Carmen (novely)

Carmen (novely) https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/113169/carmen-113169.jpg 4 2 1

Menší výbor M. novel (Carmen, Etruská váza, Arséna Guillotová, Mateo Falcone), které podle Smirnovovy úvod. studie působí duchem svobody, pravdivosti, vřelé lásky k člověku. Jsou mistrovskou částí autorova díla, poněvadž zde se již projevuje jeho realismus, analyzující lid. povahu a kritizující soudobou společnost. Jsou jí ať již námětově patří do skupiny exotické, fantastické nebo do skupiny s náměty ze života současného. Předmluvu "Prosper Mérimée a jeho novely" napsal A.A. Smirnov.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Novely , Povídky

Vydáno: , Svoboda
Originální název:

Carmen , 1847


více info...

Přidat komentář

Palivo
02.02.2020 4 z 5

Bonžur.

Prosper Merime byl úspěšný bagetový spisovatel a proto se podle něj dodnes říká \"prosperovat.\" Mezi jeho nejúspěšnější valby patří Carmen, která je o čmafítě ze Španělska, která umí špiónovat, krást, ale hlavně - je veselá mezi nohama. Do svého pohlavního televarieté postupně stáhne i Chosého Tortillu de la Nachos (možná si to jméno nepamatuji přesně, milý čtenáři), který se omámen její krásou vydá na dráhu zločinu. Bonnie a Clyde dos Burritos Churos tak úspěšně okrádají bohaté anglány, možná ještě efektivněji, než číšníci a taxikáři v Praze, ale bohužel, láska, zločin, žárlivost a cigánská krev jde dohromady jako já, Becherovka a záchod - a tam vždy dojde ke katastrofě.

8/10

Další povídky byly taky slušný, především proto, že v nich Prosper kácel postavy jako v nějakým hororu. To je na těch starších knížkách to nejlepší, všichni umřou. Bezpochyby jedna z nejlepších lidských vlastností.

Celkově 7/10

Část díla

Autorovy další knížky

Prosper Mérimée
francouzská, 1803 - 1870
1975  78%Carmen / Colomba
1999  76%Carmen
1977  72%Kronika vlády Karla IX.
2012  87%Carmen / Karmen (adaptace)
1912  87%Venuše Illská

Kniha Carmen (novely) je v

Přečtených4x
Doporučených2x
Knihotéce2x
Chystám se číst4x
Chci si koupit1x