Čarování s láskou

Čarování s láskou https://www.databazeknih.cz/img/books/21_/21704/bmid_carovani-s-laskou-Yk3-21704.jpg 4 44 7

Románová kronika dvou indiánských rodin kmene Čipevajů v rezervaci v Severní Dakotě v letech 1934–1984. Není zachována chronologie událostí, o nichž se čtenář dozvídá z různých časových odstupů a od více vypravěčů. Autorčino vyprávění (sama je z tohoto kmene), je faulknerovsky laděné, ústředním motivem je láska ve všech variacích od lásky mateřské až k milostnému citu, který je schopný přesáhnou život jednotlivce. Kniha má výbornou atmosféru, vyznačuje se smyslem pro detail a zajímavé reálie ze života současných Indiánů.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány

Vydáno: , Argo
Originální název:

Love Medicine , 1984


více info...

Greenfingers
Greenfingers
24.12.2022 5 z 5

Navýsost zajímavý pohled do života dvou indiánských rodin, které i přes neradostné sociální poměry dokázaly v sobě živit partnerskou či rodičovskou lásku a jiskřičku naděje na lepší budoucnost.

Penicuik333
Penicuik333
03.02.2020 2 z 5

Dočetla jsem jen silou vůle. Nechápala jsem všechny provázanosti jednotlivych postav a celkový záměr knihy.


changaj
changaj
27.02.2019 4 z 5

Indiánka trochu jinak...Svět domorodých Američanů v menší rodinné sáze od 30. do 80. let. Násilí, alkoholismus, prostituce, vězni a váleční veteráni, ale také milující a odhodlaní muži, ženy i děti a věčná touha po lepším a spravedlivějším světě. Při čtení je skoro lépe kreslit si rodokmen, jinak se lze trochu ztratit, jinak ale čtivé, s krásným, vlastně i nadějeplným koncem.

ponorka
ponorka
12.09.2018 5 z 5

Ta kniha je zvláštní - chvílemi jakoby jen naznačuje, co se vlastně děje, takže jsem některé odstavce četla několikrát, abych pochopila situaci. Líbilo se mi to. Asi si v tom každý najde něco jiného, pro mě bylo zajímavé, jak jsou představy a skutečnost vnímány jako jedno a totéž.

witiko
witiko
25.05.2017 5 z 5

U téhle knihy jsem pochopil, v čem spočívá síla dobrých ženských autorek – obrovská psychologická hloubka a autentičnost emocí, prožitků a vášní. Schopnost empatie a přijetí postav (včetně mužských hrdinů) takových, jací jsou. Ženy se soustředí na ty zdánlivě banální a každodenní, ale přitom univerzální a trvalé hodnoty. Vědí, že bolestivá krása života spočívá ve vztazích. Kniha podle mě není zdaleka jen o indiánech, ti jsou tu hlavně proto, že prožívají víc na dřeň a do hloubky, ale ta je nám všem společná. Jedna z nejkrásnějších knih o lásce, kterou jsem kdy četl. Originální název zní Love Medicine, což má daleko širší význam a lépe vystihuje nejrůznější aspekty našeho potýkání se s láskou. Láska může být lék, ale i jed, je čarovná, životodárná a uzdravující, ale také nebezpečná a zničující. Lze s ní čarovat, ale také jí být očarován a zaklet. Láska ve všech svých podobách je to jediné, o co v životě jde především.

Koka
Koka
10.05.2013 5 z 5

Strašlivé svědectví o alkoholem, chudobou a státními příspěvky zdegenerovaných či minimálně osudově poznamenaných lidech, kteří mají své sny, tajemství, ještě věří na čarodejnická kouzla kmenových šamanů a svět mimo státem přidělenou rezervaci je pro ně pořád nepřátelským územím. Kouzelná síla lásky ale působí na všechny. Krásné čtení.

zuzulique
zuzulique
08.10.2012 5 z 5

Prvýkrát som mala možnosť čítať knihu z „indiánskeho prostredia.“ Ako to už býva, neznáme prostredie je pre nás čitateľov veľmi príťažlivé a v tomto prípade to takisto nie je výnimka.

Samotný román, mimochodom výborne napísaný, sa skladá z kapitol, pričom každú z nich rozpráva iná postava a postupne sa odvíja história dvoch rodín žijúcich v indiánskej rezervácii v rozpätí cca 50tich rokov.

Jednotlivé kapitoly by obstáli i ako poviedky, ktoré zdanlivo nemajú súvislosť. Po prečítaní knihy si však sami poskladáte mozaiku postáv a príbehov, budete čítať o tej istej udalosti, postave a situáciách viac ráz, no z iného uhla pohľadu a zakaždým inak. Každá z postáv je výnimočná, zapamätateľná a svojská ako samotná povaha idiánov, ktorá je divoká, plná vzdoru, túžiaca po voľnosti.
V slovenskom jazyku vyšla kniha pod názvom Čary lásky, čo je takisto názov jednej z kapitol a láska a jej podoby ( či už partnerská, súrodenecká, rodičovská...) sa tiahnu celým dielom, no nečakajte žiadnu romatiku a gýč. Nechýbajú aj samotné čary, mágia a tajomné obrady, ktoré pochádzajú z indiánskych tradícií, konflikt starého a nového, skúsenosti predkov, spolužitie belochov a indiánov, či ľudské vzťahy vo všeobecnosti.

Odporúčam všetkými desiatimi, kniha mi dokonale pohľadila čitateľskú dušu. Kúpite skoro v každom internetovom antikvariáte v cene okolo 2€, neváhajte ani chvíľu.

Štítky knihy

tradice láska americká literatura Indiáni mateřská láska ságy indiánská filozofie

Autorovy knížky

Louise Erdrich
americká, 1954
1994  83%Čarování s láskou

Kniha Čarování s láskou je v

Přečtených58x
Čtenářské výzvě6x
Doporučených8x
Knihotéce22x
Chystám se číst68x
Chci si koupit12x
dalších seznamech9x