Čas na milosť

Čas na milosť https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/481701/bmid_cas-na-milost-cUK-481701.jpg 4 35 16

Jake Brigance série

< 3. díl

Jake Brigance sa vracia! Hlavný hrdina trileru Kedy zabiť, jedného z najpopulárnejších románov našich čias, znova vystupuje v dramatickom príbehu zo súdnej siene. Strážca zákona Stuart Kofer je privilegovaný muž. V opileckom besnení sa vyzúril na priateľke Josie a jej deťoch už mnohokrát, ale zakaždým mu to prešlo. Jednej noci však zaútočí obzvlášť agresívne a Josie padne v bezvedomí na zem. Jej syn, plachý šestnásťročný Drew, vie, že niet iného východiska. Zoberie zbraň a policajta, ktorý im poskytol strechu nad hlavou, zastrelí. Súd pridelí Drewovi ako obhajcu Jaka Brigancea. Na začiatku procesu sa zdá, že jediným prípustným verdiktom je trest smrti v plynovej komore. Prípad zavraždeného policajta totiž rozdeľuje obyvateľov mesta na dva tábory. Mnohí Clantončania si želajú rýchly proces a najvyšší trest. Brigance však postupne zisťuje, že nič nie je také jednoduché, ako sa zdá. Snaha zachrániť Drewa ohrozí jeho kariéru, finančnú situáciu aj bezpečnosť rodiny, ale v jednom má jasno. Je čas zabiť a čas na spravodlivosť. Teraz prichádza čas na milosť.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: , Ikar (SK)
Originální název:

A Time For Mercy , 2020


více info...

Přidat komentář

Danago
17.01.2024 5 z 5

Ano souhlasím děj je trochu pomalejší, kniha je hodně zdlouhavá ale zápletka je zajímavá a kniha mě opět bavila. Jasně, že proces je jako vždycky nejlepší. Hlavní hrdina je sympaťák. Na předcházející díly si moc nevzpomínám , ale naštěstí to nevadí.

veronika9761
24.12.2023 3 z 5

Na grishama ponekud slabe, ale i tak slusny prumer.


c.svetlana
06.09.2023 5 z 5

Grishama jsem si zamilovala knihou Cela smrti, to je za mě jedna z nejlepších knih, co jsem kdy četla....tady jsem si nekousala klouby napětím, ale možná i proto, že je mi cca o dvacet let víc, tak mi pomalejší tempo i rozvláčné psaní vyhovovalo...nikam to tam nespěchalo, ani já nespěchala a tak jsem si krůček po krůčku prožila příběh, u kterého mě teda mrzí, že už nevíme, co a jak s odvoláním V Grishamových knihách se mi líbí i faktická stránka americké justice.

orinka3
25.08.2023 4 z 5

Jako učebnice pro právníky samouky, ale v dobrém slova smyslu :D . Strašný zločin na začátku a pak etické dilema, jestli se slepě držet práva anebo vzít v úvahu i okolnosti trestného činu. Pachatel byl mrtvý, ačkoliv ho zastřelil někdo jiný. Ano, nebýt předchozího jednání "pachatele", k činu dojít vůbec nemuselo. Americké právo je jiné, pro mě často až absurdní, např. ta porota - jak může rozhodovat o bytí a nebytí člověk jen podle toho, jak moc je ovlivněný výřečností žalobce nebo obhájce? A bez právnického vzdělání. Vybírání porotců podle různých měřítek mi tedy přišlo téměř neuvěřitelné. Nemá cenu popisovat a prozrazovat děj nebo vztahy mezi právníky a soudcem. Konec je vlastně otevřený, protože definitivní rozhodnutí nepadlo. Ale happy end tam přece jenom je.

Metroušek
08.08.2023 3 z 5

Je mi až trapné opět kritizovat další z pozdních děl jednoho z vynikajících autorů právnických thrillerů. Já mu tolik rozumím... On se chce vymanit z té senzačnosti a nerealističnosti svých nejlepších románů (čímž samozřejmě nemyslím skvělý román ... a je čas zabíjet), a napsat konečně (zase po dlouhé době) realistické dílo, kterým se zapíše do dějin americké literatury. Jenže v tom opakovaně selhává. Už to není ten talentovaný, hladový Grisham, ale lehce vyhaslý, zpohodlnělý, movitý pan spisovatel. A to se to píše hůř. A dokonce tak, že přinejmenším mě jako čtenáře nudí a jeho nové knihy mnou jenom tak prošumí, aniž by uvnitř zanechaly nějaké stopy. Přesto pořád doufám. Tak rád bych si zase přečetl pořádného Grishama!

kalache
09.07.2023 4 z 5

...Jake ho pozoroval a chtě nechtě musel přemýšlet o jeho budoucnosti.Věděl, jak nejistý bude jeho pobyt na svobodě.Příští proces bude jiný,vždycky to tak bylo.Jiná soudní síń,jiná porota,jiná taktika státu. - Neví někdojak dopadlo to odvolání?...

