Caři, popi, bolševici

Caři, popi, bolševici https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/53267/cari-popi-bolsevici-53267.jpg 5 10 2

Kischova kniha Caři, popi, bolševici se řadí k několik proslulým reportážím, které objevovaly světu bolševický kontinent, zahrnutý ve dvacátých letech na Západě nenávistnými pomluvami a obviněními. Kisch navštívil SSSR v roce 1923, v prvních letech konsolidace sovětské moci, která teprve hledala cesty nového společenského uspořádání. Mnohé z experimentů, které sovětská vláda tehdy zaváděla, byly později opuštěny, a tak se Kischova kniha stává i jakýmsi nevšedním historickým dokladem oné bouřlivé doby. Kisch vidí Sovětský svaz v širokém záběru, a to nejn v geografickém slova smyslu. Setkává se sovětskými lidmi v různých životních situacích, ve městech i na vesnicích, líčí Moskvany v jejich přeplněných bytech i na přeplněných ulicích, v Leningradě kráčí po místech, jež se zapsala do historie; pak míří na jih, do Gruzie, Ázerbájdžánu, Arménie. Samozřejmě se živě zajímá o postavení nového člověka ve výrobě, nadchly ho nové formy tovární práce, založené na vědeckém principu, je okouzlen rozmachem mladých hospodářů. V knize najdeme reportáže s humorným nádechem, například kapitolu o povodni či o návštěvě v lázních, i vážné řádky o problému bezprizorné mládeže. Zajdeme do muzeí, do bývalého carského sídla i do institutu, kde je shromážděno dílo zakladatelů vědeckého socialismu, navštívíme i mši v kostele. V jižních oblastech se octneme uprostřed pestrého kaleidoskopu mnoha sovětských národností. A neby by to Kisch, aby podstatnou část svého zájmu nevěnoval kriminalistickým otázkám. Kniha je psaná s proslulým Kischovým espritem a vynálézavostí vidět věci nezvyklé a nevšední.... celý text

Literatura světová Literatura faktu
Vydáno: , Svoboda
Originální název:

Zaren, Popen, Bolschwiken


více info...

Přidat komentář

vvikingg
19.01.2024 5 z 5

Mistr reportáže,, zuřivý reportér,, skvěle popsal život v tehdejším bolševickém Rusku (SSSR) a všímal si perfektně i podrobností detailů a nijak nepřikrášloval tehdejší režim i když sám byl od roku 1919 komunista. Dělník v Leningadě chodí oblékaný lépe, než lumpen proletariát na Donbasu. V Moskvě koupíte v krámě lahev 30% vodky za 1 rubl 50 kopějek, na černém trhu domácí samohonku 40 % za 1 rubl :-) Zajímavý je i postřeh z 1 . máje v Moskvě, kde byla v průvodu loutka E. Beneše , tehdejšího ministra zahraničí, který v dubnu 1926 protestoval proti německo - ruské smlouvě o spolupráci a neutralitě. Za nitky loutky Beneše tahal anglický lord Mac Donald a francouzský zbrojní průmyslník Schneider- Creuzot. Donbas přirovnával k německému Porúří, Arťomovsk ( dříve Bachmut) , už tehdy strategicky důležitý bod, změnil za občanské války 24x vojenský a politický režim, Děnikin, Petjura, Wrangler, Škuro, Machno atd. EEK byl nadšen tvůrčí silou bolševiků, reportáže skoro po 100 letech velmi čtivé a přináší řadu velmi zajímavých historických faktů a údajů , třeba gruzinské město Tbilisi se nazývalo Tiflis. Člověk se při čtení i místy zasměje, jeden ze psů profesora Pavlova ( Pavlův reflex) jmenoval Vodka. Za mě plný počet hvězd.

tomas6658
22.01.2023 5 z 5

Jedna z autorových vrcholných sbírek literární reportáže, tentokráte ze Sovětského svazu z roku 1926. Reportáže z mnoha koutů svazu, z mnoha zajímavých míst, objektivně a bez patosu vykreslující pozorované místa, lidi a skutečnosti.

EEK byl svého času světová špička v žánru literární reportáže a tato sbírka je toho nesporným důkazem.


Autorovy další knížky

Egon Erwin Kisch
česká, 1885 - 1948
1969  75%Pasák
1962  93%Tržiště senzací
1929  82%Zuřivý reportér
2008  75%Pražský pitaval
1968  83%Pražská dobrodružství

Kniha Caři, popi, bolševici je v

Přečtených11x
Knihotéce13x
Chystám se číst10x
Chci si koupit5x