Čas pro jatka

Čas pro jatka https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/11333/bmid_cas-pro-jatka-AYP-11333.jpg 4 71 8

Válka s Chtorr série

< 4. díl

4. díl série Válka s Chtorr. Zatímco nezničitelní útočníci obnovují poškozený povrch země a přetvářejí její flóru a faunu v repliku svého vlastního děsivého světa, skupina vědců, vojáků a civilistů, doufající, že ještě není příliš pozdě, se připravuje k odvetě. Do zoufalého boje jsou nasazeny nejmodernější zbraňové systémy armády Spojených států – umělé LI inteligence, virtuální realita, satelitní sítě – až doposud z politických důvodů utajované. Mrtvý Chtorr, nalezený v Mexiku, vede k šokujícímu objevu o životě vetřelců. Ve stejné době odhaluje vojensko-vědecká expedice v srdci brazilské džungle další překvapení: obrovské město podobné úlu, kde se vetřelci připravují k dalšímu kroku na svém nelítostném tažení k transformaci lidstva. -- zdroj: legie.info --... celý text

Žánr:
Literatura světová , Válečné , Sci-fi

Vydáno: , Classic And
Originální název:

A Season for Slaughter , 1992


více info...

Přidat komentář

Hadati
04.03.2021 5 z 5

Je fascinující, že David Gerrold byl schopný vymyslet tak komplexní mimozemskou ekologii, která dává smysl. Komu se v předchozích dílech Války s Chtorr líbilo poznávat chtorranské druhy, ten si tenhle díl opravdu užije.

Příběh se dá víceméně rozdělit do tří hlavních misí. Při té první sledujete, jak Jim ztrapní neschopného důstojníka při vojenské akci, což je velmi zábavné sledovat. Při té druhé se konečně dozvíme více, jak se chtorranská ekologie dostala na Zemi, a zřejmě i proces, jakým se mohla začít šířit. Ta tedy zaujme hlavně ty, kteří rádi poodkrývají tajemství. U té třetí, nejdelší a nejdůležitější, se pak vydáme studovat planetu Chtorr, přestože Zemi neopustíme. Tu zase přivítají ti, co mají rádi akčnější části, přestože je mise více vědecká než vojenská.

Tenhle díl sráží hlavně vztahové problémy mezi Jimem a Lizard. Chápu, že milostnou či vztahovou stránku musí mít prakticky každá delší série, ale zde to překročilo únosnou mez, kdy to až obtěžuje. Pokud bych si chtěl číst o citových výlevech, přesedlal bych k růžové knihovně. Na druhou stranu, pokud vám tahle část románu začne lézt krkem, není až tak obtížné se prolistovat přes kapitoly, které vás nudí. Běžně to nedělám, ale tuhle knihu čtu už po několikáté, takže jsem se nerozpakoval tyhle otravné pasáže přeskočit.

Moc mě mrzí, že Gerrold tuhle sérii nedokončil, ale stále doufám, že se tak někdy stane, a že někdo bude mít vůli tenhle díl přeložit do češtiny. V angličtině bych to nedal.

ludek.n
10.07.2019 4 z 5

Čtvrté pokračování Války s Chtorrem se vrací k akčně-dobrodružnému stylu, kterým se honosily první dva díly série a který absentoval v díle třetím. Celé vyprávění jen jakoby ztěžklo, jak se na něj navrstvila všechna ta beznaděj, strach a frustrace z neproniknutelných tajemství chtorranské invaze. Dokonce i doposud podivně rozporuplná hlavní postava věčně nasraného Jamese McCarthyho, nyní už v hodnosti kapitána, dostala v Čase pro jatka trochu lidštější rozměr. Příběh se každopádně valí mexickou pouští a brazilským pralesem jako obrovská dělová koule, pro niž žádná překážka není dost velká. Je tomu tak proto, že jak už to u seriálů často bývá, vše je monstróznější, záhady jsou tajemnější, nepřátelé zákeřnější, vražednější a je jich stále více a více. Zřejmě jediným problémem tohoto zatím posledního dílu série tak je skutečnost, že se nám nedostane odpovědí, na které celou dobu čekáme. Je to pochopitelné, neboť David Gerrold plánoval pokračovat v sérii dalšími knihami, jen se zatím nějak nezdařilo dát jim finální podobu. Pátá kniha byla původně ohlášena na rok 2010, později se datum vydání posunulo na rok 2014, no a máme rok 2019 a kniha stále není a je otázkou, zda ji dnes pětasedmdesátiletý autor někdy dopíše. O šesté a sedmé knize, které měly Válku s Chtorrem uzavřít, ani nemluvě…


