Bytová revolta: Jak ženy dělaly disent

Bytová revolta: Jak ženy dělaly disent https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/360427/bmid_bytova-revolta-jak-zeny-delaly-dise-aB0-360427.JPG 5 25 7

Kniha Bytová revolta: Jak ženy dělaly disent představuje dvacet jedna žen, které se nebály postavit normalizační moci v 70. a 80. letech. Svým zapojením do boje proti totalitě chtěly spoluvytvářet lepší podmínky pro život svůj i svých dětí. Kniha chce připomenout, jakým způsobem tyto ženy fungovaly v prostředí Charty 77 i mimo něj, v kulturním undergroundu, ve velkých městech i na venkově. Zároveň představuje ženy ukotvené v různých proudech Charty 77 – v proudu filozofickém, křesťanském, reformně komunistickém a v tzv. kulturním undergroundu. Knihu vydal s podporou programu Strategie Akademie věd AV21 Evropa a stát: mezi barbarstvím a civilizací Sociologický ústav AV ČR, v. v. i. ve spolupráci s Nakladatelstvím Academia u příležitosti 40. výročí Prohlášení Charty 77.... celý text

Přidat komentář

BarboraSalome
01.02.2021 4 z 5

Jsem ráda, že kniha vyšla. O Chartu 77 se velmi zajímám již několik let. Jsem bytostně přesvědčená, že kdyby více chartistek ( i chartistů) vstoupilo po roce 1989 do politiky, měli bychom se lépe. Kniha mi rozšířila obzory, děkuji.

petrarka72
09.11.2019 5 z 5

Informačně velmi výživná a zároveň čtivá kniha, jedna z mála těch, které nezapomínají na zapomínání a nevycházejí z premisy, že "tohle je přece obecně známé a každý to musí vědět". A tak v ní nacházíme nejen rozhovory s 21 ženami spjatými s disentem (z lat. dissidere = lišit se, odporovat), ale také kompletní text Charty 77, kalendárium poválečného vývoje s důrazem na sovětskou okupaci 68 a protesty proti ní i proti porušování demokratických práv, slovník pojmů (víte, co byl FOP nebo Dobře míněná rada?), jmenný rejstřík (kde jsou vedle sebe Alexandr Dubček a Gustáv Husák, ale také Rut Kolínská a Kamila Moučková), podrobná bibliografie, studie Disidentská herstory: Ženy a jejich činnost v prostředí Charty 77 Marcely Linkové, editorky a vedoucí šesti dalších zpovídajících dam, jež sumarizuje data získaná ze zveřejněných rozhovorů, a komentář Petra Blažka Svědectví neokázalé emancipace. Kladené otázky byly hodně podobné - na osobní situaci před a po podpisu Charty, případně před a po aktivním zapojení do disentu (ne všechny podepsaly, ale role všech ve fungování disidentské společnosti byla nepopiratelná), na konkrétní náplň činnosti pro Chartu (od mluvčování přes opisování zakázaných dokumentů a knih a jejich šíření, přes organizování bytových akcí a udržování otevřených bytů, po péči a vzájemnou pomoc s dětmi a zázemí pronásledovaných), formy represí ze strany StB a dalších režimních organizací, přístup okolí (rodiny, sousedů, zaměstnavatelů...) k těmto "poznamenaným", jak se změnil jejich život po Sametu - a také jak se lišila úloha mužů a žen v kontextu Charty 77. O mnohém vypovídají shrnutí a sentence, které se dostaly do názvů rozhovorů - "Krumpáč nám přece nevezmou" (Silvestra Chnápková), " Byli jsme taková rozšířená rodina" (Jarmila Johnová), "Vnitřně přijmout pobyt ve vězení znamenalo vytvořit si prostor, jak nátlaku čelit" (Eva Kantůrková), "Mužské násilí je přítomné, i když nevyslovené" (Zdena Tominová)... Čtenář se dozví o důvodech, proč byly tyto ženy ochotny a schopny žít pod často nepředstavitelným tlakem, pro mne jsou asi nejcennější svědectví o tom, jak vypadal "odpor všedního dne" - a také seznámení s fascinujícími osobnostmi, které je radost poznat, byť jen na několika stranách.


mirektrubak
10.05.2019 5 z 5

„Když muži odešli, zbyla tam spousta nádobí.“

Jsem za tuhle knihu hodně vděčný. O život nezávislých společenství v době normalizace jsem se vždy zajímal a pohlížel jsem na lidi, kteří dokázali žít v souladu s morálními hodnotami, s velkou úctou. A tušil jsem, že za každým mužem-bojovníkem musí být někde trpělivá a statečná žena, která sice zůstává neviditelná, ale její důležitost je pro celý projekt odporu vůči komunistickému zlu nenahraditelná. Bytová revolta tuto teorii potvrzuje a zároveň ukazuje, že ženský svět v rámci disentu je ještě mnohem (ale opravdu mnohem!) pestřejší, než jsem myslel, že znát a obdivovat paní Olgu a Danu Němcovou je sice správné, ale trestuhodně nedostatečné. Tak jsem moc rád, že jsem si mohl tímto způsobem rozšířit obzory.

