Bylo to jinak

Bylo to jinak https://www.databazeknih.cz/img/books/86_/86773/bmid_bylo-to-jinak-yHI-86773.jpg 4 8 5

Podtitul: Jiný výklad mytologie - nový pohled na Staré pověsti české - skutečný příběh knížete Václava. Pokus amatérského historika o jiný výklad nejstarších českých dějin. Autor shromáždil množství historického materiálu i mytologických pramenů a na tomto základě se snaží podat nový obraz důležitých událostí českého pravěku a raného středověku. Text je rozdělen do několika oddílů. Základem počátečního výkladu jsou nejstarší dochované mýty - antické, germánské a slovanské; autor se snaží velice důkladným rozborem najít vzájemné souvislosti jednotlivých mýtů - a to i z hlediska etymologického. Tím se zabývá téměř polovina textu knihy, získané závěry pak autor aplikuje na nejstarší české dějiny, a to i v konfrontaci se starými českými kronikami (Kosmas, Dalimil) i s Jiráskovými Starými pověstmi. Zvýšenou pozornost pak věnuje osobnosti sv. Václava a svatováclavským legendám vůbec, kdy vytváří jiný příběh Václavova života. Na závěr se v krátké části obrací k rodu Slavníkovců, k historii nejstarších pražských kostelů a rozebírá ve stručnosti Kristiánovu legendu.... celý text

Přidat komentář

GavinMilarrr
16.05.2022

Zatím jsem cca ve čtvrtině, ale moc se mi to nezdá. Metoda "mám tezi a hledám pro ni důkazy; kde nejsou, doplním dedukcemi" není vědecká ani z pozitivního, ani z normativního pohledu. Autor si dal jistě obrovskou práci s rešeršemi, ale pouze v tom směru, aby dokázal, že jeho původní představa je správná. Formulace typu "jak jinak si lze vysvětlit..." jsou už vysloveně zavádějící a neměly by se v seriózně míněném textu objevit. "Archeoastronomická" část je už ryzí spekulací postavenou na podobnostech, které rozhodně nemusejí být závislé ani od sebe odvozené.

Stručně řečeno: spousta práce, pavědecká metoda. Škoda té práce na zdrojích, kdyby se autor zdržel fabulací a nereprodukovatelných hypotéz.

A ještě něco: William Occam řekl, že je nepřípustné svévolně množit entity. Tedy, lze-li něco vysvětlit pomocí jsoucího, je nepatřičné vymýšlet "alternativní" vysvětlení pomocí nového.

MarkétaLore
30.11.2015 5 z 5

zajímavé. Je to spoustu různých věcí dohromady, ale dobré. Co se týče pasáží o vývoji náboženství, tak to autorovi věřím. opravdu zajímavé, neměla jsem tušení. Vývoj řeči jsem příliš nepochopila, pouze vím, že tekoucí voda je rrrrrr. I výklad legend o Václavovi je zajímavý, logický. Ráda bych ale věděla, jestli to náhodou nebylo jinak.


kolacky
14.04.2015 4 z 5

No, nevím... Kde bral autor tu jistotu, že to bylo právě tak, jak on fabuluje? Jak vývoj řeči, tak náboženství, stěhování národů a jejich původ, sv. Václav a spol., má to vymyšlené moc pěkně, ale nějak se mi všemu věřit nechtělo. Ne že by kniha nebyla čtivá, místy jsem se i zasmála. Určitě doporučuju, udělejte si vlastní názor.

ginevra155
23.02.2015

ráda bych si přečetla, jsou to hodně převratné názory

vitavita
20.04.2012 3 z 5

Obsažně, podrobně a přehledně zpracována tato oblast našich dějin ....