Carrie

Carrie https://www.databazeknih.cz/img/books/19_/193885/bmid_carrie-qOV-193885.jpg 4 4150 547

Sedemnásťročná Carrie je outsiderka v škole i v živote. Odmalička robí všetko pre to, aby sa vyrovnala ostatným, ale nedarí sa jej. Nepeknú, neobľúbenú, zakríknutú stredoškoláčku ešte aj doma priam terorizuje fanaticky nábožná matka. Carrie si však jedného dňa uvedomí svoje mimoriadne schopnosti, ktorých rozsah sama sotva tuší. Je telekinetička - silou vôle pohybuje predmetmi. A keď ju na školskom majálese opäť surovo ponížia, jej pomste nič nestojí v ceste. (oficiálny text vydavateľstva)... celý text

Žánr:
Literatura světová , Horory , Romány

Vydáno: , Ikar (SK)
Originální název:

Carrie , 1974


více info...

Přidat komentář

dennydee
07.04.2024 5 z 5

Jedním slovem - perfektní - od začátku do konce.

Od Kinga jsem předtím nic nečetla. Chtěla jsem, ale odrazovalo mě to neskutečně obrovské množství textu. V rámci ČV 2024 jsem se tedy rozhodla pro Carrie a moc dobře jsem udělala.

Kniha se čte velice dobře (až na ty časté závorky, dost mě vyrušovaly při čtení). Zvládla jsem ji přečíst za pár hodin, nedokázala jsem se odtrhnout.

Do děje jsem byla vtažena hned. Žádné zbytečné omáčky okolo, to drama se začalo dít hned v prvních větách a drželo se celou dobu. Zvraty, zápletky.. Psychopatická fanatická matka tomu dodávala slušný nádech psycha.

Moc se mi líbilo, že do toho zasahovaly výpovědi ostatních a vše do sebe krásně zapadalo. Tématem to bylo na klasický americký béčkový horor, kde se zmasakruje na plese celý maturitní ročník, o čemž i vypovídá hodnocení na ČSFD stejnojmenného filmu, jemuž byla tato kniha předlohou. Tady to však bylo jiné.

Kniha byla vážně skvělá od začátku až do konce a určitě to nebyla moje poslední kniha od Kinga.

Slezadav
04.03.2024 4 z 5

Velmi zajímavý horor od mistra Kinga. Líbilo se mi tempo, které příběh měl. Líbilo se mi, že mě kniha dokázala emocionálně vtáhnout a s Carrie jsem většinu knihy velmi soucitil. Oceňuji fakt, že na rozdíl od jiných Kingových knih tady nebyl žádný dlouhý rozjezd a komplexní popis fungování maloměsta. Příběh jel slušným tempem už od prvnich stránek.
Občas mi nevyhovovaly předzvěsti, kdy autor ukončí kapitolu rčením, které vyzradí konec následující části a poté se jen dozvídáme detaily, jak k události došlo. Ve druhé části knihy jsem byl chvílemi mírně dezorientován v časové posloupnosti událostí, které nejsou popisovány chronologicky, ale spíše postupně z pohledu jednotlivých postav.

Celkově jde o velmi slušný počin, který se snadno čte a dokáže snadno rozpoutat různé emocionální reakce. Má skvělé postavy, ať už samotnou Carrie, její absolutně fanatickou matku, nebo svědomí zpytující Sue. Překvapivě pro Kinga je děj velmi kondenzován na celkem málo stránek a myslím, že tenhle příběh by si možná o něco delší rozvinutí některých pasáží zasloužil.


kyssling
03.03.2024 3 z 5

Na prvotinu skvělá kniha, ale jinak mě to připadá jako nevyužitá příležitost k rozvinutějšímu vyprávění, případně seznámení s dalšími postavami. Ale řemeslník King se nám tímto probudil, stal se králem a to je jen dobře !

Boboking
18.02.2024 5 z 5

Román, který je spíše reportážní kniha, ve své podstatě sci-fi, bo se odehrává v "budoucnosti", ale přesto úžasný příběh krále hororů, ve kterém ukazuje, že dobro a zlo je relativní a život je ve své podstatě sviňa, který se s nikým nemazlí, bez rozdílu... Přečteno v rámci ČV 24.

Pentlička
27.01.2024 5 z 5

Skvělá autorova prvotina. Čiší z ní napětí v ději i ve vztazích mezi postavami. Příšerný náboženský fanatismus prolnutý s šikanou už v počátcích knihy nevěstí nic dobrého. Kdo je tu viník, kdo oběť? Líbí se mi, že tu nic není černobílé, kniha nutí k zamyšlení. Výborně napsané.

