Čas oligarchů, jejich sluhů a nepřátel

Čas oligarchů, jejich sluhů a nepřátel https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/414459/bmid_cas-oligarchu-jejich-sluhu-a-neprat-Dvg-414459.jpg 4 48 9

Do rukou čtenáře předáváme novou knihu Nadačního fondu proti korupci. Výběr tématu letošního dílu Edice prázdninového čtení trval dost dlouhý čas. Tím, co rozhodlo pro zvolené téma oligarchie, byly vzpomínky všech z NFPK na projevy Andreje Babiše, v nichž opakovaně citoval z předchozí publikace, knihy o Miroslavu Kalouskovi. Bylo rozhodnuto, že by bylo dobré, kdyby do diskuse mezi oběma zlojedy zasáhl materiál, který by diskusi vyvažoval, aby snad pravidelný čtenář našeho prázdninového čtení neměl pocit, že Fond straní jednomu z nich. V této publikaci se NFPK snaží na historickém vývoji a dalších souvislostech popsat nástup vlády oligarchů, znaky tohoto, od demokracie silně vychýleného systému vládnutí, jeho silné stránky, ale i návod k jeho poražení. Snaží se čtenáře upozornit na to, že Andrej Babiš není jediným, kdo má silné slovo na současné dění, a že jeho pád, k němuž dříve nebo později dojde, nemusí být koncem vlády oligarchů. Může být jen očekávaným přeskupením sil mezi lidmi, kteří si moc v této zemi přisvojují. Vždyť vláda vybrané skupiny bohatých jedinců, movitých rodin nebo jinak definovaných partiček mocných není ve východní části Evropy v současnosti ničím ojedinělým. Stín ruského systému vládnutí, kde skupina prokremelských oligarchů ovládá prakticky vše, nad naší malou zemí visí. A nevrátíme-li se k původním revolučním a postrevolučním idejím, jejichž nositelem byl zesnulý prezident Václav Havel, můžeme upadnout do beznaděje rozdělené moci, kde budeme hlasovat pro jeden z politických subjektů ve „vlastnictví“ různých oligarchů. Výsledek „svobodných“ voleb pak bude znamenat toliko úvodní rozdání karet mezi lidmi, majícími vložené prostředky do politických subjektů a médií, jež veřejným děním manipulují.... celý text

nikola.rafaj
nikola.rafaj
13.01.2024 3 z 5

Důležitá kniha, která vedle faktografie přidává i osobní vhled a zkušenost.

Bohužel knize chybí chytlavost, těžké nesrovnávat s Kmentou. Po třetině jsem měl problém s jednoduchým a nudným jazykem knihy, naštěstí dočetl.

peří
peří
23.05.2021 3 z 5

Jsou to memoáry z vysoké politiky, autor své názory podporuje mnoha citacemi z médií. Chodil jsem kolem knihy docela dlouho, než mi došlo, že ji číst vlastně nemusím. Tedy číst důkladně. Mezitím jsem ji několikrát prolistoval a udělal si rejstřík (ten v knize chybí). Pozor, kniha je zdarma ONLINE (nfpk.cz).
Na knize VELMI oceňuji dvě věci:
1/ OK, tak Chovanec dál jedná jako zelinář, Vojtěch je podržtaška, Bureš (AB) korumpuje novináře a je "primitiv, který bez použití genitálií ve větě neumí vyjádřit myšlenku" (128). Jak to ale pan Závodský může tak klidně napsat do knihy? Je to jednak tím, že je právník takže ví kam až může zajít a zadruhé tím, že ostatní vědí, že je právník takže ho nebudou chtít žalovat. Nemusím se vším souhlasit, ale není od věci přečíst si občas co někdo říká otevřeně (ať už Bureš v zákulisí o těch "hajzlech" nebo Závodský o prokremelských zbohatlících v Česku).
2/ Bureš je problém, který máme na dlouho. Je dobře, že se pan Závodský pokusil popsat, jak takový "kanál" uvažuje a kde je jeho "motivační kotva". Může se to ještě hodit.


Polinius
Polinius
14.08.2020 3 z 5

Nechci knihu hodnotit, protože se jedná o literaturu faktu a to se úplně odlišuje od hodnocení beletrie.
Námět je to zajímavý, ale bohužel nejsme schopen všechno dát do kontextu a vyhledat si i jiné zdroje a podobné knihy, abych mohl vynést nějaké hodnocení.

Opatov
Opatov
24.07.2020 5 z 5

Dobrá knížka, která obsahuje spoustu zajímavých informací z politiky a rozhodně stojí za přečtení. Určitě doporučuji audio.

nai.ivka
nai.ivka
02.04.2020 5 z 5

Zajímavé doplnění informací o našich miliardářích a o způsobu vládnutí premiéra Babiše.

francouz
francouz
29.03.2020 4 z 5

Samozřejmě se spoustou závěrů, které autor popisuje musím souhlasit.
Na druhou stránku jsem nechtěl ani moc pokračovat ve čtení, když autor na začátku jasně vymezuje to co on udělal dobře a co si následně přisvojili jiní.
On byl ten, který jasně řekl co je správně a co je špatně. A to je to co já nevidím úplně dobře. Protože i když mám nějaký názor, nemohu o něm tvrdit, že je ten nejlepší.
Proto jsem trošku váhal zda pokračovat ve čtení, či zda knížku odložit.
Nakonec jsem knížku přečetl a jenom mě to utvrdilo, že to co předvádějí někteří současní představitelé a jejich podporovatelé oligarchové, no to je průser....
A to jak jedná náš současný premier, no,....

