Eldorádo

Eldorádo https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/374200/bmid_eldorado-Kkx-374200.jpg 4 20 5

Candide série

< 3. díl

Jerieho fantaskní variace na stejnojmenný Voltairův román. Satirický příběh z 18. století inspiroval další spisovatele, filmaře nebo skladatele Leonarda Bernsteina, ale tahle adaptace je jiná. Tahle má bojové dinosaury a plamenomety... a fanoušci se dočkali finále trilogie.

Přidat komentář

Norri
17.07.2020 5 z 5

Tento komentář je společný pro všechny tři díly.
Předtím, než jsem se pustil do Jerieho trilogie, jsem si dal Candida jako rozhlasovou hru. To proto, abych mohl porovnat Jerieho scénář s předlohou a mohl si více užít jeho autorský přínos. Dopředu jsem věděl, že Karel Jerie zasadil svou adaptaci do bizarního světa, který je kombinací fantasy, středověku, steampunku a sci-fi. Nevěděl jsem ale, jaké jsou jeho změny v ději. Nyní po dočtení musím uznat, že se toho zhostil skvěle. Některé části předlohy změnil a některé pasáže doplnil, ale žádná ze změn neměla negativní dopad na celkové vyznění. Jerie navíc vyšperkoval svou adaptaci nepřeberným množstvím vtípků a popkulturních odkazů. A to jak čistě textových, tak i obrazových. Najdeme zde například odkazy na Švejka a na Hvězdné války, ale také na Saudkova Arnala a snad i na Cimrmana. Najdeme zde ale také politickou satiru a kritiku současného světa a Jerieho zapojení "Peacemakera" do děje je skvělé. V kresbě, nebo spíše malbě, se Jerie také vyřádil a do Candida vmaloval všechna svá oblíbená témata, jako jsou houby, dinosauři, sci-fi lodě a nebo také chapadla hrnoucí se z toaletní mísy. Měl jsem trošku strach, aby se mi při čtení nerozpadla vazba knih, ale přežila to a to je důležité. Je dobře, že Candide vyšel ve velkém formátu a v pevných deskách. Suma sumárum - maximální spokojenost a prosil bych více takových komiksů od domácích autorů.

Johannus
22.01.2019 2 z 5

Ve finále velké zklamání, které nezachrání solidní malba ani řada popkulturních a jiných odkazů. Není to vtipné a hlavně je to nudné, narozdíl od předlohy, která je přes své stáří mnohem lepší. Solidní malíř prostě nemusí být dobrý scénárista. Prakticky nejlepší jsou skicy na konci všech tří knih, což je hodně málo. Jediné ponaučení: nekupovat všechny knihy v řadě současně.


Kapis
19.12.2018 5 z 5

Velkolepé zakončení divoké adaptace Voltairova díla. Ani jsem nečekal, že to bude taková jízda, plná vizuálních nápadů, vtipných situací a nenápadných poct ikonám komiksové historie - nejvíc mě pobavila místnost s postavami ze Saudkova Arnala a Tintin. Co více říct, skvělá kresba i scénář, velký formát, dokončilo se to!! Za to díky BBArte a možná by se to mohlo zkusit vydat i v zahraničí, to by se mohlo chytnout.

Tyet
17.12.2018 5 z 5

Parádní komiks podle Voltairova Candida ve třech dílech vtipně a originálně zpracovaný skvělým Karlem Jerie. Když jste pozorní, kromě napínavého příběhu a dynamických obrázků najdete i spoustu parádiček a vtipných detailů. Ačkoliv nejsem komiksový fanda, moc jsem si to užila. V komiksové knihovně nesmí chybět!

jarynek
28.08.2018 4 z 5

Nechybí tomu vtip, skryté významy, poselství, hlavní duch Voltairova díla, tj. atributy, na nichž byly zasazeny předchozí díly, ale přesto mi to přišlo oproti předchozím dílům slabší. Autor chtěl zdárně ukončit všechny dějové linie, vypořádat se se všemi postavami a ještě sdělit mnohé myšlenky, což vedlo k určité zkratkovitosti. Nic to však nemění na tom, že se jedná o zdárné zakončení velmi ambiciózního projektu, který svou kvalitou výrazně překračuje hranice naší kotliny.