Caravaggiův odkaz

Caravaggiův odkaz https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/20796/bmid_caravaggiuv-odkaz-b6s-20796.jpg 4 15 4

Historický životopisný román s kriminální zápletkou vypráví o dramatických posledních letech života proslulého barokního malíře Caravaggia. Caravaggio, vlastním jménem Michelangelo Merisi, byl známý svou výbušnou povahou a dychtivostí, s níž vychutnával všechny dary života. Násilnosti a požitkářství ho v životě častokrát přivedly za mříže, jeho opovržení všemi konvencemi vyvolalo odpor ve Vatikánu, kde pro církevní hodnostáře představoval nenáviděného kacíře. V posledních letech života zůstává téměř bez přátel, společnost mu dělá jen mladá malířka, která dotváří pozadí jeho obrazů a je mu bezmezně oddaná. Společně s ní pak čelí Caravaggio intrikám neznámého nepřítele, který jemu i dívce ukládá o život. Právě tato společnice nakonec odhalí temné tajemství malířovy minulosti a pochopí nejen inspiraci některých obrazů, které ho proslavily, ale i totožnost neznámého nepřítele.... celý text

Literatura světová Romány Historické romány
Vydáno: , MOBA (Moravská bastei)
Originální název:

Das Vermächtnis des Caravaggio , 2002


více info...

Přidat komentář

zdencaaa
06.10.2019 2 z 5

Průměrná kniha s velice divným koncem. Mám Caravaggia ráda, proto mě zakončení naštvalo...ale i tak se zde objevují zajímavé citáty: "Spánek, sny a smrt," řekl náhle, když už chtěla zaklepat na stráž. "Snad je život mezi tím jen hromada promarněných šancí."

bílýkakadu
12.09.2019 3 z 5

Jedná se o pěkný příběh, který v českém podání kazí překlepy a mnohdy i hrubky.


bosorkalesni
30.10.2018 4 z 5

Velké překvapení - jsem velká hanba, ale Caravaggia jsem neznala....kniha je nejen pro znalce malířství, je to živý, čtivý příběh o géniálním malíři. V dnešní době jsou jeho obrazy krásné a zbožné, ale je velmi zvláštní, co se v 16. století považovalo za pobuřující a kacířské.

Jaruš7
02.05.2016 5 z 5

Pro ctitele malířského umění je to zážitek. Pro vnímavé - váš pohled na díla se změní, zaujetí pro citlivé zobrazení nepostrádá dramatičnost, např. pro obraz Smrt Marie - matky Krista, měl za předlohu se již po delší dobu , rozkládající se tělo utopené své mladé a krásné přítelkyně - lehké ženy,
P.Dempf obdivuhodně a citlivě navozuje situace a prožitky všemi smysly,
Doporučila bych Petera DEMPFa jako četbu pro uchazeče na VŠU oboru malířského, neboť svými díly by mohl zušlechtit názor mladých začínajících umělců.

Štítky knihy

malíři italské malířství historické romány Caravaggio (Michelangelo Merisi), 1571-1610

Autorovy další knížky

Peter Dempf
německá, 1959
2002  71%Tajemství Hieronyma Bosche
2016  69%Kněžna žebráků
2003  76%Caravaggiův odkaz
2005  72%Je mi tak lehko u srdce

Kniha Caravaggiův odkaz je v

Přečtených18x
Knihotéce27x
Chystám se číst7x
Chci si koupit3x
dalších seznamech2x