C. G. Jung – Život v knihách

C. G. Jung – Život v knihách https://www.databazeknih.cz/img/books/16_/169374/bmid_c-g-jung-zivot-v-knihach-VdJ-169374.jpg 4 5 2

Čtyři roky po vydání Jungovy Červené knihy vydalo nakladatelství Norton obsáhlý ilustrovaný komentář k Jungově životopisu na pozadí jeho četby. Kniha vychází z unikátních dosud nezveřejněných Jungových rukopisů a z faksimile knih z Jungovy knihovny, které zakladatele hlubinné psychologie provázely po celý jeho tvůrčí život a které mu byly inspirací při promýšlení psychologických a filozofických koncepcí. Znovu se setkáme s ukázkami z tzv. Černých knih a z Červené knihy, s knihami, které Junga vedly ke studiu nevědomí, s texty gnostickými a alchimistickými i s klasickými rukopisy orientální moudrosti. Roku 1912 si Jung o své četbě poznamenal: „Kdyby se snad stalo, že by všechny tradice světa zmizely jako mávnutím proutku, celou mytologii a historii náboženství by znovu vytvořily nové generace.“ Sonu Shamdasani (1962) je editorem Jungovy Červené knihy (Portál, 2009), autorem několika biografických prací o C. G. Jungovi. Působí v Londýně, kde na několika univerzitách přednáší dějiny psychologie.... celý text

Žánr:
Literatura naučná , Psychologie a pedagogika

Vydáno: , Portál
Originální název:

C. G. Jung. A biography in Books


více info...

Přidat komentář

LenysekC
17.02.2022 4 z 5

Jsem rozpolcená. Na jednu stranu nádhera - na pohled i na omak. Na stranu druhou - co se tou knihou vlastně chtělo říct? Někdy to bylo jako prohrabování se Jungovou pozůstalostí, kdy jen slastně ócháte s každou další knihou, kterou berete do ruky, a s každou další takovou knihou si v hlavě tvoříte obrázek toho, kdo dotyčný asi byl. Ale při takovém prohrabování nutně přijde chvíle, kdy vám budou chybět znalosti pro celkové pochopení toho souboru. Spousta věcí unikne, protože vaše zájmy jsou prostě jiné nebo ne tak hluboce studované.
Probíráním takových pozůstalostí se živím. A dostat do ruky takovou knihovnu, tak jsem rozpolcená úplně stejně. Protože je jasné, že tam jsou poklady, ale zároveň nad tím nemůžete strávit zbytek života a nemáte na všechno místo. A tak vyzobete to nejnejnej, co si schováte pro sebe, pak to nej, co dáte do prodeje, a zbytek s těžkým srdcem dáte k rozebrání a věříte, že se to tímto způsobem dostane do rukou přesně tomu, komu má.
A přesně takhle se cítím po dočtení. Něco rezonuje, něco jsem ani při nejlepší vůli neudržela v hlavě.

asakz
20.09.2020 5 z 5

Jungův životopis z pohledu literárních děl, která v průběhu života četl, jimiž se inspiroval, která komentoval nebo v neposlední řadě jejichž autorem či spoluautorem byl. Kniha je luxusně zpracovaná, vytištěná na silném křídovém papíru - něco pro bibliofila nebo ideální dárek. Obsahově ji myslím nejlépe vystihují poslední věty úvodu: "V následujícím textu budu sledovat některá Jungova klíčová setkání s knihami, nikoli ovšem v podobě úplné inventury či katalogu, ale spíše formou slastného listování. Podnikneme procházku Jungovou knihovnou." Ačkoliv jsem si hodně sliboval od obrazového materiálu, v průběhu čtení jsem celkem překvapivě zjistil, že gró knihy přece jen tvoří text, který je sám o sobě velmi zajímavý a fotografie už ho jen vhodným způsobem podbarvují a krášlí. Ke knize bych měl dvě drobné výtky: místy jsem narazil na zjevné nepřesnosti v překladu a nenávidím poznámky na konci knihy (proč nemohou být na stránce pod čarou? listovat pořád dozadu je děsná otrava). Ale i přes tyto drobné nedostatky rozhodně doporučuji a plný počet hvězd je zasloužený.


Autorovy další knížky

Sonu Shamdasani
singapurská, 1962
2014  86%Nářek mrtvých
2018  91%Kundaliní jóga a hlubinná psychologie
2013  80%C. G. Jung – Život v knihách

Kniha C. G. Jung – Život v knihách je v

Přečtených4x
Doporučených2x
Knihotéce11x
Chystám se číst19x
Chci si koupit5x
dalších seznamech1x