Byzantská vzdělanost

Byzantská vzdělanost https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/135054/bmid_byzantska-vzdelanost-arl-135054.jpg 4 15 4

Zásadní práce o kultuře Byzantské říše. Druhé vydání knihy přední české byzantoložky, v níž se zabývá duchovní tradicí východní části římského impéria. Kniha se zaměřuje zejména na tu složku kultury, která je spjata s písmem. Od úvodních kapitol, které představují obecnější úvod do různých aspektů byzantské vzdělanosti, nás provází jednotlivými obdobími trvání této říše až do okamžiku jejího pádu v 15. století. Pozornost je tu přitom věnována jak školství a pojetí vzdělání, tak jednotlivým literárním žánrům – poezii, historické a hagiografické literatuře i rétorice, ale samozřejmě i myšlení teologickému a filosofickému. Výklad je rámován odkazy na závažné historické události této doby a doplněn četnými ukázkami z literárních děl. To činí knihu profesorky Dostálové vynikající monografií na téma kultury Byzance.... celý text

Přidat komentář

Benedikt
19.05.2020 4 z 5

Knihu Byzantská vzdělanosť, možno priradiť skôr k učebnicovým typom literatúry. Rozhodne možno vyzdvihnúť po kvalitatívnej stránke neprekonané dielo na danú tému. Autorka zvolila "epochálny" prístup, v ktorom byzantské dejiny rozparcelovala a podľa jednotlivých období ozrejmovala čitateľovi po jednotlivých obdobiach stav, rozvoj, intelektuálov a pod. Na dokreslenie autorka pristúpila k naozaj početným citáciám rôznych diel, ktoré však pre svoju nesúrodosť môžu pôsobiť trošku rušivo, avšak vzhľadom k rozsahu témy je to rozhodnutie, ktoré čitateľa rozhodne vovedie do stavu písomnej kultúry. Knihu možno jednoznačne odporučiť všetkým ktorí sa zaujímajú o dejiny Byzancie či o históriu vzdelanosti.

M.H.
26.02.2016 4 z 5

Len krátka reakcia na martin č.: viac informácií o byzantskom systéme vzdelávania ponúka podobná kniha http://www.databazeknih.cz/knihy/byzantska-paideia-vzdelavani-v-byzanci-byzantska-kultura-286847 .


martin č.
29.12.2014 5 z 5

Možná jsem čekal více obecných informací (o školství, srovnání vzdělanosti obyvatel s tehdy nekulturní západní středověkou Evropou apod.), ale pojetí knihy popisující jednotlivé literáty od založení po pád Konstantinopole není vůbec špatné. Hlavně díky četným ukázkám z jejich děl. Výborná je i srovnávací časová tabulka v závěru knihy. Paní Dostálová mě svou prací rozhodně zaujala a rád si přečtu některý její překlad byzantského či starořeckého autora.

puml
21.05.2013 5 z 5

Růžena Dostálová velmi čtivým způsobem se spoustou zajímavých ukázek přibližuje kulturu, která u nás není zas až tak často reflektovaná. Kniha mapuje byzantskou vzdělanost od jejích počátků a střetu křesťanství s dohasínajícím pohanstvím a římským náboženstvím, až po zánik říše v 15. století. Kniha nenudí a není ani příliš náročná na čtení, takže svým záběrem a stylem je určena širší veřejnosti, která se chce dozvědět o způsobu vzdělávání, literatuře, filozofii a kultuře jedné z nejmocnějších říší středověku.

Štítky knihy

vzdělanost Byzantská říše byzantská literatura dějiny školství byzantská filozofie

Autorovy další knížky

Růžena Dostálová
česká, 1924 - 2014
1992  93%Dějiny Byzance
1998  95%Dějiny Řecka
1997  100%Antická mystéria
1990  88%Byzantská vzdělanost
2008  100%Základní kurz novořeckého jazyka

Kniha Byzantská vzdělanost je v

Přečtených20x
Doporučených1x
Knihotéce27x
Chystám se číst21x
Chci si koupit7x