Bylinář

Bylinář https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/48702/bylinar-48702.jpg 5 31 8

Podnětná a praktická příručka o pěstování bylin a dřevin a o jejich využití v domácnosti.

Žánr:
Literatura naučná , Hobby , Kuchařky

Vydáno: , Levné knihy
Originální název:

The Complete Book of Herbs , 1988


více info...

Ayla767
Ayla767
11.09.2023 5 z 5

Nebudu opakovat komentář Jordanka9. Souhlasím se vším co napsala. Díky :-)

Ithaka
Ithaka
11.07.2021 5 z 5

Devadesátky pro mě byly magické z mnoha důvodů a jedním z nich byly knihy, které se prostřednictvím přátel nebo příbuzných ke mě dostávaly a já se jich nemohla nabažit. Bylinář Lesley Bremnessové mívala na nočním stolku moje teta a byl to jeden z nejlepších prázdninových objevů horkého krkonošského léta. Fascinoval mě přebal, fotografie i návodné recepty k tvoření či vaření z bylin. Držím se jich dodnes a už víc jak 15 let je mi tento bylinář věrným společníkem. Dávno jsem mu odpustila drobné nedostatky ztracené v překladu, jako na str. 103 zaslíbené Onopordum acanthium, kdy těmi zasvěcenými měli být čtenáři Medvídka Pů a nikoliv Skřítka Winnieho. Poprvé jsem se na jeho stránkách totiž setkala se jmény Johna Gerarda nebo Nicholase Culpepera, potěšila mě drobná zmínka o Gregoru Mendelovi, ale i přehled severoamerických importů bylin. Momentálně mé srdce plane pro zavinutku podvojnou (Monarda didyma), která se nikoliv plameně ohnivě, ale něžně nachově, snaží na našem záhonu nasytit čmeláky, včely i motýly a nás večer konejší svou milou bergamotovou vůní.


Jordanka9
Jordanka9
16.05.2021 5 z 5

Podnětná a praktická příručka o pěstování bylin a dřevin a o jejich
využití v domácnosti.
Krásně ilustrovaná kniha Lesley Bremnessové v překladu Václava Větvičky a kol. podává spoustu zajímavých informací o více než 100 bylinách.Vyobrazení rostlin a jejich částí je inspirováno více než 300 let starými herbáři Johna Gerarda a Nicholase Culpepera.
Byliny jsou uvedeny alfabeticky podle latinských botanických názvů , jsou uvedena i případná synonyma, české pojmenování a latinský název čeledi. U každé jsou uvedeny pěstitelsķé rady.
Kapitola Využití bylin poučí čtenáře o bylinách pro ozdobu( aranžování, voničky , věnce a závěsy, girlandy, koše s bylinami, výzdoba stolu), o využití v kuchyni ( recepty polévek, úprava ryb, masa, bezmasé pokrmy, zeleninové přílohy, saláty, konzervování , bylinné nápoje).
A spousta dalších zajímavostí, např. o rostlinách k barvení, vše doprovázeno vice než 300 barevnými fotografiemi.

micha-ella
micha-ella
12.10.2020 4 z 5

Krásná knížka, mám jí už patnáct let a vracím se k ní každý rok, když hledám radu k pěstování nějaké nové rostliny. Až letos jsem zjistila, že jí nemám v seznamu přečtených knížek a přitom jsem jí četla už tolikrát. Co mi v ní sem tam chybělo - rozlišení, která bylina je jednoletka a která trvalka, toto označení je jen u některých.

Nočnípták
Nočnípták
01.07.2019 4 z 5

Listování v téhle knize je nejen poučné, ale hlavně radostné a také docela uklidňující. Aspoň já mám ten pocit. Mám ji už hodně dlouho a ne, nestala se ze mě bylinkářka, ale čtu si v ní ráda a občas i dokážu někomu předat některou radu.

sira
sira
04.06.2017

Skvělá a přehledná kniha, která by neměla chybět u žádného bylinkáře. Průběžně se k ní vracím a používám ji už léta.

gwineth
gwineth
21.03.2016 4 z 5

Kniha obsahuje výborné fotografie, podle kterých bylinky krásně poznáte, poměrně podrobné pěstitelské rady, zajímavé typy pro zahradu, balkón či "bylinkové okno" v bytě, recepty k jídlu i výrobu mastiček, krátké zajímavosti o symbolice květin a zásady jejich vázání a mnoho dalších... Je velice přehledná a praktická. Některé málo důležité informace jsou možná trošičku zastaralé, celkově knihu vřele doporučuji. Je nádherné jí už jen listovat! Pokud bych ji doma neměla, musela bych si ji hned koupit.

maya.taufer
maya.taufer
22.08.2012 5 z 5

Nádherná kniha, která vám vše prozradí ohledně bylinek. S touto knížkou jsem začínala jako bylinářka a opravdu jsem z ní nadšená dodnes. Nádherné fotografie doplněné charakteristikou každé bylinky, pěstitelskými radami atd. Opravdu nádherná a všem doporučuji.