Roxxi
26.05.2023 2 z 5

Tak za me nejhorsi kniha od autora. Poslouchano jako audiokniha, skoro 23 hodin, a bylo to utrpeni. Autor rozebira dilema obhajovat ci neobhajovat, jak maji pravnici tezky zivot...a porad jen moralizuje a odsuzuje a zase moralizuje, a prehazuje si to jako horky brambor. Za me spise kniha o myslenkach obhajce o jeho budoucnosti, nez pravnicky thriller. Z celych 23 hodin poslechu byly snad jen tri hodiny "o necem"..... jinak porad dokola jen same uvahy jednou pro a podruhe proti....

čef
21.03.2023 4 z 5

Autor se nám v kmetím věku rozepsal a píše tlustospisy. Nic proti tomu, když se drží příběhu a nerozmazává rozmazané. Bohužel se mu to docela daří. Příběh je sice strhující, ale z bláta slov těžko dobyvatelný. Tematicky je to také pořád to samé, chrabrý obhájce obhajuje předem odsouzeného a klade morální a etické otázky. Po sté a zase jinak, dokonce bez zakončení kauzy.

tittanie
17.03.2023

Čtu ráda knížky z právnického prostředí.
Až teď jsem si všimla, že se jedná o sérii, ale asi nevadí. Kniha je hodně dlouhá. A podle popisu knihy, jsem čekala něco úplně jiného, třeba že se bude jednat jenom o tento jeden případ a vlastně se tam řešili všechny případy, které Jake měl. Asi jsem trochu zklamaná.

Dandy1
02.02.2023 3 z 5

Autor píše hodně o rodinných a finančních problémech obhájce než o samotném procesu. Kniha tím ztrácí poutavost a napětí.

AlenaF
31.01.2023 5 z 5

Další skvělý právnický thriller s Jackem Brigancem.

maphiosso
31.01.2023 4 z 5

Málokterý spisovatel dokáže vylíčit atmosféru amerického zapadákova jako John Grisham. Po vlažněji přijaté Vraždě na ostrově Camino se vrací s pokračováním série s Jakem Brigancem a stejně jako předchozí dva díly je i Čas odpouštět skvělý právnický román. Grisham nikam nespěchá, příběh rozplétá pozvolna a dovolí si místy i velmi podrobný vhled do fungování americké justice jako je například systém výběru poroty nebo volba strategie před hlavním líčením. Nechybí ani téma rasismu, které je především v jižanských zemích stále velmi aktuální. Knihu hodnotím jako autorův vysoký nadstandard.

Elapheg
08.01.2023 5 z 5

Knihy od Johna Grishama s Jakem Brigancem jsou vždy skvosty, co se právnických thrillerů týče. I tato kniha je další autorovou knižní perlou a já jsem si ji náramně užíval. Jake Brigance bude v této knize obhajovat mladíka, Drewa, který zastřelil policistu a je mu teprve 16 let. Obžaloba bude chtít pro Drewa jasný rozsudek smrti, ale smrti policisty, předcházely mnohé jiné události, které smrt policisty staví do zcela jiného světla. Tím, že Jake přijme obhajobu Drewa, si to rozháže v celém městě a dokonce i u policejního sboru. Jakeovi i jeho rodině je vyhrožováno, protože jeho obhajoby jsou vždy kontroverzní, ale Jake se případu nevzdá. Dokáže Jake Drewa obhájit a zachránit ho před plynovou komorou? A pakliže ano, na čem případ postaví a jakou cenu za obhajobu Drewa bude muset zaplatit? To už si přečtěte sami. Myslím, že série s Jakem Brigancem je tím nejlepším, co autor napsal, ale je to je jen můj skromný názor. Tady není nad čím váhat. Jednoznačně pět hvězd a doporučení. Pokud můžete, čtěte sérii postupně.

Dajine
19.12.2022 5 z 5

Můj oblíbený pan spisovatel a jeho knihy z prostředí justice nemají chybu.

DK197
14.12.2022 4 z 5

AUDIOKNIHA: Tohle je naprosto skvěle napsaná kniha z pera oblíbeného autora Johna Grishama. A přesto, že se zde odehrává zločin, je to mezi všemi těmi detektivkami zase něco trochu jiného, protože se jedná o výborný i laikům srozumitelný právnický román z prostředí nejen americké soudní síně. Můžete se nechat unášet nejen tragickým příběhem rodiny Gambleových, ale například se dozvědět i to, jak se vybírá americká soudní porota. A pokud vám nevadí, malinko si vyzradit události předchozích dílů, nebo se na ně třeba ani nechystáte, určitě vám nemusí vadit číst až tento díl. Vše důležité bude řečeno a to bez toho, aniž byste měli pocit, že vám něco uniká. Já nemůžu víc než doporučit.

hana1039
11.11.2022 5 z 5

Audiokniha:
Jako vždy, skvělý zážitek a když vám ho do uší mluví Jan Šťastný,tak je to dvojnásobek.... právník Jake se zprvu vzpíral vzít případ Drewa, 16 letého kluka, který zastřelil druha své matky... děj se odehrává v 90 letech v Mississippi,kde vládly ( možná ještě pořád) zastaralé názory , hlavně těch starších místních...je to místo,kde rasismus, politika, korupce apod. ještě pořád je, ostatně nemusíme jezdit až do Mississippi, že , abychom to viděly na vlastní oči :-) já miluji příběhy ze soudních síní a o to víc si jich užívám, když čtu,jak právník ,, drtí,, protistranu...pro fandy z tohoto prostředí doporučuji... interpretace Jana Šťastného je výborná...