Mořský detektiv

Mořský detektiv https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/344957/bmid_morsky-detektiv-e1o-344957.jpg 4 134 43

Cal McGill série

1. díl >

„Jen zřídka se stane, že nějaká kniha zvedne laťku ve svém žánru, a přesně to Mořský detektiv udělal pro skotskou detektivku,“ napsal recenzent ve Scotsmanu. A měl pravdu. Mark Douglas-Home vychází z téže tradice jako Peter May a jeho detektivky se dotýkají jak ryze současných společenských témat, jako je ekologie či nucená prostituce, tak dávných tajemství, a obojí dokáže skloubit v poutavém příběhu s životnými postavami a věrohodně vystiženým prostředím. A navíc přichází se zcela novým typem detektiva… Cal McGill nemá daleko k detektivům z drsné školy, pod nepřístupným zevnějškem skrývá stejnou slabost pro lidi v nesnázích, ani on si nedělá velkou hlavu s pravidly a nezřídka se dostává do křížku s policií… Jen na rozdíl od Phila Marlowa a jemu podobných netráví většinu času po zakouřených barech, ale spíš někde na pobřeží, kde zkoumá naplaveniny a studuje mořské proudy… Cal je totiž prvotřídní oceánograf a díky svým ojedinělým znalostem dokáže občas přijít na kloub záhadám, s nimiž si jinak policie neví rady. Užijte si první detektivku plnou soli, ale také lidských vášní, intrik a napětí, kde jde hrdinovi mnohdy i o život…... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: , Plus
Originální název:

The Sea Detective , 2011


více info...

Přidat komentář

SBH
30.10.2023 5 z 5

(SPOILER) Obálka vypadá fádně, ale báječně se hodí k leitmotivu knihy, a tím jsou mořské proudy. Kniha na mě tak nějak zbyla v knihovně, kam jsem přišla pro větší pecky. Jak jsem ale v důsledku byla ráda!
Autor příběh vypravuje v er-formě převážně z pohledu samorosta Cala, přesněji Caladha McGilla, skotského ekologického aktivisty. Dalším pohledem přispěla sympatická policistka Helen, trpící mužským (a nejspíš i ženským) šovinismem, která relativně tísnivé vyprávění osvěžila ironickými vtípky. Tady bych ale viděla drobný zádrhel. Neatraktivní zjev hrdinky byl zjevně větším problémem pro autora, než by byl ve skutečnosti jak pro Helen, tak pro většinu jejího okolí. Inu povrchní chlap.
Ačkoli děj působil neotřele, největším tahounem pro mě zůstaly postavy. Cal je rozhodně týpek s chybami a spoustou špatných rozhodnutí, ne ve všem s ním souhlasím, přesto je mi sympatický. Helen taktéž a vlastně všichni byli plastičtí a barevní. Takže postavy za jedna.
O ději jsem se už zmiňovala, překvapil. Na druhou stranu bych knihu nezařadila mezi detektivky. Ano, pátrá se tu po tajemství, vlastně po pěkné řádce záhad. Nicméně klasické atributy žánru bych hledala obtížně. Dobrodružné, napínavé, zajímavě napsané a týkající se bolavých problémů současného světa, to ano. Detektivka ne.
Sychravé, strohé a divoce krásné Skotsko ze stránek doslova trčelo. Popisy autor zvládl bravurně, skoro bych uvítala, kdyby trochu ubral. Nemusím vědět o každém zákrutu silnice, která vede k pobřeží, chvílemi jsem se ztrácela. Ovšem do prostředí mě text vtáhl dokonale.
Čtivé to bylo, postavy zaujaly. Zápletka, přesněji řečeno obě byly nosné a udržely napětí po celou dobu. I vyústění naplnilo očekávání, i když podezření o zádrhelech dědečkovy smrti jsem měla podstatně dřív, než se o nich dozvěděl Cal, a nemýlila jsem se. Asi nejlepším momentem, nejspíš úmyslně, byl okamžik zúčtování s padouchem Ryanem, to mě zahřálo u srdéčka. Z dědečkova osudu mi bylo smutno. Spousta emocí, zajímavé prostředí, neotřelé zápletky i děj, barvité postavy. Vřele doporučuji.

mignon
13.10.2023 3 z 5

Zajímavé téma, ale celkově dost roztahané. Chtělo by to vyšperkovat a některé části zkrátit. Třeba ty, které moc nesouvisí s dějem. :)


essene
14.07.2023 4 z 5

Zajímavá,pěkně se četla

wlado
28.04.2023 3 z 5

Zaujímavá kniha, v ktorej sa prelína niekoľko príbehov. Autor píše pútavo, kniha sa číta dobre, a na kvalite jej pridá aj pútavý popis krásnej prírody. Odporúčam

magnolia
20.09.2021 4 z 5

Tento román otevírá několik závažných témat a rozvíjí se v několika liniích vyprávění, které se propojí. Máme tu sympatického Cala, který pátrá v dávné rodinné historii, rozumí problematice mořských proudů, a když je potřeba, zasáhne a pomůže. Potom je tu Basantí, dívka prchající ze zajetí - ta je obětí organizované sítě překupníků s dětskou prostitucí, těžících z chudoby a zvrácených zvyků, dodržovaných v její původní vlasti. A ještě je tu bystrá a vtipná policistka Helen. Všem držíte palce do poslední stránky. Teorie mořského proudění mě někdy trochu uspávaly, ale ostatní děje a osudy byly zajímavé a místy i dost napínavé.