„Je to velmi nepříjemné. Střídají se po osmi hodinách, vy žijete čtyřiadvacet. Vy se střídat nemůžete. Měli jsme staré dveře, kde bylo slyšet úplně všechno. Mastili tam karty a vy slyšíte, jak ty karty padají. Jdete na záchod a víte, že slyší, jak čůráte, což opět z toho ženského hlediska nebylo nic moc. Ze sprchy jsem chodila a držela si ručník před sebou. Ne že by mě mohli skrz ty dveře vidět, ale jejich přítomnost k tomu stačila. Člověk se cítí nahý a obnažený.“
(Zdena Tominová)

Jako vždy, když si čtu o represích Husákova státu, se ve mně melou různé pocity. Vztek nad tím, jak krutý ten režim byl, jak se mstil lidem na jejich partnerech a dětech, jak nerespektoval lidská práva ani elementární slušnost. Zklamání nad malým počtem aktivně odporujících. Pocit nekompatibility se současnou společností, která zločiny komunismu přehlíží a nad reáliemi normalizačního světa se nostalgicky rozplývá.
Ale pozitivní nálada převažuje – vědomí že i v šedočerných časech naší nedávné historie existovaly statečné a přímé ženy, které přes perzekuce, osobní nepohodlí a rizika uvěznění neuhnuly z cesty pravdy mě těší a posiluje.

Zajímavý je i polistopadový osud respondentek. Na jednu stranu je fajn vidět, že si drtivá většina z nich vybrala zajímavé a obecně prospěšné zapojení do svobodného společenství – zasloužily si, aby mohly dělat co je baví a aby byly za své schopnosti ohodnoceny. Ale nemůžu se ubránit pocitu, že by mnohé v naší zemi bylo lepší, pokud by tato generace ženských osobností byla vyzvána k podílení se na vytváření porevoluční politiky. Jenže to se bohužel, až na výjimky, nestalo.

„Svoboda je šíleně obtížná. Úplně nejhorší, co můžete člověku dopřát, je svoboda. A na to řada z nás nebyla připravená. Myslím si, že u nás žen to bylo snazší právě proto, že jsme měly děti. Pro nás to vlastně nebyl moc velký rozdíl. Měla jsem čtyři děti, se kterými byla pořád stejná práce, děti stále chtěly vyprat, stále chtěly jídlo, stále vyžadovaly pozornost. Stereotyp nás žen byl stejný před revolucí i po ní. Pro muže bylo daleko horší přijímat velké změny.“
(Eva Joachimová)

Matty
24.12.2018 5 z 5

„Chlap, který byl zavřený, byl hrdina, ale ženská to musela nést v každodenním životě.“

Nesmírně cenný počin na poli orální „herstorie“. Normalizace pohledem odvážných žen, které navzdory všem komplikacím, jež jim to v osobním i pracovním životě způsobilo, odmítly hrát dvojí hru a podřídit se režimu. Otevřené výpovědi respondentek rozkrývají, za jakou cenu dokázaly uhájit svou morální integritu, zůstat upřímné samy vůči sobě, neztratit svou osobní hodnotu. Vzhledem k opakujícím se otázkám se logicky opakují také některé odpovědi, ale výsledná mozaika nabízí velmi vrstevnatý obrázek života nekomfortních osob v nesvobodné zemi. Života v permanentním strachu o sebe i vaše blízké, protože jste nevěděli, kdy k vám do bytu vtrhnou estébáci a odvedou vás na několikahodinový výslech. Života v existenční nejistotě, protože jste se nemohli spolehnout na systém, který vás vnímal jako nepřítele a protože jste nemohli dokončit školu nebo vykonávat práci odpovídající vašemu oboru a vzdělání. Zároveň života pro něco smysluplného, naplněného něčím jiným než šedí, bezčasím a pasivním čekáním, jestli se něco změní, života v intelektuálně stimulující společnosti lidí, kteří nebyli lhostejní a nepřestávali usilovat o svět, ve kterém nebudou pronásledováni za své názory. Chvílemi, zejména, když dojde na děti, velmi bolestivé čtení, které vám toho o oněch dvaceti letech sdělí mnohem víc než učebnice dějepisu, zohledňující jen několik klíčových momentů, ale nikoliv to každodenní překonávání pocitu beznaděje a bezvýchodnosti, pocitu, že zakoušené omezování těch nejzákladnějších podmínek spokojené existence nikdy nepomine.

efka.michalkova
26.08.2018 5 z 5

Výborná kniha, výborně provedený výzkum. Jsem ráda za každou knihu, která se snaží do history přinést taky trochu her-story. Bytová revolta vyvrací mylné domněnky že silné ženy v historii (zde v disentu) nejsou, a také že feminismus byl do ČR implementován až po revoluci a ze západu. Skvělá kniha ukazující velmi inspirující příběhy disidentek a silných žen v celé své komplexnosti. Velmi vřele doporučuji!

KrystofJuzko
07.07.2018 5 z 5

Příběhy neskutečné odvahy 21 žen, které bojovaly za lepší společnost. Jsem rád, že mezery v naší historii se začínají konečně plnit.

Artie
25.12.2017 5 z 5

Objevné rozhovory, které zásadně upravují náš pohled na disent a moderní dějiny vůbec. Na české Wiki nenajdete v hesle Charta 77 jediné ženské jméno, přitom bez žen by žádné podzemní hnutí nebylo. Velký respekt všem, o nichž knížka vypráví, i těm, kdo ji připravily.