kurcatovium
10.06.2019 4 z 5

S posledním dílem tak nějak zhodnotím celou sérii. Rozjezd je vážně super, setkání s velkou neznámou Chtorrem, první krůčky, postupné objevování vzájemných vazeb, odhalování roušky tajemna, prostě parádní. Invazi červů z vesmíru jsem doslova hltal, protože působila opravdu mrazivě - uvěřitelně. Celé tohle střetávání dvou diametrálně odlišných světů je vlastně to jediné, co drží sérii velmi dobře čtivou. Jakmile se jedná o popis Chtorranů, klátičů, chlupáčů, žihadláků a celé té cizí ekologie, je Gerrold opravdu famózní.

Problém je, když od emzáků odbočí jinam. Takové kapitoly jsou pak zpravidla hluchá místa a nudné pasáže - třeba výcvik modu mě fakt nebral a prakticky se ani dál na Džimíkovi nijak nepodepsal; stejně tak intermezzo s Rodinou působilo vysloveně jako stafáž na splnění počtu normostran; atd. Ani v poslední knize se Gerrold nudným "potřebuju-to-natáhnout-ještě-o-X-stránek" pasážím nevyhnul, protože jinak si rozvleklý popis kolem vzducholodě a svatby uvnitř opravdu vysvětlit nedokážu...

Přes to přese všechno... Je to super. I když McCarthy není žádná nabušená hvězda a ani to není zrovna sympaťák, je to v kontextu vlastně dobře. Jaké jiné než pošahané lidi čekat v situaci, kdy se Země zmítá v naprostém chaosu nad propastí bytí a nebytí? Chtorr je až do konce spíš neznámá "entita", takže je od začátku do konce neustále prostor přijít s něčím novým, další chuťovkou, zvratem a objevem. Škoda jen, že dva závěrečné naplánované díly jsou podle všeho jen autorovou halucinací a nikdy se jich nedočkáme :-( Na plný počet to není, ale za přečtení rozhodně stojí i takhle nedokončené.

Oleg227
21.03.2019 4 z 5

Přečteno 3x, bohužel s každým novým čtením jsem přeskakoval víc a víc stránek abych se dostal k těm "zábavnějším". Hlavní hrdina je dle mého napsaný hodně dobře, celkově si spíš myslím, že jde o to jak se lidi chovají během války a co to udělá s jejich psychikou. Škoda že se nedočkáme posledních knížek, které rozuzlí celou invazi. Bohužel si myslím že autor nedokázal držet stejný duch série jako před již více jak 20 lety.

zvejkal
12.02.2018 5 z 5

Skoda, ze to autor uz asi ... nedokonci :(

harena
17.04.2016 5 z 5

Skvělá série a ano ano, sneslo by to ještě jeden díl. Četla jsem to asi před 10-ti lety, teď na to padl můj zrak v knihovně a přečtu si všechny díly ještě jednou.

PHENOM
03.03.2014 2 z 5

Upřímě jsem byl rád že sem měl celou tuto serii za sebou.Vyčerpávající a nudné.A souhlasím s kolegou Olle3.Opravdu je to uplakánek

olle3
06.01.2014 5 z 5

Parádní série, myslím, že by to sneslo ještě jeden díl. Trošku mě štvalo, jakej je hlavní hrdina uplakánek :)