Mršina

Mršina https://www.databazeknih.cz/img/books/88_/88388/bmid_mrsina-yxU-88388.jpg 4 91 8

Cal a Niko Leandrosovi série

< 5. díl >

Kdysi, když Kal a jeho bratr Niko pracovali na případu, je stará cikánská královna pořádně podrazila. Sotva se z toho dostali živí. A hádejte, kdo se najednou objevil teď, když se jejich detektivní agentuře moc nedaří, a nabízí jim práci. Stará cikánka chce, aby našli ukradenou rakev. Kal by jí raději do nějaké pomohl, ale v téhle rakvi je zavřené zlo známé jako Mor světa – a Černá smrt proti němu vypadá jako vzpomínka na nedělní piknik. Jenže zloděj už zmizel z města, a tak se bratři musí vydat na cestu. A jestli budou mít hodně velké štěstí, možná se z ní i vrátí zpátky.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Detektivky, krimi , Fantasy

Vydáno: , Fantom Print
Originální název:

Roadkill , 2011


více info...

Přidat komentář

havrmoni
20.05.2023 3 z 5

Tohle bylo takový ucouraný a pomalý.

ludek.n
29.07.2019 3 z 5

Mršina už pomalinku začíná páchnout stereotypem a absencí nosného nápadu. Jinými slovy tady není nic nového pod sluncem, zato ale obehranými písničkami se to tu jen hemží. Upírku Dobromilu vystřídal v útočném komandu bratrů Leandrosových starý známý léčitel Rafferty Jeftichew, který s sebou přivedl vlkodlačího bratrance Chňapala, ale žádné oživení se nekoná. Spíše naopak. Atmosféra je hustá tak, že by se dala krájet, jenže kráčí špatným směrem: k depresím, monotónnosti, beznaději, melancholii, únavě, zkratkovitosti, filozofickému zkoumání chrousta… Je to jako močál. Cesta vpřed existuje, ale s každým krokem se na vás lepí nánosy bahna, které se snaží stáhnout vás ke dnu. Prodíráte se vpřed a jde to tak ztuha, až si říkáte, jestli ta námaha za to skutečně stojí. Samozřejmě se najde pár míst, kde ucítíte pevnou půdu pod nohama, ale je jich setsakramentsky málo a často je pohřbí repetitivní lamentace některého z bratrů, které se už pomalu, ale jistě stávají otravnými.


Zelený_Drak
15.10.2015 2 z 5

Už jsem si asi zvykla, tak se mi to nečetlo zas tak špatně. Ale taky nemůžu říct, že by mě to, navzdory fajn záporákovi, nějak zvlášť bavilo. Kapitoly s Chňapalem mi ale vyhovovaly, není nad to, si trochu odpočinout od Kala, i když už není ukňouraný, ale jen nasertivní a tentokrát taky překvapivě veselý. Jeho vývoj je ale pořád jedna z nejlepších věcí na sérii.

Kdo mi vůbec nechyběl, byla Dobromila. Vlastně mohli nechat doma i Dalilu a Robina. Nic by se nestalo. I když Robin zrovna prodělává vývoj, takže dejme tomu, ale Dalilina linka mě nebavila. Finální rozuzlení se mi líbilo, ale většinu děje se nic neděje. U mě zatím asi vedou 3. díl a (příznivci série neoblíbený) 4. díl. To dobré na 5. dílu je pro mě uzavření Raffertyho otevřené linie.

Klíště
10.05.2014 5 z 5

No co říci k tomuto dílu. To co bych asi vhodila do popředí je, že se mnou totálně zamával návrat starého, dobrého Raffertyho a Chňapala. Bylo docela zvláštní pozorovat, jak se Kalova psychika pomalu mění, a přesně to této knize dodalo zápal. Přišlo mi, že po totálně zkaženém "Přání smrti", byl tenhle díl jako odrazový můstek. Byl druhý nejlepší z této série. To co bych možná doporučila, by bylo úmrtí některé z hlavních postav. Dodalo by to příběhu šťávu. Ale i tak je série stále záživná.

