Cáry rubáše

Cáry rubáše https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/145098/bmid_cary-rubase-iwx-145098.jpg 3 28 9

Duchové, paranormální jevy, pomsta ze zásvětí… Každý milovník hrůzostrašné četby ví, že bez doteku onoho světa není správný strašidelný příběh úplný. A neplatí to jen pro zahraniční literaturu, i v Čechách máme přece své přízraky. V této knížce zjistíte, jak si s nimi poradili čeští spisovatelé. Stíny mrtvých se zjevují na venkově i v ulicích města, hrozí, připomínají, děsí i vzrušují. Kdo by jejich volání odolal? Vzhůru do záhrobí!... celý text

Přidat komentář

kuruteku
11.04.2021 3 z 5

To byla blbost. Ale zase docela zajímavé náměty. Takže v souhrnu každá povídka něčím zaujala. Spravedlnost duchů v Krvi pod sněhem byla důslednější než světská, v Druhé straně jsem viděl Prahu v dějinách, ale školka s hodnými duchy přepínajícími televizi na Křemílka s Vochomůrkou a uklízející na chodbách, jo, to se mi líbilo.

Malarkey
02.02.2021 3 z 5

U sbírky povídek to mám vždy tak, že buď mě některé povídky vysloveně překvapí (a nechám si knihu s chutí) nebo těmi povídkami tak nějak projdu a knihu vložím někam do knihobudky, ať těší někoho dalšího. Tady s klidným svědomím mohu říct, že Cáry rubáše si s chutí v knihovně schovám. Čítá šest povídek, které pojí paranormálno, nadpřirozeno a duchové. Tedy přesně to, co mě baví a přesně to, co v české literatuře příliš nepotkávám. Navíc pan Kudláč zde zajímavě spojil mladé autory se starými pardály, což přidá na atraktivitě, ale jak to bývá, ne každý starý pardál pobaví a ne každý mladý autor nudí.

Šlechtova povídka Něco o strašidlech mi přijde třeba strašně odfláklá. Autora mám moc rád, ale tady to na mě působí, jak když něco napsal vlastně jenom proto, aby něco napsal. To jeho protiváha - hororový klasik Svatopluk Doseděl - se svojí povídkou Solitér pro změnu nezklamal. Atmosféra Jižních Čech neměla chybu. Podobná atmosféra pak přišla s povídkou Krev pod sněhem, která mě taktéž velice bavila. Z druhé strany pak nabízí kus pražské atmosféry a dokázal bych si představit, že si toho z tohoto prostředí přečtu klidně i více. Minimálně hodně zaujala. Ostatně stejně jako Poltergeist ze školky, který pracuje se zajímavým nápadem. Na závěr jsem si pak nechal povídku Malá smrt, která na mě ze začátku působila jako absolutní tabu, aby se pak rozjela, dokonce mě začala bavit, ale závěrem to totálně zkazila. Škoda. Nicméně jako kompilace všech povídek jednoznačně kousek, který za přečtení rozhodně stojí.


NemmamSlov
31.05.2020 3 z 5

Něco o strašidlech (2*)

Čakal som niečo rozsiahlejšie. Ako úvod do duchárskej zbierky nič moc. Autor len popisuje smrť feťáčky, ktorá sa rozhodla pomstit svojmu expriateľovi, no nakoniec sa pomsta nekoná.

Malá smrt (2*)

Erotická poviedka, kde sa na Dávida, hlavnú postavu, napojí duch malého chlapca. Bohužial o nič lepšie, ako prvé dielo.

Krev pod sněhem (5*)

Tak toto už bolo z iného súdka vína. Mrazivé prodtredie Šumavských lesov. Ľahko čitatelné a vynikajúce prepojenie dejových liniek. Hlavný hrdina ŠTBák, ale celkom príjemné vystupovanie. Vlček dostane prípad, kde rieši vraždu českého občana, no netušil, že v tom majú prsty paranormálne javy.

Solitér (5*)

Príbeh rímskej legie, ktorú zužovalo prekliatie. Po záhadnej smrti, celá legia blúdi po českých lesoch a zastrašuje občanov. Jeden z nich je aj starý pán, ktorý po návšteve veštice, začína vidieť duchov. Pomôcť mu dokáže len anjel Metatron. Doseděl vie vytvoriť napínavé prostredie. Nie raz som sa presvedčil o kvalitách tohto autora. Najlepšia poviedka v tejto zbierke.

