Čas žít, čas umírat

Čas žít, čas umírat https://www.databazeknih.cz/img/books/30_/301359/bmid_cas-zit-cas-umirat-osw-301359.png 5 1603 157

V tomto románu se autor jakoby vrací ke své prvotině Na západní frontě klid. Děj se však odehrává o dvacet let později, v době, kdy nacistické Německo rozpoutalo druhou světovou válku a po počátečních úspěších je tlačeno spojeneckými vojsky zpět. Stejně jako ve svém nejslavnějším díle autor líčí osud mladého německého vojáka na frontě, během dovolené doma a po opětovném návratu do bojové linie. Román je nabitý napětím, ale i zoufalstvím nad beznadějí lidských osudů a ničivým společenským fanatismem. Jen krátce - během hrdinova pobytu v rozbombardovaném rodném městě - vysvitne poslední naděje na nový život: láska.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Válečné

Vydáno: , Ikar (ČR)
Originální název:

Zeit zu leben und Zeit zu sterben , 1954


více info...

Aykiru
Aykiru
27.02.2024 5 z 5

Vždycky jsem měla za to, že ty nejlepší knihy od Remarqua jsem již četla, a že Vítěznému oblouku, Nebe nezná vyvolených, Třem kamarádům a samozřejmě ani tak masově známému románu Na západní frontě klid, již nemůže nic konkurovat.
Spletla jsem se. Čas žít, čas zemřít je dle mého názoru jednou z nejlepších knih, které jsem kdy četla. Důvodem není jen popis události, tak nekonečně tragické, že i po těch letech dokáže (i v lidech, kteří ji osobně nezažili) vyvolat vědomí bolestivé ztráty, ale hlavně kvůli tomu „dospělému“ v ní.
Již ne pohledu mladíka vychovaného ideály, ale muže, který si je vědom věčné otázky po svém místě ve světě a vině, která se s tím nepřímo pojí.
,,Vy se usmíváte,“ podivil se. ,,A jste tak klidný. Jak to, že nekřičíte?“
,,Křičím,“ řekl Graeber. ,,Jen to neslyšíte.“

Ticiana
Ticiana
07.02.2024 4 z 5

Desive vypraveni o strachu, valce, ale i o tom, ze clovek ma byt za co vdecny. Kniha mi neubihala. Ale Remarque to podal tak, ze se dokazete vcitit do deje a tim se i zapremyslet.


HollyUndead
HollyUndead
05.02.2024 5 z 5

K tomuhle románu lze jen těžko hledat slova, protože slova, která lze k tomuto válečnému tématu napsat, napsal již autor sám. Aby člověk pochopil ta slova jako strach, smutek, žal, bezmoc, bída, smrt, zuboženost, hrůza, děs, starost, lhostejnost, vzdálená naděje, špína, ztráta - to vše může člověk pochopit po přečtení této knihy. Všechna tahle slova obestírají celý román temnou mlhou. Dokonce i při dovolené se člověk nemohl těchto slov vzdát. To mě zaráží nejvíce. U sebe jsem Remarquea pasoval na mistra válečné a meziválečné literatury. Věřím, že nejsem jediný, kdo to tak cítí.

janka84
janka84
16.01.2024 5 z 5

Opět výborná kniha autora. Doporučuji.
Hodí se do ČV 5/2024

branislav1814
branislav1814
11.11.2023 5 z 5

Brečím, stejně jako u "Na západní frontě klid".... Nevím co víc dodat. Stačí si to všechno zasadit do širších souvislostí, co víme o 2. nebo 1. sv válce dnes, když vidíme co se děje na Ukrajině nebo v Palestině. Když přemýšlíme o všech těch osudech neznámých lidí. Lidí jako kdokoliv z nás kdo tu napsal komentář... Drsná, holá, krutá realita každé války kterou autor popisuje zcela bez servítky... Mrazivá skutečnost... Těžko hledat ta správná slova.