DariDerek
10.05.2013 5 z 5

Asi mě tato série neomrzí :) Sice si dávám pauzu mezi jednotlivými díly, ale jakmile se vrátím, jsem zase s bratry a můžu říct, že čím víc se blížím ke konci, tím víc nevím, kterého bych si vybrala :-) Ale asi Kala, blonďáci nejsou zrovna můj šálek čaje :o))) A nebo oba - poliadrie, to ničemu nevadí, ne? :o))))))
A abych neporušila tradici :o) "Tři hodiny spánku změnily mé rozumové schopnosti na úroveň postiženého křečka nebo dětské hvězdy, která se stala popovou zpěvačkou, ale to bych urážel toho křečka." :D

RaptoR
24.08.2012 2 z 5

Rob Thurman není můj šálek literárního čaje. To jsem uváděl už při recenzi knihy "Běsnění". Bohužel, nejinak tomu bude i zde. Autorka nám nabízí opět ten samý děj - bratři, přátelé, záporák. Děj se místy pěkně rozjíždí, ale jen proto, aby se posléze utopil v naplaveninách stokrát omýlaných vět o bratrství, přátelství a kašlání na celej svět. Bohužel, už od první knihy je toho tolik že to působí křečovitě a občas jsem musel knížku i odložit, protože jsem doslova trpěl (což se mi nestává často). Snaha o popkulturní narážky je slabá, akce zahlušená a chvíle napětí nedotažené. U Rob Thurman nic nového.

Domča
26.03.2012 4 z 5

Mršina... asi zatím nejslabší díl ze série...

Po Lincolnovce jsme jeli dobrých 80% knížky, bylo vedro, napadali nás bakterie a temnělo nám před očima (hlavně teda Kalovi). Další hřebíček do rakve - nutno dodat, že ne do Suyolakovy - byl Chňapal. Nevím, z jaký části za to může překlad, ale každá kapitola začínající: "Jmenuju se Chňapal a je mi fajn," způsobovala, že mě už tak fajn nebylo. Až na pár řádků z Chňapových kapitol to bylo zbytečný a docela to rozčilovalo. Rob zřejmě chtěla zkusit, jestli je víc úhlů pohledu, jako to bylo v Přání smrti, lepší. Není. Není, není, není. Niko mi nevadil, Prostě Vlk mi vadil.

Kromě trochu drhnoucího děje to ale byla v celku normální jízda v autě s bratry ve zbrani, monogamním pukem, depresivním lidodlakem a Chňapem/jemifajn. Nebylo to příšerný, nebylo to děsný, bylo to kousek nad "nic moc", ale bylo dost dole pod čárkou s nápisem Leandros Nářez.
Myslím, že modrou barvičku hodnocení by si měla "šestka" vyměnit s "pětkou". Ztráta paměti sice taky není standardní Kal, ale pořád lepší než afektovaně veselej adept na psychopata Kal.

Mimo to - Thurman neskončila u šesti dílů. Na jejím webu se objevila připravovaná sedmička (http://robthurman.net/books/cal-leandros/doubletake-secret-excerpt/) a já osobně jsem zvědavá, kolik dílů to mít ještě bude. Hlavní "problém" totiž dle mého skončil v Přání smrti, a to (spoiler dozadu) likvidací Tumulu. Jenže v dalších knížkách jako by se naznačovalo, že ještě něco někde možná.... (/spoiler). Takže uvidíme uvidíme!

