Čaroděj kacířský

Čaroděj kacířský https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/22429/bmid_carodej-kacirsky-m7D-22429.jpg 4 25 2

Čarodějem sobě navzdory série

< 7. díl >

7. kniha série Čarodějem sobě navzdory. Na planetě Gramarye, kde věda a magie existují vedle sebe, se znovu objevuje nepřítel. Tentokrát si vytkl za cíl pokoušet církev vidinou moci a vehnat ji do války proti Koruně. Pouze čaroděj Rod Gallowglass ho může zastavit – nebo shořet na hranici jako kacíř… Přeložil Petr Caha.

Žánr:
Romány , Sci-fi , Fantasy

Vydáno: , Polaris
Originální název:

The Warlock Heretical , 1987


více info...

Přidat komentář

ludek.n
09.11.2020 3 z 5

Církev na Gramarye je rozštěpena. Ctihodný opat John Widdecombe touží po moci a žádný prostředek mu není dost svatý, aby ho nepoužil pro její získání. Odluka od římskokatolického učení je jen prvním krokem k cíli. Kdo nepřijme jeho náboženství, bude prohlášen za kacíře a bez milosti stíhán a potrestán. Stasheff se tak vrací k tématu, které zpracovával už v Čaroději odpoutaném. Tam to bezobsažné teologické tlachání zachraňovaly výpravy do alternativního světa Tir Chlisu, tady bohužel nic takového není. Bičování nemůže být horší. Při církevních výrocích typu „Jsme nejblíže Bohu a tudíž si zasloužíme největší úctu“ nebo „Světské spravedlnosti nepřísluší nás soudit, jsme víc než zákon“ se mi vždy tmí před očima, ať už na mě útočí v literatuře nebo v reálném životě. Opravdu neznám nesmyslnější provolání, a tak mi Stasheffovo snažení v této knize zůstává vzdálené a lhostejné. Chvíli jsem dokonce zvažoval stržení jedné hvězdy, naštěstí vedle modlitebních proklamací je tu ještě dost čarodějných prvků, aby to člověk přežil a vydržel až k finálnímu měření sil.

maillen
19.10.2011 3 z 5

Zatím asi nejslabší dil z cele edice. Námět celkem dobrý, ale celkove snadno předvídatelný a mista a až nudný. Nicméně i zde najdete časti, u kterých se zasmejete.