Čas a sebepoznání

Čas a sebepoznání https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/238752/bmid_cas-a-sebepoznani-5ub-238752.png 5 4 1

Předložená monografie je napsána metodou fenomenologického výzkumu, s důkladnou analýzou intencionality času; a to z hlediska sukcesivního (aristotelského) i z hlediska temporálního (heideggerovského). Jde o daseinsanalytickou studii, přísně metodologicky založenou právě v ohledu fenomenologickém. Podmínkou přístupu k problému je provedená transcendentální epoché, jež umožňuje poznat noeze jako to, co v sobě nese předznačená noemata. Práce je namířena na sebepoznání, tzn. na popis intencionality, která daného člověka propojuje se světem i s ním samým, včetně všech živých bytostí atd. Nárokuje si charakter přísného fenomenologického zkoumání, vedeného analýzami především Edmunda Husserla a Martina Heideggera.... celý text

Přidat komentář

fvalek
02.02.2017 5 z 5

Profesorka Hogenová je odbornice, které si moc vážím. Vše dokáže skvěle vysvětlit, každému věnuje patřičnou pozornost. Nikdy neodsouvá určité filosofické směry ani filosofy na vedlejší kolej. Ve svých četných dílech se vždy věnuje širokému záběru filosofie a to od starých antických filosofů až po moderní filosofii.
Vůbec nejlepší je, že všechny knihy jsou psány velmi příjemně, lidsky, nejsou to vyloženě odborné texty plné cizích termínů a mouder, ale je to takové povídání, kterému porozumí skoro každý. Jak už jsem zmínil výše, knihy jsou psané velmi nezaujatě a jsou otevřené vlastním názorům a myšlenkám. Jak je napsáno už v anotaci, vždy jde o důkladnou analýzu určitého jevu, který je rozebírám od počátků filosofie až po moderní dobu, tudíž se nezaměřuje na jediný směr filosofie a podává komplexní informace o dané problematice.
Knihy se mi čtou dobře, plynule, nejsou nesrozumitelné jako občas filosofie bývá. Doopravdy doporučuji :)

Autorovy další knížky

Anna Hogenová
česká, 1946
2019  87%Žít z vlastního pramene
2011  80%Bloudění jako úděl
2011  60%Čas jako problém
2019  100%Ontologická nouze a dnešek
2014  95%Čas a sebepoznání

Kniha Čas a sebepoznání je v

Přečtených6x
Knihotéce5x
Chystám se číst21x
Chci si koupit7x