A pro ty, koho tenhle díl nenadchnul tolik jako mě - nezoufejte, další je na tom zase líp ;)

Boboking
01.11.2011

Když ostravské nakladatelství Fantom Print v červnu 2010 vydalo knihu americké autorky Rob Thurmanové „V temnotě“, první díl z cyklu o bratřích Kal a Niko Leandrosových, trefilo se do čtenářského vkusu mnoha fandů fantastiky. Není se tedy čemu divit, že už v říjnu 2011 se na knižních pultech objevilo páté pokračování pod názvem „Mršina“ (orig. Roadkill, 2010).
Další příběh této podivné bratrské dvojice, a jejich možná ještě podivnějších přátel, milenek atd., má se slovem road z originálního znění mnoho společného. Dalo by se totiž směle říci, že je to pojato jako jistá varianta kerouacovského on the road. Kal a Niko ve starém americkém korábu silnic, který má svá nejlepší léta dávno za sebou, projíždí ve stíhací jízdě Spojenými státy za bestií, která nezabije sem tam nějakého houmlesáka v temném koutě Central parku, ale během pár dní z velkým potěšením vyhubí lidstvo až do posledního mimina. A tou bestií, která stejně jako temný muž ve slavném Kingově „Svědectví“ (o kterém se v knize taky zmiňují) s rozkoší zabíjí pouhým lusknutím prstů, je postava z temných cikánských legend Suyolak. Tento cikánský léčitel už před staletími dokázal skutečné zázraky v léčení nemocných, ale pak objevil i další možnosti svých schopností. A tím je zabíjet po tisících, rozsévat mor po celých městech a zemích. Proto se mu taky začalo říkat Mor světa. Jeho řádění ale zastavili samotní cikáni, když ho uvěznili v rakvi. Pod spoustou ochranných pečetí nemohl zabíjet, ale ani sám nezemřel. Cikáni truhlu hlídali jako oko v hlavě, aspoň do doby, než ho klan Sarzo ztratil. A hlava klanu, odporná Abelie-Roo, která bratrům takříkajíc pomohla v jedné z předešlých knih, si přišla pro revanš.
Atraktivitou celého cyklu je jednat akční a zběsile krvavý děj, který nabízí dneska populární žánr urban fantasy, ale stejnou dávkou i charaktery postav a především jejich neustálé verbální narážky a útoky. Ty jsou založeny především na jedinečném kontrastu samotných bratrů. Kal je mladý muž, který miluje fastfoody, telku a sexuálně přitažlivou slečnu vycítí na míle daleko. A to nejen díky tomu, že je z poloviny ólfí, tedy pradávná zrůda, před kterou by i tyranosaurus rex utíkal jako malé štěně. Jeho jedinou oporou je o něco starší nevlastní bratr Niko - spravedlivý, dokonalý, chladný zabiják a člověk. Což Kala neustále prudí. K tomu musíme přidat přehršel skutečně černého hřbitovního humoru, celé kýble krve a rozervaných mrtvol kolem atd. A když už Kal dospěl a našel si k sexu divokou Dalilu, které je pro změnu vlkodlakem („Vyjebá dneska někdo s Kalem, nebo s ním dneska někdo vyjebá?“), kniha už tak úplně nezapadá do představy epické fantasy ve stylu Pána prstenů. A podobných postav má kniha samozřejmě povícero.
I přes jistou spřízněnost s nakl. Fantom Print nebudu tvrdit, že kniha je dílem hodným Nobelovy ceny. A to díky Bohu. Literatura není jen děsný existencionální psycho, ale především i zábava. A to přináší Thurmanová v pořádných dávkách.

V překladu Anny Janovské vydalo nakl. Fantom print.

Štítky knihy

vlkodlaci americká literatura městská (urban) fantasy

Autorovy další knížky

Robyn Thurman
americká, 1941
2010  76%V temnotě
2010  83%Měsíční svit
2011  87%Blackout
2011  84%Běsnění
2011  86%Mršina

Kniha Mršina je v

Právě čtených1x
Přečtených148x
Doporučených7x
Knihotéce128x
Chystám se číst48x
Chci si koupit7x
dalších seznamech3x