Carpe Diem I.

Carpe Diem I. https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/235224/bmid_carpe-diem-i-235224.jpg 4 98 7

Carpe Diem série

1. díl >

„Družstva a čety námořní pěchoty nejsou považovány za speciální jednotky. A asi nikdy nebudou. Žádná elita a urozená modrá krev. Jsou to takové holky pro všechno: Skoč támhle, udělej tohle. Hoří někde a Delta se právě opaluje na pláži? No co, pošleme tam ty maníky. Že nemají pro tenhle úkol tu správnou výzbroj a výcvik? Však oni si poradí. A když ne, je přece tak snadné je nahradit. Šedesát dnů přijímače pro kluky sebrané rovnou z ulice je směšně levná investice ve srovnání s rangers kurzem nebo roky trvajícím zdokonalováním starých dobrých tuleňů...“ - Vrchní seržant Brackett... celý text

Přidat komentář

Hadati
26.01.2023 4 z 5

Na rozdíl od Mariňáků, tady nesledujeme snadno zaměnitelné postavy, takže si s nimi můžeme utvořit vztah. Hlavní postava se do armády dostává jako zločinec, který to bere jako jediný možný únik před daleko horším trestem (dost mi to připomnělo Stena od Cole a Bunche). Sledujeme jej od jeho zločinecké dráhy, přes vězení a soudní proces, až do armády. Tam projde základním výcvikem, dá se dohromady s dalšími vojáky, dostane i speciální výcvik a nakonec se se svými kámoši dostane i do ostré akce.

Bude se líbit každému, kdo rád čte průběh výcviku do všech podrobností. Autor si určitě vzal příklad z Heinleinovy Hvězdné pěchoty, ale Carpe Diem je určitě záživnější. Jsem zvědav, kam se to posune v pokračování.

kruppe
25.04.2020 5 z 5

Velmi slušné military sci-fi. Takové, které v českých luzích a hájích naleznete jen těžko. Ono je to taky i tím, že by to klidně mohlo být jen military bez sci-fi. Postavy v knize jsou pěkně propracovány, držíte jim palce během výcviku (který dá vzpomenout na seržantka Himmelstosse z Na západní frontě klid). Držíte jim palce, aby v těch misích, kde se vždy něco posere, vše zvládli. A tak utíká strana za stranou až zjistíte, že jste na konci a chcete číst další díl. Důkaz toho, že to autor napsal velmi dobře!


Lmslaver
21.10.2018 3 z 5

Akční rozjezd Carpe diem I. ukazuje cestu hlavního hrdiny – kriminálníka k mariňákům. Následuje gumácký výcvik, jak ho známe z amerických filmů, završený polním cvičením. Nástup do nové jednotky oslaví zelenáči v nočních barech, vyprovokují pár šarvátek s místními burany a pak konečně hurá do první ostré akce v odlehlém koutě vesmíru.
Smekám, jak Robert Fabian umí mistrovsky navodit atmosféru ať jde o výcvik hvězdných mariňáků, nebo prostředí nehostinné planety, trochu mi naopak drhlo jak se ze zarytého odpůrce armády a kriminálníka stal tak rychle, během pouhých dvou měsíců výcviku zelený mozek. Podtrženo, sečteno: slušné čtení za 70%.

Azmodan
02.05.2018 4 z 5

Tento typ knihy mi chyběl v sérii Zaklínač od Sapkowského. Kniha pojednává o tom, jak se z (ne)obyčejného muže stane elitní zabiják. Je tam také nějaká akce a ne jen výcvik. Kniha je zajímavá a určitě se dá přečíst. Jen neudělejte tu samou chybu co já a nečtěte "Mariňáky" jako první knihu. Budete pak mírně zklamaní...Přesto knihu mohu doporučit. Možná jednou napíšu "přečteno ve správném pořadí buduje atmosféru a kulisy ke grandióznímu finále!". Ale tak daleko zatím nejsem :o)

Svářeč
02.01.2018 4 z 5

V podstatě dost tuctová military scifi. Asi tři čtvrtiny knihy se věnují výcviku, který je sice stokrát omletý, nicméně napsaný velice poutavě a já si při něm ani jednou nenudil. Poslední čtvrtina knihy pak popisuje akci na odlehlé planetě, na které mají hlavní hrdinové vypatrát ztroskotance z vesmírné lodi. Celá tato část se odehrává v džungli, takže má velice zajimavou a hustou atmosféru, která je místy až hororová. Celkově bych řekl, že jde o velice čtivou knihu, která nesmí chybět v knihovničce žádného fanouška military sci-fi.

ber-tram
11.01.2016 4 z 5

Díky téhle a žádné jiné knize jsem se dal počínaje podzimem 2012 na běhání! Důrazný kopanec mi uštědřila strhující část o výcviku hrstky ztroskotanců v elitní vojenskou jednotku. Ne že bych byl ztroskotanec a ne že bych se stal ultramaratoncem, ale půlmaraton už jsem párkrát dal. Mimo jiné díky Fabianovi, který o to nijak neusiloval, ne díky motivačním příručkám všelijakých běhavých pošahanců a lá Scott Jurek. 31/12

dobroslav9182
09.01.2015 5 z 5

První díl (původně dvoudílné) série Carpe diem, na kterou navazuje Carpe diem II (obě knihy vyšly v jednom svazku v roce 2012 doplněné bonusovými povídkami) a posléze rozšířeno o knihy Semper Fi a Dies Irae. Ve stejném světě se odehrávají i knihy Planeta mezi dvěma slunci, Hvězda - 01 a Hvězda - 02 a Mariňáci.

Štítky knihy

české sci-fi česká fantastika

Autorovy další knížky

Robert Fabian
česká, 1969
2010  89%Mariňáci
2012  92%Carpe Diem - Reedice
2002  82%Planeta mezi dvěma slunci
2014  72%Dies irae
2009  86%Semper Fi

Kniha Carpe Diem I. je v

Přečtených162x
Doporučených4x
Knihotéce63x
Chystám se číst18x
Chci si koupit8x