Čakáme dieťatko

Čakáme dieťatko https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/436862/bmid_cakame-dietatko-XVA-436862.jpg 4 6 3

ČAKÁME DIEŤATKO je na celom svete veľmi populárna kniha. Vyšla už v mnohých tisícoch exemplárov a je preložená do sedemnástich jazykov. Čakáme dieťatko opisuje slovom i obrazom, čo sa deje v matkinom tele počas vývoja nového človeka. V knihe môžeme sledovať tento pozoruhodný dej od spojenia spermie s vajíčkom až po pôrod dieťaťa. LENNART NILSSON, svetoznámy fotograf a lekár, je autorom obrazovej časti knihy. Majstrovsky zachytil vývoj zárodku od prvého delenia buniek cez formy, ktoré stále viac pripomínajú vzhľad novorodenca. Pred oči sa nám dostane aj vznik a vývoj vnútorných orgánov. Človek nemôže iné, len obdivovať prírodu, ako to všetko prebieha plánovité a s neuveriteľnou precíznosťou. Doc. CLAES WIRSEN, embryológ, ktorý teraz pracuje v televízii, napísal k obrázkom výklad. Píše o počatí, o jeho predpokladoch a o vývoji zárodku i plodu. Sledovanie premien a činností na miestach, kde vzniká človek, patrí medzi najzaujímavejšie zážitky. Prof. AXEL INGELMAN -SUNDBERG a jeho manželka doc. MIRIAM FURUHJELMOVÁ, významní odborníci v oblasti gynekológie a pôrodníctva, podelia sa s vami o svoje skúsenosti a poradia vám, ako najrozumnejšie prejsť týmto životným úsekom. Vysvetlia vám vaše pocity a premeny, upozornia na možnosti predísť rozličným nepravidelnostiam. Svoje rady predkladajú s porozumením ako ozajstní odborníci i rodičia, ktorí to všetko sami prežili.... celý text

Žánr:
Literatura naučná , Rodina , Zdraví

Vydáno: , Osveta (Bratislava)
Originální název:

Ett barn blir till , 1984


více info...

mamboleta
mamboleta
02.07.2023 4 z 5

Knížku jsem si přečetla spíš z nostalgie. Máma ji měla v knihovně celé mé dětství a já si říkala, kdy mě to asi potká. Ve své době určitě přínosná knížka.

TaLu
TaLu
18.12.2020 5 z 5

Nepřidávám nejvyšší hodnocení jen z nostalgie, i když je pravda, že za minulého režimu jsme tuto knihu považovali za klenot, protože jinak takových publikací bylo jako šafránu. Ponechávám ji stále v knihovničce, protože si myslím, že to byla a svým způsobem i stále je, kniha kvalitní. Obsahuje řadu fotografií z období těhotenství i samotného porodu. Dnes je to už nemyslitelné, ale my byli vděční alespoň za nějaké informace, které by ukazovali krásu zrození. Sice některé fotografie vypadají jako sci-fi a nejsem schopná odhadnout, co z toho, co se píše v knize již neplatí. Také je možné, že by současného mladého člověka esteticky uráželo jinak upravené tělo ženy, než je teď zvykem. Časem možná nabídnu někomu k nakouknutí, kdo mi k tomu řekne své. Do té doby zůstane v knihovničce.


Mr.Fox
Mr.Fox
30.10.2020 3 z 5

Zdařilá publikace, která je přínosná zejména svými fotografickými snímky vyvíjejícího se a rostoucího plodu. Dnes v době internetu četba trochu postrádá smysl, jelikož si každý v rychlosti dohledá přesně tu informaci, která ho v dané chvíli zajímá. Stejně tak po 36ti letech od data vydání jsme díky moderním technologiím v jiné situaci a mnoho souvisejících skutečností s čekáním dítěte a blížícím se porodem jsme schopni ovlivnit. Ve své době však jistě velmi dobře posloužila, ať už jako informační materiál pro budoucí rodičky, nebo pro zevrubnou představu mužů o tom, co se v ženě odehrává a co celé mateřství a porod obnáší. I v dnešní době v tomto směru přínosná - přeci jen to probíhá stále stejně. Pěkná práce. A ještě lepší pocit ze zjištění, jak to příroda umě zařídila, že tolik složitých úkonů v matce proběhne, než ten malý tvoreček spatří světlo světa. :-)

Autoři knihy

Lennart Nilsson
švédská, 1922 - 2017
Claes Virsén
švédská

Kniha Čakáme dieťatko je v

Přečtených7x
Knihotéce6x
dalších seznamech1x