Čarovný vrch I

Čarovný vrch I https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/420773/bmid_carovny-vrch-i-OpN-420773.jpg 4 25 3

Mnohovrstevnatý príbeh sa odohráva na začiatku 20. storočia v luxusnom sanatóriu pre chorých na tuberkulózu v blízkosti Davosa. Do uzavretej spoločnosti ľudí trpiacich tuberkulózou prichádza na návštevu za svojím bratrancom mladý inžinier Hans Castorp. Choroba čoskoro prepukne aj u neho, a tak sa aj Hansovi uzavrie normálny, zdravý svet. Castorp začína ako ostatní žiť vo svete čakania, ako s ním zhubná choroba naloží. V sanatóriu ho zaujmú dvaja spolupacienti - humanista a cynický jezuita. Castorp s nimi vedie diskusie o láske, živote, smrti, náboženstve, politických systémoch i spravodlivosti. V slovných súbojoch týchto troch protagonistov románu sa tak uskutočňuje svetonázorová diskusia o zániku starej spoločnosti a súčasne prebieha aj morálna a duchovná príprava na lepšiu budúcnosť.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , SVKL - Slovenské vydavateľstvo krásnej literatúry
Originální název:

Der Zauberberg , 1924


více info...

Přidat komentář

Yorika
04.09.2019 3 z 5

Klasika klasik. Román, kde se toho moc neděje a přesto se mi dostal pod kůži.
Výborná charakteristika postav, atmosféra knihy, jejíž děj se odehrává v sanatoriu v horách, kde není moc co na práci.
Odpočívat, měřit si teplotu a pozorovat ostatní spolupacienty.Možná nudné, zdání však může klamat.

memphisz
01.04.2015 3 z 5

Klasický román. Nutno dodat, že mě předválečné klasické romány příliš nebaví. Na knize lze ocenit dokonalou práci s časem a vylíčení charakterů postav. Nicméně postupně se řada situací, promluv atd. začne opakovat a děj nějak stále nikam nespěje. K druhé části už se proto ani já nedostanu.


Warana
23.03.2013 5 z 5

První díl mě narozdíl od mých kolegů - čtenářů zaujal víc jak ten druhý. Možná proto, že je zde skvěle zobrazeno plynutí času, cyklické motivy a skvěle propracovaná postava Hanse Castorpa i Joachima Ziemssena. Atmosféra místa je při četbě plně pociťována, až to člověka občas dohání k tomu měřit si teplotu stejně jako tak dělá hlavní protagonista. K atmosféře ještě nutno podotknout, že i přes úmyslnou izolaci hlavních postav od "světového dění" je pozadí doby zřetelné a skvěle dokresluje děj příběhu. Mann má neuvěřitelný cit pro poetiku místa, jeho skvěle vystavěné sanatorium to může jenom potvrdit.