Být užitečný

Být užitečný https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/220935/bmid_byt-uzitecny-220935.jpg 4 21 2

Rozhovor mezi lamou Olem Nydahlem a německým novinářem Dirkem Grosserem probíhal několik měsíců. Výsledkem je hluboká sonda do historie a současnosti buddhismu Diamantové cesty a také reflexe západních hodnot a kultury. Lama Ole se dělí o své čtyřicetileté zkušenosti učitele buddhismu a vysvětluje, proč za nejdůležitější věc v lidském životě považuje hledání a především nacházení svobody a nezávislosti. Ukazuje, že bohatství buddhismu a života se navzájem nevylučují, že žít šťastný život pro druhé je nejen smysluplné, ale i zábavné. Každý může stavět na západních hodnotách a využít nadčasové moudrosti z Východu. Neobejde se to však bez nasazení a tvrdé práce. Lama Ole to shrnuje následujícím způsobem: „Vždycky bych každému poradil: Přemýšlej! Buď k sobě upřímný! Využij své svobody a najdi si něco, co ti bude dávat smysl!“... celý text

Žánr:
Duchovní literatura , Náboženství

Vydáno: , Bílý deštník
Originální název:

Nützlich sein , 2011


více info...

LordSnape
LordSnape
26.10.2015 4 z 5

Komentář verze 2.0. Původní se neuložil...

Od lamy Oleho jsem četl všechny knihy a prakticky ta první - Moudrost okamžiku, mě společně s vlivem kamarádky přivedla k buddhismu i v té praktické stránce věci. Pak jsem od něj obdržel lung a přijal útočiště s požehnáním. Na téhle knize je pěkné, že i laikovi prakticky ukáže, jak se dá buddhismus aplikovat na běžný, světský život i v naší, uspěchané době. Líbilo se mi, že Ole zde povídá jednak o své minulosti, kterou popsal v knihách Moje cesta k lamům a Jízda na tygrovi, tak i o současných problémech. Při tom všem láskyplném vzpomínání třeba na svoji ženu Hannah, ale zapomněl ještě dodat, jak ji podváděl a propagoval tak svoji sexuální promiskuitu se slovy, že i ona si může někoho najít.

A to je právě všeobecný problém nejen této knihy. Nikdy totiž nevím, jestli zrovna odpovídá Lama Ole anebo osoba Ole Nydahl. Některé jeho názory jsou všeobecně známy - třeba ty ohledně islámu, nošení vojenského oblečení, adrenalinové jízdy anebo otázka kultury a porodnosti... Zas na druhou stranu jsem se dozvěděl o jeho postojích, které třeba zastával při hledání nástupce 16. Karmapy (díky dopisu Dalajlamovi) anebo ohledně původní, feudální společnosti v Tibetu, ze které buddhismus přišel k nám do Evropy, aby se vlastně zachoval pro další generace. Jedno se Olemu musí nechat, a to s jakou vervou pracuje na šíření a rozkvětu vadžránového buddhismu a jeho upravení do rituálně nedogmatické podoby. Kapitola o vlivu kultury na učení je asi nejzajímavější z celého povídání.

Oleho vitalita je téměř neuvěřitelná. Potěšila mě i odpověď, kde vysvětluje, že se nebere jako nějaký guru, ale spíše jako nástroj pověřený Karmapou, což je víceméně vyloučení i onoho kultu osobnosti, který si dle kritiků zde pěstuje. Učitel by měl mít soudnost a respekt. Na druhou stranu i učitel je zas jen člověk.

Některé otázky mi přišly celkem nijaké a to, jak zpovídající nahrával různým odpovědím bylo i dost průhledné. Jiné nezapadaly do daného tématického okruhu. Jiné odpovědi ohledně mysli a nekonečného prostoru či čisté země mohou být pro neznalého zas matoucí, ale třeba to jej donutí si přečíst více literatury či zajít na přednášku. Závěrem knihy neustále opakuje, že si cení svobody, kterou v Evropě máme a považuje ji za to nejcenější, a to je myslím dle mě to nejdůležitější poselství z celé knihy. V mých očích zas o něco stoupl a i když si jeho práce nesmírně vážím, nemám jej na tom zosobněném piedestalu jako jiní přátelé na cestě.

Eldar80
Eldar80
29.07.2015 4 z 5

Kniha je zaznamenaným rozhovorem s lamou Olem. Na Oleho odpovědích je cenná úplná srozumitelnost a smysluplnost. Myslím, že je to výtečná kniha pro člověka, který chce vědět jaký mají životní přístup dnešní moderní praktikující budhisté. Hlavně racionálně přemýšlející lidi by to mohlo oslovit. Možná proto není budhismus u dnešních esoteriků příliš oblíben, protože svým způsobem Ole nemluví o nějakém duchovnu, ale přímo o životě. Žádná duše, žádný duch nebo Bůh a podobné esoterické koncepty. Kniha může být pro někoho nudná, protože není nijak nacpaná informacemi. To však ani nebylo smyslem rozhovoru. Ole svým způsobem mluví o rozumném životním přístupu, který vychází z budhistického učení. Tím jak odpovídá na otázky se občas dotkne některých dnešních problémů ve společnosti a nabízí racionální pohled nebo přístup. Ukazuje se, že budhismus je živá nauka, protože dokáže řešit dnešní životní problémy, bez nutnosti věřit náboženským dogmatům. 70%