Timkim
Timkim
12.10.2023 4 z 5

Tak jsem si dal do ucha opět jednu literární klasiku. Musím uznat, že jsem z ní nebyl nadšen tak, jako z knihy " Na západní frontě klid". Začátek byl skvělý, pěkně realistický, ale pak po cestě domů děj začal stagnovat a potloukání se od ničeho nikam bylo ubíjející. Závěr opět, dokonalý. Je strašné si představit tu dobu, tu naději v beznaději, to pomyšlení na lásku a spokojený život, když nevíte, které bude to poslední jídlo které jíte. Hloubku to má, a chce si to připomínat historii, jelikož kdo nezná historii, je odsouzen k tomu si ji zopakovat.

anawi
anawi
02.08.2023 4 z 5

Po delší době jsem zase četla knihu od tohoto autora. Tuto poprvé. Smutný děj i konec, který vlastně očekáváte. Kniha se prostě dobře čte.

michaela5515
michaela5515
01.08.2023 5 z 5

Moje nejoblíbenější kniha od autora. Tolik lásky, tolik naděje. A jak už je Remarquovým zvykem, i tolik smutku. Dlouho jsem nad knihou přemýšlela a rezonovala ve mně. Velmi silný příběh.

potok
potok
23.07.2023 5 z 5

Nabízí se otázka: "Jak dlouho by vydržela současná společnost žít v takovém marastu?"

Tina.orl
Tina.orl
01.06.2023 5 z 5

Remarque patří mezi mé nejoblíbenější autory a tak jsem se po delší době rozhodla sáhnout po jeho knize.

Čtení to bylo smutné, ale zároveň krásné. Remarque jako vždy vše vylíčil tak, že prožíváte každý okamžik. Z knihy opět vyzařuje neštěstí, láska a hlavně naděje v lepší zítřky. Slova jsou jako vždy perfektně zvolena a vše do sebe zapadá.

I když je to náročné čtení, tak rozhodně stojí za to. Dle mého je potřeba si připomínat období ztracené generace z mnoha důvodu.

Filomena1961
Filomena1961
29.05.2023 5 z 5

(SPOILER) Román je zasazený do období druhé světové války. Smutný příběh, který ukazuje nesmyslnost války, umírání mladých lidí a i když si to všichni uvědomujeme, pohybujeme se v začarovaném kruhu ve kterém se dějiny lidstva stále opakují. Čím vyspělejší civilizace, tím děsivější a razantnější zbraně je schopna použít. Nejhorší je na tom to, že člověk je pro lidi, kteří válku rozpoutají jako figurka na šachovnici se kterou si mohou dělat, co chtějí. Remarque dokázal ve svých knihách vykreslit hrůzy války tak, že se nás osobně dotknou, všechno prožíváme společně s hlavními hrdiny - lásku, radost, štěstí, loučení i smrt. Hlavní hrdina v závěru knihy umírá, tak to je u Remarqua, ale já si na to nemůžu zvyknout a vždycky je mi z toho moc smutno.

ikorka
ikorka
28.05.2023 5 z 5

V den kdy jsem knihu dočetla tak na ČT art dávali film. Náhoda? Nemyslím si. Měla jsem tak jedinečnou možnost porovnat dílo s filmem ve kterém si Remarque sám zahrál(to jsem zjistila až pak). Před rokem a půl jsem dočetla Na západní frontě klid a byla jsem nadšená. Pohlcená. Okamžitě jsem sáhla po tomto kousku, ale rychle jsem ho zase odložila neboť mi přišlo, že čtu úplně totožnou knihu a došlo mi, že bych se tak mohla ochudit o patřičný wow efekt a rozhodla jsem se o odstup. Dobře jsem udělala. Nebyla jsem sice už tak nadšená, ale i tak je to kniha, která je právem považovaná za nehynoucí klasiku.

čuřil
čuřil
10.05.2023 5 z 5

Ano, klasika. Nádherná kniha. Opět nezklamala. Již jsem jí četl dříve, ale pořád to je smutné, silné a také nádherné vykreslení té doby...
Plný počet bodu, doporučuju.