JanaŠamšová
19.01.2024 4 z 5

KRISTUS, NEVIDITELNÝ HOST; CO BY DĚLAL JEŽÍŠ? POSLEDNÍ HODINA SE BLÍŽÍ; BYL BYS PŘIPRAVEN, KDYBY DNES NASTAL SOUDNÝ DEN?
Hlavní hrdinka je nešťastná, neatraktivní dívka pronásledována svými vrstevníky a tyranizována matkou, náboženskou fanatičkou. Carrie v sobě odhaluje paranormální schopnosti a malé, klidné městečko se stává jevištěm děsivých událostí.
Prvotina, která téměř nespatřila světlo světa, protože skončila v koši rukou autora a zachránila ji jeho manželka.
Je znát, že je to prvotina. Jsem zvyklá na dlouhé popisy, příběhy na stovkách stran, které čtenáře vtáhnou více do děje, a tady se jedná o krátký příběh, který ovšem stojí za to.

VA_Krtek
15.01.2024 4 z 5

Tohle napsal King v roce 1974??? Hodně dobrý na první knihu. Příběh příjemně odsýpá a graduje. Všichni asi tuší k čemu to spěje, ale to na zábavě neubírá. Bavilo mě to.

Lukáš987
11.01.2024 5 z 5

Další kousek knihožroutské výzvy přečten. Tentokrát to je " Děj který se odehrává mimo Evropu" a kniha Carrie od mistra Stephena Kinga.
Teda jestliže toto je autorova prvotina, tak se nedivím, že má tolika oblíbenců. Protože Pan ( záměrně s velkým P) je opravdu mistr svého řemesla.
Příběh Carrie žijící v městečku Chamberlain je příběhem nešťastné, šikanované, neatraktivní dívky, pronásledované svými vrstevníky a tyranizované svou nábožensky sfanatizovanou matkou. Ale každý pohár jednou přeteče a nejinak je tomu u Carrie, která má kromě v sobě kromě dušeného vzteku ještě něco navíc a to paranormální schopnosti a ty na sebe nenechají dlouho čekat.
Tuhle 175 stránkovou Kingovu jednohubku jsem si užil. Parádní vtažení do děje, popisy pocitů, telekineze super zpracování knihy vám umožní super zážitek.

zuzu8480
04.01.2024 3 z 5

Čteno v rámci čtenářské výzvy. Čekala jsem víc, určitě ji nepotřebuji číst znovu, ale líbilo se mi, jak je napsaná. Příběh, do toho sem tam myšlenka dané postavy, plus proloženo úryvky z novinových článku a knih, týkajících se daného případu/děje.

PremekZizin
29.12.2023 2 z 5

Kniha přečtena z důvodu výzvy.
Měl jsem velká očekávání a čím víc jsem četl, tím víc mi docházelo, že zůstanou nenaplněna.

Ivi10
10.12.2023 5 z 5

bylo to dobré čtení a bavilo mě to 100% doporučuji

zelda7
08.12.2023 4 z 5

Nebylo to špatné, ale nějak jsem asi čekala víc. Nic netušíc jsem si ale celkem připravila tematicky půdu, jelikož hned po této knize mne čekala kniha Columbine...

Obelix15
03.12.2023 4 z 5

Z počátku mi přišla kniha velice chaotická, ale po nějaké době se člověk začte a začne se orientovat. Šikana, ponižování a zesměšňování. To je trend, který trápí školy napříč celým světem, a se kterým se ne vždy dá dobře bojovat. A teď si představte, že si za cíl vyberete někoho, kdo si krátí čas při čekání tím, že nechá nábytek, nádobí či jiné vybavení lítat po místnosti? To je jak máchat sirky v benzínu, a to doslova. Posměch spolužáků, jebnutá matka a pomsta umanuté spolužačky. To vše vyústí v armageddon. Je vidět, že Kingova fantazie je zatím v počátcích. I tak lze však knihu hodnotit jako jednu z těch lepších.

escapelle
27.11.2023 5 z 5

Mně se Carrie líbila moc. Je znát, že je to Kingova prvotina. Teprve se rozjížděl a chyběly litry omáčky a nudné pasáže. Skvělý, rychle ubíhající příběh který se dá přečíst za den.

Kekik
25.11.2023 3 z 5

Carrie bych si nepřečetla, kdyby nebylo čtenářské výzvy na Databázi knih. Jak moc se mi do knihy nechtělo, tak nakonec jsem ráda, že jsem si ji přečetla. Ovšem velký dojem ve mně nezanechala. Uznávám, že v době vydání mohla vzbudit velkou pozornost.