Verpax
Verpax
01.03.2020 5 z 5

Bylo to přesně takové, jak jsem čekala. Dobrý.

Paulus.1987
Paulus.1987
27.10.2019 5 z 5

Pana Závodského jsem poprvé zaregistroval v televizním pořadu Fokus Václava Moravce, který se věnoval tématu hrdinství a kterého se pan Závodský účastnil coby whistleblower, který veřejně upozorňoval na podezřelé smlouvy uzavírané v jedné z organizací Ministerstva vnitra. Podruhé jsem pana Závodského viděl ve velmi zajímavé politologické debatě pořadu Otázky Václava Moravce, kde došlo na řeč i citace z jeho knihy Čas oligarchů, jejich sluhů a nepřátel.

Kromě definování pojmů a praktik oligarchů autor ve své knize podle mého názoru velmi dobře a výstižně analyzuje období kupónové privatizace a opoziční smlouvy, jejichž následky přetrvávají dodnes. Z toho důvodu tedy můžeme dále číst o Andreji Babišovi, o jeho střetu zájmů, o Agrofertu, o Čapím hnízdě, ale také například o Petru Kellnerovi a jeho skupině PPF a Home Creditu, nebo také o skupině Penta, s ní spojené Fortuně nebo lékarnách Dr. Maxe, ale také o opět aktuální kauze Gorila na Slovensku. Pan Závodský rovněž vyjmenovává tzv. třecí místa mezi zájmy oligarchů a demokratickými pravidly, jako jsou např. média, justice, kontrolní úřady, ale také občanská společnost. Kromě definic a kritiky autor knihy také nabízí svůj pohled na řešení stávající situace, který zde ale prozrazovat nebudu.

Ačkoliv je kniha útlá, faktů a informací je v ní velmi mnoho, ale vůbec se nejedná o veselé čtení. Právě naopak. Bylo by hezké, kdyby lidé před příštími parlamentními volbami místo koblih nebo jiných darovaných svačinek drželi v rukou tuto knihu. I tak by se jistě našlo mnoho těch, kteří by knihu odhodili jako pamflet zhrzeného bývalého státního úředníka, což v tomto případě rozhodně není pravda. Za sebe ji mohu doporučit a pana Závodského si velmi vážím nejen kvůli této knize.

ecila13
ecila13
04.08.2019 4 z 5

Knížka je poutavou směsicí faktů, komentářů a osobních zkušeností autora s oligarchy. Pár střípků pro představu uvádím níže.

Existuje zásadní rozdíl mezi akvizicemi českých společností ze strany investora ze západu a z východu. Západoevropský manažer obvykle důkladně zanalyzuje fungování pořízené společnosti, problémy společnosti diskutuje s dosavadním managementem a snaží se pochopit příčinu problémů a důvod jeho dosavadního neúspěšného řešení a roli stávajícího managementu. Teprve poté přistoupí k promyšleným změnám personálního složení managementu. Často dochází i k tomu, že dosavadní vedení akvidované společnosti shledá jako kompetentní a ponechá ho. Naproti tomu východní cesta ve většině případů znamená rychlou změnu managementu a jeho nahrazení vlastními lidmi.
Andrej Babiš se zásadně řídí modelem východní akvizice, a to jak v podnikání, tak ve státní správě.

Kromě čistek na místech náměstků jednotlivých ministerstev či ozbrojených sborů a zpravodajství s přímým vlivem na bezpečný pohyb informací i trestní řízení v citlivých kauzách byla představiteli obou Babišových vlád vyměněna velká část vedení všech institucí a státních podniků a státem ovládaných firem. Jedná se o úřady a společnosti, které jsou přímým zadavatelem zakázek pro společnosti holdingu Agrofert.

Střet zájmů je stav, kde určitá osoba zastává dvě navzájem neslučitelné funkce, respektive vystupuje ve dvou rolích, kde každá z těchto rolí má směřovat k protichůdnému cíli.

Kromě domnělého vyřešení střetu zájmů bude mít toto opatření (převedení majetku do svěřenských fondů) rovněž zajímavý důsledek v hypotetickém případě, že by byl Babiš odsouzen a byl mu uložen trest propadnutí majetku. V takovém případě by bylo obtížné majetek zaparkovaný ve svěřenských fondech postihnout tímto výkonem rozhodnutí.

