Čarodějové

Čarodějové https://www.databazeknih.cz/img/books/81_/81971/bmid_carodejove-eBj-81971.jpg 4 22 3

Dosud nepublikované povídky mnoha úspěšných a uznávaných spisovatelů žánru fantasy. Přehlídka čarodějů nejen literárních, ale i autorských, každý z nich vás okouzlí svým jedinečným způsobem v celkem osmnácti příbězích. Po celé věky zanechávají čarodějové výraznou stopu v lidské kultuře – od tajemných duchovních vůdců pradávných kmenů až po oblíbené postavy celosvětově úspěšných filmů. Vysoké hubené muže ve špičatých kloboucích najdete snad jen v humorných příbězích i spolu s jejich kouzly, která provádějí pouhým mávnutím hůlky. Praví čarodějové jsou mnohem nenápadnější a s magií zacházejí mnohem úsporněji a rafinovaněji. V rukou současných fantastů dokážou upoutat pozornost čtenářů a získat si jejich srdce. Skvělé povídky od Neila Gaimana, Gartha Nixe, Eoina Colfera, Tada Williamse, Patricie A. McKillipové, Petera S. Beagla, Nancy Kressové, Jeffreyho Forda, Terryho Bissona, Genea Wolfa, Orsona Scotta Carda a mnohých dalších v úžasné nové antologii.... celý text

Žánr:
Povídky , Fantasy

Vydáno: , Triton
Originální název:

Wizards: Magical Tales from the Masters of Modern Fantasy , 2007


více info...

Přidat komentář

NemmamSlov
24.06.2023 4 z 5

Podarená zbierka poviedok. Kvalitou prispievajú hlavne známe mená ako Neil Gaiman a Eoin Colfer. Každá poviedka je niečim originálna, či už používaním mágie, alebo prostredím. Kto má rád fantasy a poviedky určite odporúčam

Náhrobek pro čarodějnici (5*)
Kto čítal knihu Kniha hřbitova, si určite spomenie na túto pasáž. Je totiž vystrihnutá z tejto knihy. Rád som sa znova aspoň na chvíli vrátil do Nikovho sveta mŕtvych.
Cesmína a železo (3*)
Je to príbeh dedičky Robin, ktorá prišla o všetko a zároveň získala kráľovstvo, o ktoré nemala záujem.
Pestrobarevné vidění (4*)
Je to príbeh dvoch svetov a hlavná hrdinka môže vnímať oba z nich. Je výnimočná a preto jej moc chce niekto pre seba. Príbeh radený medzi young adult.
Nepřemožitelný rubín (4*)
Poviedka o mocnej čarodejke, ktorá zistí, že najväčšou mocou je potomstvo, ktorej môže darovať život.
Ptákovina (3*)
Papagáj, ktorý vyrozpráva príbeh za misku jedla.
Úkrok do věčnosti (4*)
Tento krát je to o sv. Eliášovi a o Židoch. Eliáš vie cestovať v čase a preto ho má každý za čarodeja, no potrebuje pomoc mladej Rebeky, aby zachránila svoju rodinu z koncentračného tábora.
Cizincove ruce (5*)
Parádny príbeh. Mocný temný čarodej sa rozhodne učiniť niekoľko dobrých činov.
Jmenovací den (3*)
Je ťažké byť matkou, hlavne, keď vaša dcéra navštevuje čarodejnícku univerzitu.
Zimova žena (5*)
Paráda. Skombinovaná indiánska a islandská mágia. Jednoduchý príbeh, no výborne napísaný.
Dioráma krajů pekelných aneb Devátá otázka ďáblova (2*)
Neviem, nejak som sa nemohol začítať. Dievčina, ktorá sa dostsane do divného sveta, kde zisťuje, že má magickú moc.
Tanec na Ladech (3*)
Carcharos nie je dobrý ani zlý čarodej. Netúži po vláde nad svetom. Jedine po čom túži je láska za každú cenu.
Kluk, který dělá kámen (4*)
Chlapec z ulice, ktorý má ťažký život, no pri nečekanej nehode odhaluje svoj talent v čarovaní.
Kouzlo mantichory (3*)
Príšera z hlavou ženy, telom leva a chvostom škorpióna, to je mantichora. Čarodejov učen všetko dôsledne zapisuje a počúva rady svojho majstra.
Zinder (5*)
Kvákal-Zinder je človek, ktorý sa narodil ako netvor, no z veľmi dobrým srdcom. Po nociach jeho duch vychádzal z jeho tela a pomáhal ľuďom riešiť ich problémy. Najlepšia poviedka v knihe.
Vilík a čarodej (3*)
Je to rozprávka, kde Vilík vie rozprávať s bábkami a pomáha čarodejovi pred démonom.
Magikáři (3*)
Príbeh nadaného mladíka, ktorý dostane dar. Jeho darom je vyčarovať len jedno kúzlo. Ktoré to bude?
Magický tvor (5*)
Ďaľšia vydarená poviedka. V zbierke nesmie chýbať Merlin jeden z najlepších čarodejov všetkých čias, no tento krát sa pozeráme na jeho život zo zákulisia.
Otec hor (5*)
Najdlhšia poviedka zbierky a musím povedať, že jedna z najlepších. Jednoduchý chlapec, ktorý sa stal kamenným mágom a zachránil mesto pred katastrofou.

ludek.n
03.10.2020 4 z 5

Antologie, sestavená Jackem Dannem a Gardnerem Dozoisem, pojmenovaná podle jedné z nejvýraznějších a nejmocnějších postav žánru fantasy - po čarodějích, respektive po čarodějnicích, to je osmnáct stylových kousků, napsaných přímo pro tuto knihu řadou slavných autorů, v jejichž čele ční jména jako Neil Gaiman, Tad Williams, Orscon Scott Card, Garth Nix nebo Tanit Lee. Občas je to hodně pohádkové (Pestrobarevné vidění), ekologické (Zimova žena), humorné (Vilík a čaroděj, Ptákovina) či pubertální (Kluk, který dělá kámen), jindy naopak závažné a k zamyšlení (Úkrok do věčnosti). A všechny mají cosi do sebe, myšlenku, slovní hříčku, oprášenou legendu nebo samonosný a originální nápad. Nejvíce se mi líbil Cardův Otec hor o chudém chlapci, který svými schopnostmi změní život nejen sobě, ale i mnohým jiným a Williamsovy Cizincovy ruce, které se potýkají s až příliš osobními přáními. Čarodějové jsou sbírkou, která dělá čest autorům i editorům. Jedněm pro jejich vpravdě magickou invenci, druhým pro jejich šťastnou ruku.


Hipi
02.05.2012 4 z 5

Soubor rozličných fantastických povídek, které spojuje jedno téma: Čarodějové.
Některé jsou pouze průměrné, ale jiné tak výborné, že kvůli nim stojí za to si to celé přečíst.