Zlověstné vlny

Zlověstné vlny https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/371629/bmid_zlovestne-vlny-0nL-371629.jpg 4 40 11

Cal McGill série

< 3. díl

Cal McGill přijíždí na žádost zámožného Davida Wheelera na ostrov Eilean Dubh, aby vyšetřil pět let staré zmizení Wheelerova syna Maxe. Uzavřená ostrovní komunita jej nevítá zrovna s otevřenou náručí, a Maxův zámožný otec je navíc přesvědčen, že právě mezi zdejšími obyvateli se skrývá vrah. Ani Cal, ani Wheeler ovšem netuší, jaká tajemství a dávné křivdy si s sebou ostrované nesou a jak složitá bude cesta k rozluštění celé záhady. Poté co se za podivných okolností zřítí ze svahu karavan Maxovy nejstarší sestry Joss, která na ostrově přebývá, začíná být jasné, že rodiny Wheelerů se někdo touží zbavit za každou cenu… -- V Calu McGillovi stvořil Mark Douglas-Home zcela netradičního hrdinu-detektiva, jenž nenosí zbraň ani se nepyšní odznakem. Místo toho přespává ve svém pick-upu, lidem se spíše vyhýbá a s oblibou vypouští na moře vše od pomerančů až po mrtvolu prasete, aby zjistil, kam je mořské proudy zanesou. Série o „mořském detektivovi“ nevyniká ani tak akčními scénami, jako spíše detailním vykreslením postav a jejich motivace a také úchvatnými popisy skotské krajiny.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: , Plus
Originální název:

The Malice of Waves , 2014


více info...

Přidat komentář

Ulala
07.11.2023 4 z 5

Opět povedený díl mořské série. Podle mně o ždibec lepší než díl druhý, ale i ten měl něco do sebe. Některé části mi připadaly nedokončené, jako například s prasetem Millie, anebo s Růžovákem, který se nad mořem "vypařil". Na druhé straně autor kromě popisu zákonitosti chování oceánu a popisu vyhrocených lidských vztahů, použil i své informace o snůškách divokých ptáků, které jsou zlatým grálem pro sběratele.

kap66
24.06.2020 3 z 5

Autor zachoval i ve třetím dílu prvotní klady série, ale nepřidal bohužel nic dalšího. Stále dobré bylo zobrazení přírodního prostředí ostrovů - jako tvora s náladami, z nichž ta špatná dokáže ničit. Sevřená komunita, již narušil „Wheeler dobyvatel“ koupí ostrova a po zmizení syna svým hrozným podezřením, byla vystižena věrohodně. Cal je stále originální postava - svou prací (škoda, že jí i praseti Millie nebyl dán větší prostor) i svou introverzí. Pookřála jsem, když se tu objevila policistka Helen z 1. dílu, ale ouha, autor jí přidal na IQ (173? no páni!), ale sebral jí veškerý smysl pro humor. Samotné vyšetřování probíhalo pokoutně a rozuzlení případu nebylo až tak jeho výsledkem.
Kdyby se objevil ještě další díl, přečetla bych si ho, ale ve velký posun už nedoufám.


Bablu
07.05.2020 2 z 5

Kniha mě moc nebavilo, nepřišlo mi to moc napínavé ani zábavné.

Katerina.Gabrie
29.01.2020 4 z 5

Jo, tohohle autora a detektiva můžu :) Taky se mi líbilo o poznání víc než druhý díl :)
Chci další! :D

alzbeta4340
23.11.2018 5 z 5

Povedená a zajímavá detektivka s dobrou zápletkou a bez drastických scén. Pobřeží Skotska je tu vylíčené dokonale a sugestivně příběh podkresluje. Oceánograf Cal tentokrát vyšetřuje pět let staré zmizení mladého chlapce. Knihu jsem musela co nejdřív dočíst, abych se dozvěděla, jak vše dopadlo. Doporučuji.

Clara_C
12.11.2018 4 z 5

Díl od dílu jsou knihy lepší. Nicméně konec mi přišel takový náhonem, což je trochu škoda. Ale mám ráda příběhy a detektivky z ostrovů Skotska, takže i leccos odpustím.

Pavlnka
20.09.2018 4 z 5

Dobrá a zajímavá detektivka.

Liduka
16.09.2018 5 z 5

Opět super kniha s Calem. Skvěle je tam popsáno narůstající napětí mezi místními obyvateli a neustále čekáte, kdo vlastně za to všechno může. Výborně do toho zapadal i "Růžovákův" příběh.

lifeoptimist
16.09.2018 5 z 5

Skvěle, kniha se více podobá prvnímu dílu, který se mi líbil daleko víc, jak druhý. Takže super počtení a nečekaný závěr :-)

iška
04.07.2018 4 z 5

Já jsem si to užila. Vykreslení psychologie jednotlivých postav i drsné přírody severních ostrovů. Určitě doporučuji.

Martiiiik
02.05.2018 5 z 5

Nějak jsem si tohoto spisovatele zamilovala, asi je to tím, že je to trochu něco jiného než klasické detektivky :-) Cala považuji za moc sympatického muže a docela mě mrzí, že v této knize nedostal tolik prostoru jako v předchozích.. Kniha určitě stojí za přečtení :-)

Štítky knihy

ostrovy Skotsko

Autorovy další knížky

Mark Douglas-Home
britská, 1951
2017  78%Mořský detektiv
2017  79%Vešla do moře
2018  84%Zlověstné vlny

Kniha Zlověstné vlny je v

Přečtených59x
Čtenářské výzvě5x
Doporučených1x
Knihotéce107x
Chystám se číst33x
Chci si koupit3x
dalších seznamech1x