Z Druhé strany (3*)

Začítal som sa na druhý krát, ale nakoniec nápad celkom dobrý. Spojenie sveta živých a mŕtvych, kde hlavný hrdina je duch, ktorý potrebuje udržať rovnováhu svetov. Uvítal by som aj ako celú knihu.

Poltergeist ze školky (2*)

Najslabšie dielo tejto zbierky, navyše okolo hororu to ani nešlo. Jediným spojením sú duchovia. Príbeh exorcistov, ktorý riešia problém paranormálnych javov v škôlke. Strašný zmätok, nevedel som, ktorý prízrak je dobrý a ktorý zlý.

eraserhead
17.12.2019 3 z 5

Asi důležité je ke knize nepřistupovat jako k horrorové antologii duchařských povídek. Ona to totiž je fantastická antologie duchařských povídek, v čemž já osobně vidím docela rozdíl. Ukazuje se např. v předposlední (a nejslabší) povídce Z DRUHÉ STRANY (*), kde je veškerým horrorovým proprietám a prvkům čistě fantastickým přístupem odňata jakákoliv atmosféra a kouzlo. Obecně jde o poměrně slabou antologii, dokonce i povídka SOLITÉR (2.5*) horroráře na slovo vzatého Svatopluka Doseděla poskytuje jen solidní průměr a útok na solidní jistotu. Sváťa to umí mnohem lépe. Atmosféru první povídky NĚCO O STRAŠIDLECH (**) zabíjí zcela nevhodná a nesympatická forma vyprávění. Druhé povídce MALÁ SMRT (2.5*) na zajímavosti dodává erotický kontext. Nejlepší a nejzajímavější povídkou se jeví KREV POD SNĚHEM (****), zajímavá zápletka, zajímavé prostředí, zaujalo dobové propojení a odkaz na jistý seriál, který se stal více než jen letmou inspirací. Hlavně zábavnou formou, ale udržením příjemné atmosféry a ne zcela shozením oddechovou a obecnou formou (jako v případě Z druhé strany) se na druhou příčku vyšplhala poslední povídka POLTERGEIST ZE ŠKOLKY (***). Celkově však nelze jít výše než na čistý průměr. 2.5*

Vlk.kh
02.08.2018 2 z 5

Buď jsem z tohoto žánru už trochu vyrostl, nebo zkrátka ty povídky fakt nebyly nic moc. Můj subjektivní názor je, že jde o dost podprůměrnou záležitost.

Ivan F
06.02.2018 2 z 5

Tak toto bol omyl a slušná kravina. Našťastie to bolo ako príloha časopisu, nestálo to veľa (tuším 2€) a tým pádom ani za veľa (asi za tie 2€). Ťažký podpriemer. Doložiť euro, tak mám Big Mac, ten by ma potešil viac.

chanahd
21.09.2015 3 z 5

Moc se mi líbí povídky Krev pod sněhem a Solitér. Zbytek mě bohužel nijak neoslovil.

cori
29.10.2013 4 z 5

Docela povedený sborník českých hororových povídek, kterých moc v knihovnách není. Nejvíc se mi líbily temné příběhy o mstících se duchách Solitér od krále českého hororu Svatopluka Doseděla a Krev pod sněhem od Jakuba Maříka. Komu se líbí Vosák od Michala Špačka, si určitě rád přečte Poltergeista ze školky, kde vystupují jeho známí Felix Vespus a Antonius Parvafagus a cvičená medvědice, která řídí služební motocykl. Nechybí ani Jiřina Bohdalová.

Kate.S
18.01.2013

Na tuhle knížku jsem moc zvědavá vzheldem k tomu, že byla jako příloha časopisu. Z vlastní zkušenosti vím, že ty knížky většinou stály tak akorát za nic. Doufejme, že tato kniha mě překvapí. Celkem se těším, až se do ní začtu a uvidíme, zda mám s přílohovými knížkami pravdu nebo se mýlím. Já doufám v tu druhou věc:)