Caesar

Caesar https://www.databazeknih.cz/img/books/27_/272784/bmid_caesar-Lft-272784.jpg 4 7 1

Historický román o zavraždění Julia Caesara v podobě fiktivních vzpomínek Caesarova vraha Bruta. Fiktivní vzpomínky Caesarova vraha Bruta na okolnosti vraždy. Čtenář se z románu dovídá podrobnosti z historie Římské říše, z Caesarovy politické kariéry, ze setkání s egyptskou královnou Kleopatrou aj.

Žánr:
Literatura světová , Historické romány

Vydáno: , Agave
Originální název:

Caesar , 1993


více info...

Přidat komentář

braunerova
21.02.2016 5 z 5

Allan Massie je obratný vypravěč, který na základě historických faktů dokáže předkládat scénáře nutící k zamyšlení. Kniha začíná seznamem osob Caesarovi blízkých a seznamem jeho nepřátel; řada jmen z obou seznamů se později objeví na seznamu jeho vrahů. Decimus Brutus, bratranec slavnějšího Marca Bruta, vypovídá formou memoárů o tom, jak se stal z Caesarova generála, přítele a obdivovatele jedním z jeho vrahů.

"Odcházel jsem a byl jsem plný beznaděje. Caesar načrtl budoucnost, ve které svoboda bude mrtvá a čest k dispozici každému, kdo získá moc. Pro tohle jsem přece nebojoval od Rubiconu až po Řecko! Pro tohle jsem ho nezachránil tenkrát u Mundy, abych dospěl až sem."

Autor má jednotlivé historické postavy výborně nastudované, přesto jsem narazil na několik drobných chyb. Crassus nezemřel při výpadu proti parthským jezdcům (str.48), ale během vyjednávání s jejich vojevůdcem Surénou. Ptolemaios XIII., bratr Kleopatry, nebyl Caesarem zavražděn ve vězení (str.58), ale utopil se v bitvě u Kanóbu.

Štítky knihy

starověký Řím Gaius Julius Caesar historické romány římští císařové

Autorovy další knížky

Allan Massie
skotská, 1938
1998  73%Tiberius
1996  78%Augustus
1998  74%Caesar

Kniha Caesar je v

Přečtených9x
Doporučených1x
Knihotéce5x
Chystám se číst4x
Chci si koupit1x