Čas a materiály

Čas a materiály https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/426313/bmid_cas-a-materialy-Yc5-426313.jpg 5 4 2

Každá nová kniha tohto básnika je významnou udalosťou v poézii a ani zbierka Čas a materiály nie je výnimkou. Je zakotvená v kráse a energii fyzického sveta a v rozporuplnosti súčasnej americkej kultúry. Hass získal za ňu Národnú knižnú cenu a Pulitzerovu cenu. V slovenskom knižnom vydaní sa predstavuje tento básnik v preklade Juraja Kuniaka po prvý raz. Doslov napísal Peter Trizna.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Poezie

Vydáno: , Skalná ruža
Originální název:

Time and Materials: Poems 1997 - 2005 , 2007


více info...

puml
puml
03.04.2022

Tak tohle je docela oříšek. Ne že by to nebylo dobré, ale je to takové moc rozevláté a strašně užvaněné, rozbíhá se to do mnoha směrů a nejsem si úplně jist, že je to vždy záměr, spíš jsem měl pocit takového halabala psaní, ovšem, a to je potřeba říct, psaní učence, nebo lépe řečeno autora, který ovládá takové to psaní se spoustou náznaků a odkazů k něčemu dalšímu, často notně zaprášenému anebo vlastně dost banálnímu, ale dokáže i svým psaním evokovat i něco hluboko pod povrchem věcí; ale upřímně, i přes tu často snad až příliš delikátní formu se to se mnou obsahově míjelo. Po přečtení většiny těch rádoby hlubokých a skvostně vypadajících kousků jsem měl pocit, jako když vám někdo říká nebo spíš hučí do ucha, co všechno vidí v těch úžasných mracích na obloze, ale vy přitom máte pocit, že tam je něco úplně jiného, skorem jen prázdná obloha, jen to modravé šero a pár čar.

Nejlepší je těch pár konverzačních básní, které působí jak variace na obrazy od Edwarda Hoppera.

Doporučuji, ale nechávám bez hodnocení. Opravdu nevím, co chtěl většinou těch dlouhých a zabordelařených básní autor říci, tedy kromě dosti šroubovaného poukazu na nejednoznačnost plynutí času.

lentolog
lentolog
21.11.2019 5 z 5

Vďaka Jurajovi Kuniakovi (knihu preložil, vydal, daroval mi a poslal poštou:-) som spoznal nového skvelého básnika.


Autorovy knížky

Robert Hass
americká, 1941
2019  90%Čas a materiály

Kniha Čas a materiály je v

Přečtených5x
Doporučených1x
Knihotéce3x
Chystám se číst1x