ZuK1
30.03.2021 4 z 5

Není to typická detektivka a na knížce se mi asi nejvíc líbilo skotské prostředí, pasáže s popisem cesty Cala na Eilean Iasgaich a jeho pátrání po dědečkovi. Zasmála jsem se i u některých myšlenkových komentářů Helen Jamiesové při její komunikaci s Ryanem.

Awča
27.01.2021 5 z 5

Úvodní anotace mě málem odradila, společenská témata, ekologie a nucená prostituce, přílišná angažovanost knihy bývá někdy na škodu.
Ovšem četlo se to dobře, příběhy se proplétaly, Cal je sympaťák a s Helen jsem velmi soucítila.
Prostředí ostrova, jeho komunita a vztahy byly vykresleny moc pěkně, uvěřitelně, a nakonec i linie s prodejem děvčat byla hodně zajímavá.
Čtenáři to může připadat jako slepenec různých témat, ale kupodivu to fungovalo, nikde se netlačilo na pilu, závěr vyloženě napínavý.
Mrknu se po dalším díle.

Eduarda
02.01.2021 3 z 5

Je to sympaťák s názorem, nekonformní důvěřivec, trochu "autista"... Za mě slušný koktejl ingrediencí pro neokoukanou hlavní postavu. Vyšeřování jakoby v pozadí, sfouknuté na pár stránkách (ne, detektivka to fakt není), story...no...hm... přesto mě absence žánru vlastně neruší. Je to Mayovka bez Maye - ale bez pokusu kopírovat. Jsem překvapená a příběh, jak je rozehraný, má pro mě hodně tajemství a hlavně potenciál. Jsem zvědavá, kam se vyvine...

broskev28
31.12.2020 4 z 5

Studovaný ekologický aktivista, který zřejmě neplánoval detektivní pátrání, ovšem jeho znalosti a zkušenosti v oboru oceánografie jej k tomu v podstatě předurčují . . .
Příjemná změna běžného detektivkového schématu: sympatický, chápavý, altruistický mladý muž se nachomýtne k jednomu z nejhorších typů zločinu, takže další vývoj lze očekávat. K tomu přidejte historické odbočky rodinné i jiné, různé typy postav skotské policie a zajímavý a čtivý příběh je na světě. Soudím, že se povedl i překlad a korektury, takže poděkování nakladatelství Plus - tohle v dnešní době bohužel nebývá samozřejmost. A já s radostí doporučím nerozhodným.
Už jen kvůli dryádce osmiplátečné.

"Pak mu došlo, že akorát marní čas. Kdysi býval pro politiky nejdůležitější zákon a pořádek. Ale to už neplatilo. Ochrana dravců, navrácení bobrů do volné přírody, emise uhlíku, větrné elektrárny, biodiverzita (ať už to bylo cokoli): to byly nové priority parlamentu. Bůh ochraňuj Skotsko."

soukroma
14.10.2020 4 z 5

Zajímavý hlavní hrdina a samozřejmě prostředí - ostrovy kolem východního a severního Skotska. Cal (Caladh = přístav) studuje mořské proudy a nabízí službu vyšetřování vyplavenin a předmětů v moři. A to se mu hodí především při objasňování rodinné historie - co se vlastně stalo s dědečkem, který za 2. světové války byl nalezen utonulý u norských Lofot, a jak to vlastně bylo s lodí, kterou z malého ostrova vyslali na pomoc s Arktickým konvojem a na níž část posádky zahynula (a tedy i podstatná část ostrovního obyvatelstva). Děsivější je ovšem příběh indické dívky.
Čtivé a zajímavé. Vadil mi snad jen podivný vztah inteligentního konstábla v sukni a macho detektiva - s takovou by snad britská policie, pardon skotská, nehnula s žádným případem (spíš by tak mohla vyšetřovat sama sebe, třeba za bossing). 85%

kap66
12.01.2020 4 z 5

Málem jsem se nechala odradit poněkud dětinským názvem, ale mám teď slabost pro Skotsko díky dvěma detektivkářům. MacBrideův Aberdeen se tu i mihl, ale Peterem Mayem se autor inspiroval doslova – v prostředí a v propojení historické tragické linky (týkající se hlavního hrdiny) s vyšetřováním v současnosti. Anotace zdůrazňuje "vášně, intriky a napětí" a z Cala dělá drsňáka, ale mně přišly knížka i hlavní postava především milé a docela zábavné (čemuž dávám před vášněmi a intrikami jednoznačně přednost). Dialogy policistky Helen Jamiesonové s jejím nadřízeným včetně jejích nevyslovených poznámek jsou úsměvné a já doufám, že kromě s Calem se setkám později i s ní; na další díl se chystám.