ER.2015
ER.2015
26.02.2023 5 z 5

Klasický Remarque. Nemůžete se odtrhnout, žádné slovo nepřebývá, žádné nechybí, emočně Vás naprosto rozebere… Tragický, strašně smutný příběh a zároveň tak nádherný… Rezonoval ve mně hodně dlouho a spolu s ním pocit smutku a zmaru. Jako vždy.

tlllk
tlllk
15.02.2023 4 z 5

Remarrque je ako studená sprcha, ktorú si sporadicky ordinujem, aby mi pomohla kalibrovať vlastný rebríček problémov. V podstate banálny príbeh, podaný očami, ktoré z toho robia niečo dojemné. Dnes keď sa ženieme za extrémnymi zážitkami, a selfie na sociálnych sieťach, je to ako facka a núti ma sa zamyslieť nad vlastným bytím.... Dušu mám ale ošmirglovanú do krvi, teraz to bude chcieť niečo veselé.

coquus
coquus
28.08.2022 5 z 5

Velice silný příběh, který patří k těm, co se čtou skoro samy. Detailní popis dobových reálií jak na frontě tak v zázemí byl naprosto ohromující. K tomu několik zajímavých úvah a je z toho úžasná kniha, kteru můžu jen doporučit.

„Ptáte se, jestli zbude dosti, aby se mohlo začít znovu. Církev začala s několika rybáři, s několika věřícími v katakombách a s těmi, kdo přežili římské arény.“
„Ano. A nacisté s několika nezaměstnanými fanatiky v mnichovské pivnici.“

Olous1
Olous1
30.07.2022 5 z 5

Vše o knize napsali mí knižní přátelé, já bych se jen opakovala. Snad jen, že ve mě kniha zanechala silné emoce. Velmi dojemný příběh.90%.

Sybelle
Sybelle
14.07.2022 5 z 5

Postihnout tento román v krátké recenzi mi přijde nemožné. Je to krásná ukázka zbytečnosti války. Ukazuje, jak válka a propaganda zasahuje do všech aspektů života. Vojenského i civilního.
Hlavní hrdina se v tom snaží vyznat a rozhodně to není černo-bílý pohled.
Ono to ani nejde. Člověk, co se k jednomu chová jako kamarád, je pro jiného zlo.
A tím zlem v době nacistického Německa nejsou myšleny drobnosti.
Remarque měl talent vidět věci z mnoha úhlů pohledů a tím dokázal velice dobře
vystihnout situaci.
Není to nejveselejší příběh, ale určitě doporučuji k přečtení.

Aya81
Aya81
02.07.2022 4 z 5

Remarque popsat válku umí. To je bez debat. Dokáže přiblížit nejen vlastní boj, situaci v bombardovaném městě, život vojáků na frontě, ale i pocity, myšlenky a nálady. Skvěle vystihne i podstatu příčin, zbytečnosti celé války, politické pozadí. Člověku z toho mrazí a nechápe, nebo vlastně i chápe, proč to musí lidé zažívat zas a znova :(

strana1-100
strana1-100
04.06.2022 5 z 5

Zdá se, že většina lidí, s nimiž jsem si kdy povídala o knížkách, má nejen dávno načteného Remarqua, ale je z něho i nadšená (čemuž ostatně odpovídá počet a výše hodnocení u jeho děl). Nakonec jsem tedy - procházejíc kolem naší police s klasikou a prokrastinujíc od jiné, velmi dlouhé knihy - sáhla po titulu, který jsme měli doma... a ačkoli se knihám o válce, v posledních letech tak populárním, vyhýbám, bylo mi jasné už na první stránce, že tohle je kvalita, kterou stojí za to číst.
Oceňuji, jak Remarque staví do příběhu nejrůznější typy lidí, z nichž každý má ke stejné situaci jiný postoj odpovídající jeho zkušenosti, takže válku vidíme z pohledu lidí, kteří ztratili domov, nacistického pohlavára, Žida na útěku, frontových vojáků... A myšlenky každého stojí za to.