Canaima

Canaima https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/42022/bmid_canaima-4iA-42022.jpg 4 5 2

Román klasika venezuelské literatury zaujme jak svým umístěním do neznámého a působivého prostředí savan a pralesů venezuelské Guayany, tak podobiznami jejích obyvatelů, domorodců i přivandrovalců, kteří tu zápasí o bohatství i o pouhý život a všichni podléhají těžko pochopitelným psychologickým vlivům a zákonům pralesa.

Žánr:
Literatura světová , Romány

Vydáno: , Práce
Originální název:

Canaima , 1935


více info...

jprst
jprst
25.08.2017 4 z 5

Na knihu jsem narazil náhodou při návštěvě antikvariátu, žádné dílo tohoto autora jsem dosud neznal, proto jsem to zkusil a rozhodně nelituji.

Skip
Skip
11.06.2012 5 z 5

Canaima je zlé božstvo původních obyvatel venezuelské části Guayany v povodí Orinoca. Posedne člověka hluboko v pralese a ten propadá čemusi jako šílenství, pralesní nemoci. V tomto románu píše venezuelský spisovatel, který byl krátce také prezident republiky, o kraji v povodí veletoku, který je stejně tak krásný, jako dokáže být krutý, a to nejen přírodními podmínkami, ale také povahami lidí, kteří tam žili. Bohatí caudillové vládnoucí kraji pomocí armády zabijáků, bohatí obchodníci s kaučukem, sběrači kaučuku, zlatokopové a dobrodruzi nejrůznějšího ražení, a v neposlední řadě Indiáni, kteří pod neúprosným tlakem tzv. civilizace degenerují. Gallegos se snažil ve svém díle i v politické činnosti burcovat proti zastaralému, v podstatě feudálnímu řádu. Kritizoval vykořisťování sběračů kaučuku a Indiánů. Jeho popis pralesa a to, jak dokáže působit na člověka, je velmi sugestivní. Stejně tak jsou velmi zdařilé charakteristiky jednotlivých postav a skrze několik jedinců různých typů nám ukazuje, jaká společnost tam žila na počátku minulého století. Ačkoliv je hlavním hrdinou románu Marcos Vargas, člověk silný, plný vášně a vnitřních bouří, tak tím, kdo je zde na prvním místě, je Venrezuela, konkrétně jedna její část - Guayana.