Čas oblevy

Čas oblevy https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/340796/bmid_cas-oblevy-LhC-340796.jpg 4 31 7

Tuomas Aaltonen se živí jako úspěšný nájemný vrah, skrytě cestující mezi dvěma korporátními říšemi, které se za staletí transformovaly do podoby přátelských sousedů. Jenomže poslední, řádně zpackaná mise vychýlí život tohoto muže úplně jiným směrem. Tajemná data o megalomanském projektu, která se mu dostanou do rukou, mají potenciál dotknout se existence všech, od nejvyššího vedení až po obyčejné občany – a to v obou korporátech. Nález podivné oběti a pátrání po jejím vrahovi dává policistce Jane Sungové nečekanou možnost vrátit se tam, odkud pochází, a kam už se nikdy vydat nechtěla – do tajemného světa, který před staletími s korporáty z velké části zpřetrhal vazby a kde nebyla běžnou strážkyní zákona, ale někým jiným. Minulost je však neúprosná a dříve či později se stejně připomene. Tuomas, Jane, ale i další, dobrovolní či nedobrovolní, aktéři musejí čelit vypočítavému nepříteli, jenž manipulací se životy ostatních rozehrává šílenou vesmírnou partii, jaké lidstvo dosud nečelilo.... celý text

Přidat komentář

kUMters
21.05.2018 4 z 5

Niektoré veci neboli domyselné do konca (boli take trochu naivné), ale inak sa to čítalo krásne.

B4LU
13.12.2017 4 z 5

Příjemná oddechovka, která se četla skoro sama. Příběh je dostatečně spletitý, aby držel čtenářovu pozornost, a zároveň rychle odsýpá. Postavy jsou dobře prokreslené a sympatické - a to je paradoxně moje jediná výtka, neb až na doslova pár výjimek tam není žádný opravdový grázl, jen pár nepochopených lidí. Celkově bráno převažuje spokojenost.


Rawen616
22.09.2017 4 z 5

Objektivně by to bylo spíš na tři hvězdy, ale ta čtvrtá je za nápady a celkovou odvahu se do díla tohohle žánru pustit. Moc autorek, které by psaly space operu totiž není. Nemluvě o tom, že tenhle žánr, který je typický určitou přeplácaností se podaří ukočírovat jen málokomu. V knize je velké množství věcí, které se mi hrozně líbily a pak také bohužel dost míst, ze kterých jsem byl rozpačitý. Nejdříve klady - velké množství technologických detailů a vychytávek a vcelku originální pojetí vesmírných plavidel. Aniž by technologie byly složitě vysvětlovány, přesto se ve světě knihy rychle zabydlíte. Samotný svět je barvitý a snadno se v něm zorientujete. Příběh je zajímavý, dovede i ke konci překvapovat novými nápady a vzledem k velkému množství hrdinů, kdy se každému věnuje dost prostoru, není jasné, kdo se dožije konce.

A nyní to, co vnímám jako zápory. Určitě by stálo za to, ještě promyslet fungování světa. Například kdo všechno a jaké má lodě. V knize se několikrát objeví situace, kdy je třeba evakuovat velké množství lidí a není je skoro do čeho naložit. Přitom transportních lodí musí být plný vesmír, vzhledem k tomu, že mezi planetami existuje obchodní a cestovní ruch. Stejným problémem je i absence nějaké ozbrojené flotily tváří v tvář nebezpečí. Co se postav týče, některé vnímám jako vyloženě nadbytečné(kyborg) a jiné trestuhodně nevyužité(admirál). Také některé rozhovory a milostné vztahy mi přišly poněkud nevěrohodné. Plán hlavního padoucha byl sice pekelně překombinovaný, ale musím uznat, že úctyhodně promyšlený.

Obecně se dá říct, že kniha nenudila, pořád se něco dělo,ovšem rozhodně by neuškodilo menší proškrtání, které by příběh zpřehlednilo a dodalo mu na dynamice. A také logické domyšlení nebo vysvětlení některých věcí, které po dočtení vyvstanou na mysli.

Thunair
28.07.2017 4 z 5

Parádní Space Opera. Víc brzy v recenzi na GeekCave

witko
20.07.2017 3 z 5

Přišlo mi to takové moc "sluníčkové". Postavy si nezískaly mé sympatie, některé se vyloženě chovaly podle mne, nepřirozeně. Těšil jsem se na tuto knihu, ale je pro mne zklamáním.

jan8470
26.05.2017 5 z 5

Tohle je hodně povedená prvotina.

martina1199
05.05.2017 5 z 5

Tohle bylo prostě úžasné, ráda dám všech pět hvězd :-)

Žánr "space opery" mě zatím nijak extrémně neoslovil, a tak jsem k této knize přistupovala trochu váhavě. Teď jsem ráda, že jsem si Čas oblevy přečetla, protože to je vynikající příběh s velmi zajímavou zápletkou. Je pečlivě propracovaný a udržel mě napnutou až do konce. Pokud bych to nevěděla předem, určitě bych si netipla, že se jedná o autorčin první románový počin.
Vypadá to, že fantazie V. Brunhoferové nemá konce, což se projevuje hlavně v nápaditosti různých planet a jejích obyvatelích, stejně jako při popisu využití moderních nanotechnologií. Velké plus za uvěřitelné a sympatické postavy, stejně jako za celou pointu příběhu. Ta se mi moc líbila.

Čas oblevy rozhodně doporučím všem, protože opravdu stojí za to :-)

Štítky knihy

prvotina space opera

Autorovy další knížky

2019  69%Hladový národ
2017  70%Čas oblevy

Kniha Čas oblevy je v

Právě čtených2x
Přečtených36x
Čtenářské výzvě3x
Doporučených3x
Knihotéce31x
Chystám se číst18x
Chci si koupit6x