. Hodně mě zajímají úmysly a pohnutky Vasilisina otce. Něco už bylo naznačeno, ale chci vědět, jak to všechno dopadne. A zda se klíčníkům podaří odvrátit střet obou světů.

Imaginárium
02.12.2023 3 z 5

Svet je rozdelený na Ostalu s obyčajnými ľudmi a Eflaru, kde žijú časodejovia, víly a iné magické bytosti. Svety sú rozdelené časovou priepasťou, ktorá sa zmenšuje, až hrozí ich kolízia a zánik jedného z nich. Vasilisa celý život žila medzi obyčajnými ľudmi s babičkou a netušila, že jej otec je silný časodej. Nájde aj v sebe magické schopnosti a pomôže zabrániť zániku sveta?

Ku knihe som sa dostala vďaka besede s autorkou na Svete knihy a aj vďaka tohtoročnej čtenářskej výzve. Knihy sú pre middle grade so zaujímavým konceptom ovplyvňovania času. Správanie postáv je primerané vekovej skupine čitateľov, takže neočakávajte hlboko prepracované charaktery a emócie. Občas narazíte na chaotický dej, ale predpokladám, že sa to postupným dovysvetlením fungovania sveta zrovná. Obálky celej série sú nádherné, ak budem mať znova náladu na middle grade, budem v sérii pokračovať.

EmillyT
27.11.2023 4 z 5

Knihu jsem si vybrala, abych splnila téma čtenářské výzvy - Kniha od ukrajinského autora. Už když jsem si knihu k tomuto tématu vybírala, byla jsem přesvědčená, že další díly, ze série číst určitě nebudu. Svět Časodějů mě ovšem natolik zaujal, že jsem knihu nemohla odložit. Líbí se mi propracovaný svět i jednotlivé postavy, jen si občas musím připomenout, že je Vasilise pouze třináct let, což se někdy odráží na jejím důvěřivém chování. Příběh je poutavě napsaný. Už se těším na další díl.

Katebe
26.11.2023 4 z 5

Do knihy jsem se pustila v rámci čtenářské výzvy.
Vasilisa je vtažena do úplně jiného světa než byla dosavaď zvyklá díky svému otci, mocnému časodějci. Do světa o kterém vůbec nic neví. K mé nelibosti se ji neustále vysmívali a nikdo jí nic nevysvětlil.
Vasilisa ale i ostatní postavy mě občas štvali a musela jsem si neustále připomínat, že mají 13 až 16 let a nemůžu po nich chtít dospělé chování.
Celkově je to čtení pro opravdu mladé čtenáře a věřím, že ve 13 letech bych byla opravdu nadšená. Teď o 20 let později už to taková hitparáda není, ale pořád se to čte dobře a docela mě láká i další díl.

animovanej medv
23.11.2023 3 z 5

(SPOILER) Nemohla jsem se začíst, to ale není důvod mého průměrného hodnocení.
Kniha se mi líbila a když jsem se konečně začetla, dočetla jsem jí během pár dní, ale vadily mi tam nelogické věci a mnoho deus ex machina. (Souhlasím s Hobitkou) Taky mě štvalo, že se Vasilii neustále někdo smál, že o jejich světě nic neví, ale že by jí to někdo vysvětlil, to už nikoho ani nenapadlo.
Další čemu je číselné jméno, když stačí vyhrožovat víle (která je nesmrtelná btw.), abyste se dozvěděli číselné jméno někoho jiného a měli tak nad ním moc?
Scéna, kdy se pere černá víla s černou byla velmi neuvěřitelná.
Nevím jestli budu číst další díl.

Carol1122
12.11.2023 4 z 5

Netradiční a zajímavé fantasy, které kombinuje vílí prvky s jinými. Hlavní postava Vasilisa byla překvapivě sympatická a hned si čtenáře získala. Chvíli trvalo, než jsem se orientovala v dalších postavách, ale překvapivě mě děj velmi bavil :) Asi bych po knížce nesáhla, pokud by nebyla součástí čtenářské výzvy, o to víc jsem ale mile překvapena. Palec nahoru!

Lufiik
09.10.2023 4 z 5

Kniha se mi velmi líbila. Připomínalo mi to scenérie trochu z Harryho Pottera. Myslím si, že kdyby se kniha zfilmovala, tak bych na film ráda koukla. Poklidné čtení, které jsem si vybrala v rámci čtenářské výzvy 2023.

6Nikki6
03.10.2023 4 z 5

Knihu jsem si přečetla v rámci knižní výzvy a asi by mě nikdy nenapadlo, číst ji jen tak. Musím ovšem říct, že se mi velmi líbila. Je to opravdu spíše pro děti, jsem zvyklá na jiný typ fantasy, ale vůbec mi to nevadilo. Četla se hezky a byla poutavá :) Další díl si určitě přečtu :))

MarieBerky
20.09.2023 4 z 5

Hodne povedene a originalni, tesim se na druhy dil

CarolineAn
06.09.2023 5 z 5

Skvělá fantasy kniha, která mě hodně bavila. Dobře vymyšlený svět, promyšlená magie (časodějnictví), zajímavé postavy a zvraty v příběhu. Určitě si brzy přečtu i další díly.

Hobitka
30.08.2023 2 z 5

Ano, samotné časodějnictví působí zajímavě a promyšleně. To samé se dá říct i o světě. Ale proč se k sobě všichni chovají tak otřesně?! Nebo kdyby u toho alespoň zůstali a vylezly z toho postupně hlubší důvody... Jenže náklonosti mezi jednotlivými postavami pořád hopkají sem tam. To už mě opravdu vytáčelo. Snad jediná Elena se chová aspoň trochu čitelně. Hromada nesmyslně překombinovaných zvratů, a jeden deus ex machina za druhým. Nevím jestli se budu pouštět do čtení dalších dílů. Ze čtení tohoto jsem především otrávená. Možná za nějaký čas převládne zvědavost ohledně časodějnictví... ale teda uf... hodněkrát jsem měla chuť tu knihu prostě zavřít a nechat nedočtenou.
A málem jsem zapomněla zmínit velice oblíbenou činnost snad všech postav okolo Vasilisy!
- Aha, tahle holka prožila celý svůj život v jiném světě než my a o tom našem neměla ani ponětí. Hmm... To bychom jí mohli o tom našem světě něco říct, aby se mohla začít snadněji orientovat. Hmm... Ale ne, mnohem lepší bude, když si z ní budeme dělat srandu jak strašně je hloupá, že našemu světu nerozumí! Jó to bude paráda!!!
Tohle mě na celé knize vytáčelo snad ze všeho nejvíc.

Pavla79
10.08.2023 5 z 5

Já jsem nadšená! :) Mám ráda fantasy, a když se ve čtenářské výzvě objevilo téma ukrajinského autora, nebylo o čem. Ano, je to možná spíše pro mladší čtenáře, ale to měl být Tolkien, Rowling taky. Za mě krásně vymyšlený příběh a už se nemůžu dočkat, až budu mít v knihovně připravený další díly, včetně poslední Časodějné knihy..

8489
06.08.2023 5 z 5

Naprosto úžasné!!! Je to opravdu zábavná, vtipná, dobrodružná a zajímavá kniha! Feš je stoprocentně moje nejoblíbenější postava. DOPORUČUJI.

Hoblinka
26.07.2023 2 z 5

Souhlasím s theale. Zbytečně přeplácané, zbytečně druhů lidí. A popravdě řečeno, nějak si nedovedu představit, jak proti sobě bojují dvě víly, byť je jedna bílá a druhá černá.