Čajkovskij

Čajkovskij https://www.databazeknih.cz/img/books/31_/314366/bmid_cajkovskij-wdw-314366.png 5 10 6

Životopisná kniha Čajkovskij, psaná živou až reportážní formou, nás provádí Ruskem 19. století. Setkáme se nejen s Čajkovským, ale i s řadou dalších významných osobností ruské kultury, s celkovým kulturním klimatem společnosti.

Literatura naučná Biografie a memoáry
Vydáno: , Topičova edice
Originální název:

Чайковский (Čajkovskij) , 1936


více info...

Přidat komentář

Vendula897
15.02.2023 5 z 5

Miluji hudbu Čajkovského, proto, nebo právě proto jsem se dostala k této knize. Jeho klavírní koncerty mě nabíjejí . Kniha mně otevřela nové obzory, nové informace...byl to člověk s duší.milujii jeho dílo,uklidňuje mě, vzrušuje mě,...

kopeceli
14.10.2022 5 z 5

Knihu jsem zhltla. Mám ráda Čajkovského hudbu, je plná emocí, stejně jako kniha Berberové. Zatím jsem o něm nečetla nic lepšího.


Damato
30.10.2016 5 z 5

Čajkovského jsem milovala od svých dětských let, možná i proto moje první "dlouhohrající" LP deska byl jeho klavírní koncert B-moll a možná i díky tomuhle koncertu jsem se naučila - no spíš protrpěla -na LŠU hru na klavír. Ale teprve teď jsem se ke knížce o něm dostala a přečetla jsem jí s velkým zájmem, protože jsem vůbec netušila, že celý život bojoval s depresemi a přesto dokázal napsat tak nádhernou muziku. Nám stačí jedna mírná podzimní depka a jsme vyřazeni z provozu a nic nás nebaví , svět vidíme v těch nejšílenějších odstínech a Čajkovských dokázal to, co dokázal. Kdo zná jeho díla ( ať už koncerty, nebo např. zhudebněného Oněgina ) musí uznat, že tohle je prostě umělec s velkým U

Merlinit
29.05.2016 3 z 5

Kniha nesporně zajímavá. Občas jsem se pozastavovala nad sděleným faktem a jeho popřením v jednom odstavci (Byl sice mezi přáteli, avšak hluboce nešťastný, nikdo z nich mu nerozuměl(..........) Tady byl mezi svými, obklopen přáteli, kteří mu rozuměli.), přikládám to nejspíš příliš doslovnému, až otrockému překladu. Z díla rovněž poněkud příliš vyčnívá ruská duše se vším svým bolným krasosmutněním. Komu to nevadí, ten si dobře počte.

Mikiem
26.01.2015 5 z 5

Bylo to zajímavé čtení.

Paganfairy
04.09.2014 4 z 5

Kniha se soustřeďuje na život Petra Iljiče Čajkovského, na jeho tvorbu, jeho rodinu a ostatní vztahy - se ženami, s přáteli, s ostatními hudebními skladateli. Příběh je to čtivý, ale jelikož Čajkovskij trpěl po celý život depresemi, občas se stále opakovala ta samá slova, ty samé odstavce a příběh se stával mírně stereotypní. Nicméně to na kvalitě knihy nic nemění. Výborné čtení pro lidi toužící po vědění z oblasti hudby.