Pokud evropské orgány dojdou k názoru, že společnosti z Agrofertu čerpaly dotace neoprávněně a někdo uváděl příslušné úřady v omyl o tom, že z nich netyje osoba v zakázaném postavení, budou mít příslušní manažeři Agrofertu dost velký trestní problém. Obdobný problém mohou mít i příslušní úředníci, kteří neoprávněnou dotaci vypláceli. V  neposlední řadě může mít dost zásadní problém i Česká republika. Do vyřešení dané záležitosti jí mohou být uloženy dost citelné sankce, například v podobě dočasného zastavení čerpání evropských peněz.

Evropská komise v auditu pochopitelně neřešila nic jiného než evropské dotace, ale novela zákona o střetu zájmů, v důsledku níž Babiš, podle evropských úředníků, je ve střetu zájmů, řeší i další zakázaná jednání, například účast na veřejných zakázkách.

(o zdanění hazardu) Navrhovali jsme pro kurzové a číselné, živé hry a technické sazby 25, 30 a 35 %. Babiš po konzultaci se svým finančním expertem ze své společnosti Hartenberg Janovem přišel se sazbami 30, 35 a 40 %. Doprovodil to slovy: „Nechť sa Komárek s Dospivou poserou!“ Když jsme argumentovali tím, že půjde s těmito sazbami hazard do ilegality, podotkl: „Treba sa ještě zmení, budú žmúlať čepice.“ (doprošovat se)

Další zemí, kde se snaží Dr. Max usadit, je Itálie. To by ovšem
nebyla Penta a Dospiva s  Haščákem, kdyby se nepokusili vstoupit na čínský trh. Tamní trh s léčivy s obratem 140 miliard dolarů je mimořádným lákadlem. K předběhnutí společností ze západních zemí a USA však potřebují prezidenta, který pravidelně s čínskými komunisty posedí, nekritizuje stav lidských práv v Číně, ústavní činitele, kteří v reakci na návštěvu dalajlámy utvrdí čínské komunisty o nedělitelnosti Číny, i policii, která při návštěvě komunistického prezidenta sundá z dosahu jeho zorného pole tibetské vlajky.

Vypsání zakázky na sanaci kontaminovaných míst v areálu Aera a jeho okolí nebylo jednoduché od samého počátku. Andrej Babiš samotné zahrnutí do plánu na další období odmítl schválit s tím, že „prečo chcete platit neco kokotovi Dospivovi, ten má peněz dost“.

Od sametové revoluce se česká politická kultura vyznačuje mimořádně nízko posazenou laťkou v tom, za jaké prohřešky by se mělo z veřejné funkce odstupovat, a mám obavu, že je existujícím trendem neustálé snižování této laťky.

Podobný paradox nastal, když ke mně na ministerstvo na jednání, o něž sám požádal, měl přijít senátor Ivo Valenta. Varoval jsem celníky, kteří mají bezpečnost v budově na starosti, že ten pán je odsouzený lump a že za něj nijak neručím. Ptali se mě, proč ho sem teda tahám, a dlouho jim to pak v hlavách šrotovalo, když jsem jim vysvětlil, že kromě toho, že je to kriminálník, je taky senátor.

Za současné vlády jsme v  kultuře odcházení skrze premiéra
Andreje Babiše našli nové dno.

Zvláštní kulturní novinkou je neustálé posouvání akceptovatelnosti osoby ve veřejné funkci. Byly doby, kdy sociální demokraté prohlašovali, že by ve vládě nemohli sedět s obviněným.

Nicméně v současné době, kdy policie podala návrh na podání obžaloby na premiéra protikorupční vlády, socani posouvají svou podmínku přítomnosti ve vládě na moment, kdy bude Babiš odsouzený. Kdyby k odsouzení došlo, bude zajímavé sledovat citaci z trestního řádu, podle něhož je obviněný, respektive obžalovaný, odsouzeným až na základě pravomocného rozsudku.

Jednou si mě po zveřejnění nějakého článku o změnách v majetku státu zavolal Babiš a ječel na mě, že takové zprávy budu dávat dál prostřednictvím mluvčí ANO Lucie Kubovičové. Ta mi pak dávala tipy na novináře, kteří „píší pro nás“.

Prezident Zeman se rozhodl nejmenovat profesorem konkrétně docenty Ivana Ošťádala a Jiřího Fajta. Své protiprávní počínání odůvodnil částečně vymyšlenými a částečně překroucenými skutečnostmi ze života obou vědců. Směšné je, že v případě Ošťádala Zemanovi vadila údajná spolupráce s komunistickou
státní bezpečností, přičemž prokázaná spolupráce v případě jmenování Andreje Babiše předsedou vlády kupodivu nevadila.

Štítky knihy

korupce česká společnost Andrej Babiš, 1954– česká politika

Autorovy další knížky

Ondřej Závodský
česká, 1979
2019  83%Čas oligarchů, jejich sluhů a nepřátel
2020  90%Výstup na vrchol korupce - Od obálek k národní prostituci

Kniha Čas oligarchů, jejich sluhů a nepřátel je v

Přečtených63x
Čtenářské výzvě6x
Doporučených1x
Knihotéce44x
Chystám se číst46x
Chci si koupit13x