evickakyticka
22.10.2019 4 z 5

Nemůžu se rozhodnout mezi třemi nebo čtyřmi hvězdami, ale nakonec dávám čtyři. Protože: kniha se dobře četla, líbily se mi pasáže, kdy se střídaly děje - nejvíc linka s Basantí, hlavní postava docela sympatická, fajn prostředí. Proti: trochu překombinovaný závěr, jednoduchost by mu slušela více. Suma sumárum: další díl si určitě přečtu.

vincek1
07.09.2019 3 z 5

Kniha trochu "šup sem, šup tam". Přeskoky v čase a příbězích zpočátku působí rušivě, ale dá se na ně zvyknout. Opravdová detektivka v pravém slova smyslu asi ne, ale číst se kniha dá.

Johncze
30.05.2019 4 z 5

Knihu jsem dostal k nákupu jízdenek ČD a o to více jsem byl překvapen, že je to velice slušný kousek. Nicméně tam na mě bylo až příliš mnoho zápletek, které spolu po většinu času nesouvisely a jen tak nějak náhodně se míjely. Další výtka směřuje k dialogům, hlavně ty vnitřní průpovídky postav si autor mohl odpustit, jelikož to místo působilo jako četba pro náctileté. Ale to je vše. Jinak příběh mě hodně bavil a Cal je sympatická postava s neokoukanou profesí. Další knihy autora asi zkoušet nebudu, ale byl to příjemný výlet. Způsobem psaní a popisem míst mi to hodně připomínalo skvělou tvorbu Peter Maye.

pifffka
06.03.2019

Velmi příjemná detektivka. Zajímavý hrdina, zajímavé prostředí.

Paloma795
13.02.2019 3 z 5

Trochu mi trvalo než jsem se zacetla. Ale sláva, jsem ráda ta trochu něco jiného než klasické vyšetřování nějaké příšerně vraždy. Moc hezká kniha.

Lotka
17.01.2019 3 z 5

Průměrná detektivka. Sympatický hlavní hrdina a čtivý příběh. Nesourodý roztříštěný přiběh.

mi-380
17.01.2019 4 z 5

Jeden ze světů Petera Maye z jiného pohledu. Hebridy, staré domy, znepřátelené rodiny. Několik příběhů, několik časových rovin, několik hlavních postav, spousta vedlejších, které až do konce knihy přibývají, takže spousta těch Mc… a Mac… v několika generacích znamená nápor na čtenářovu schopnost systematicky si srovnat rodokmeny. Ústřední postava Cal, ekolog, z kterého by náš bývalý pan prezident ale opravdu neměl radost, působí sympaticky lidsky: roztržitě, přepracovaně, neurvale a hlavně originálně. Docela se těším na další část série (Vešla do moře).
80 % (71 hodnotících, průměr 82 %).

… celá se zachvěje. Není na takové davy, na města, na tuhle zemi ani nepřátelské vystupování zdejších lidí zvyklá; ať už se vrtne kamkoliv, všude vidí jen ztrhané rysy v kamenných tvářích. Je osamělá, a teď asi i ztracená...

Colletka
13.01.2019 3 z 5

Velmi čtivé. Chvílemi jsem si myslela, že čtu jednu z knih od Petera Maye.

ivana02
26.10.2018 5 z 5

Knihou se proplétají dva detektivní případy, jeden ze současnosti, další z 2. světové války. Ten se mi líbil víc (i když ten současný rozhodně nebyl špatný) a čekala jsem, jak se vyvine. Že to bude jinak, než je oficiální verze, to je jasné, ale jak to doopravdy bylo, jsem netušila a příběh mě překvapil.
Snad budou následovat i další díly (v zahraničí vyšly už 4) a rozhodně si je nenechám ujít.

Štítky knihy

detektivní a krimi romány Skotsko oceánografie rodinná tajemství obchod s lidmi

Autorovy další knížky

Mark Douglas-Home
britská, 1951
2017  78%Mořský detektiv
2017  79%Vešla do moře
2018  84%Zlověstné vlny

Kniha Mořský detektiv je v

Přečtených176x
Čtenářské výzvě39x
Doporučených8x
Knihotéce138x
Chystám se číst77x
Chci si koupit6x
dalších seznamech2x