Čtenářská výzva 2023: Téma 3. Kniha od Jane Austen nebo Stephena Kinga.

Monika1717
22.11.2023 5 z 5

Moje první setkání se S. Kingem. Nezapomenutelné. Dívky mi bylo líto, život s podivínskou matkou, protivní spolužáci, žádná radost. Není divu, že využije svých schopností a pomstí se.

monte
19.11.2023 4 z 5

Přečteno díky čtenářské výzvě a nelituji stráveného času s Carrie

stelka_knihomol
12.11.2023 5 z 5

Skvělá kniha, překvapilo mě tedy, že se četla docela pomalu, ale vážně úžasná! Já jsme teda první viděla film, obojí jsou podle mě nezapomenutelné. Pan King píše dokonale, skvělý děj, skvělé postavy, nádherný slova.

mstychov
29.10.2023 4 z 5

Moje první zkušenost s knižním hororem. :) Jak to dopadlo?

Jedná se o první knihu Pana autor s velkým P. Příběh mě od začátku chytnul, ale nemůžu říct, že by mou pozornost udržel po celou dobu.

Hlavní hrdinka Carrie mi byla od začátku sympatická. Prožívala ve škole peklo, jak s dětmi, tak učiteli a i přesto se tam vydávala každý den. Zažívala často ponižování a stres. Na druhou stranu to bylo jediné místo, kde nebyla její fanatická matka. Ta se vzhlédla ve víře, která neměla hranice. Vše na Carrie jí přišlo hříšné a nečisté. Nutila ji se neustále modlit a odčinit tak hříchy, například v podobě toho, že jí narostly prsa.

Její matka byla opravdu úděsná. Občas jsme měli možnost vidět děj z jejího pohledu a dozvídali se tak, proč vše vnímá jako hřích, a jak si víru vysvětluje ona.

Carrie neměla nikoho. Všichni byli proti ní. Od začátku do konce jsem s ní soucítila a fandila jí. Carrie je postavou s telekinetickými schopnostmi a často se tak v ději setkáváme s nadpřirozenými jevy. Díky nim má Carrie na ostatní určitou páku.

Děj byl velice zajímavý. Dozvěděla jsem se nové věci ohledně telekineze. Každopádně zpracování pro mě bylo těžké přijmout. Kniha je bez kapitol, často se tam střídají různé pohledy. Se spoustou postav jsem se nestihla pořádně seznámit a sžít. Možná je to tak u hororu běžné a vše plyne z toho, že v něm nemám vůbec načteno. Každopádně jsem často četla stránky víckrát nebo jsem musela knížku na pár hodin odložit. Závěr byl strhující.

Celkově se mi nápad na Carrie líbí a ráda bych si od Kinga ještě něco přečetla.

Oblíbená věta z knihy:
Byla ráda, že se rozhodli nechat ji o samotě, protože byla stále znepokojena vlastní motivací, již se bála hlouběji zkoumat, aby na černém sametu podvědomí neobjevila zářící a zlomyslně poblikávající kámen sobectví.

monika_v_trapu
22.10.2023 4 z 5

Carrie Whiteová je zvláštní, neoblíbená studentka čtvrtého ročníku. Věčně terčem bestiální šikany spolužáků. A ani doma to nemá růžové. Matka náboženská fanatička, která vychovává dceru přísnou rukou a nekonečným modlením se k Bohu také není nic, co by Carrie pomohlo žít šťastný a naplněný život. Jednoho dne se v ní však něco změní a objeví v sobě paranormální schopnosti, se kterými není radno si zahrávat.

Prvotina Stephena Kinga, kterou zná každý, ať už autorův fanoušek nebo ne. Kultovní dílo mistra hororu - jak se píše na zadní straně této útlé knihy. Byť prvotina, je to skvělý. Čte se to jedním dechem. Hlavní příběh nepopulární Carrie vezme čtenáře za srdce a na prvních stranách ji bude litovat a soucítit s ní. Ve stínu zfanatizované matky a její výchovy prožívá hlavní hrdinka den za dnem bez špetky radosti. Ve škole je pod neustálým tlakem a šikanou spolužáků.

Velmi zajímavé, i když pro někoho rušivé, byly úryvky z knih a výslechů, které souvisely s hlavním příběhem, ale zároveň vznikli až po něm. Přidávalo to na první pohled obyčejnému příběhu o dívce s paranormálními schopnostmi na zajímavosti a dynamice. Také v pravou chvíli doplňovaly čtenářovi informace o událostech kolem Carrie a jejím životě.

Fajn jednohubka na tohle podzimní před-helloweenské období, kde najdete spoustu krve a nějaké ty nadpřirozené schopnosti k tomu.