Byla jsem šťastná

Byla jsem šťastná https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/224689/mid_byla-jsem-stastna-6BN-224689.jpg 4 14 4

Vzpomínková kniha Byla jsem šťastná dává bezprostředním způsobem nahlédnout do životního příběhu operní pěvkyně Jarmily Novotné a její rodiny, který je kvůli historickým okolnostem plný nečekaných zvratů a dramatických okamžiků a je dosud jediným uceleným pramenem pro bližší poznání slavné pěvkyně a její kariéry. Podrobně mapuje její divadelní kariéru od počátků v Národním divadle, kdy jako sedmnáctiletá ztvárnila Mařenku v Prodané nevěstě, přes úspěchy ve Veroně, Berlíně, Vídni či Paříži až po dlouhých šestnáct sezón v Metropolitní opeře v New Yorku. Kniha se dotýká politické situace, popisuje setkání s nejvýznamnějšími osobnostmi uměleckého i politického světa. Kniha obsahuje velké množství archivních obrazových materiálů. Užitečným bonusem pro čtenáře je zejména rejstřík osobností (více než 1.000 jmen), dále seznam všech publikovaných i nevydaných nahrávek a kompletní soupis operních a filmových rolí. Redaktorského dohledu nad knihou se ujal Jan Králík, znalec života a díla Jarmily Novotné, který se významnou měrou podílel na samotném vzniku této knihy.... celý text

Přidat komentář

eiramka
12.11.2017 3 z 5

Možná je to tím, že jsem právě dočetla Soňu Červenou, takže srovnávám - vzpomínky paní Novotné - to je červená knihovna. Dozvíme se hodně o tom, s kým paná Novotná večeřela, jaké měla róby, kolik bažantů zastřelil její manžel na lovu na jejich panství - ale dost málo o tom, kdo vlastně byla Jarmila Novotná - od dětství opečovávaná, pečlivě vychovaná, talentovaná a pracovitá pěvkyně s nádherným hlasem. Přečist si vzpomínky paní Červené nám dávají vskutku nahlédnout do jejího života a myšlení. Vzpomínky paní Novotné nechají čtenáře , aby se díval za sklem do luxusní restaurace, jak panstvo večeří. Je to jistě dané dobou, kdy byly psané - ale i tak, škoda přeškoda.

Kryštofka
03.02.2017 4 z 5

Obdiv.


RADOST
07.02.2016 3 z 5

Ano, paní Jarmila Novotná byla opravdu šťastná, prožila záviděníhodný pracovní, společenský i rodinný život. A myslím, že nejen díky svému talentu a volbě vzdělaného, bohatého a milujícího životního partnera. Především byli oba velmi pracovití a nebáli se nových výzev. Někdo by možná záviděl. Ale já obdivuji, i když mi tato pěvkyně až dosud byla neznámá.

maryzka
06.12.2013 3 z 5

Kdysi jako malá holka jsem někde na půdě našla soudobý materiál o této zpěvačce, její svatbu, narození syna. Později jsem v jedné knize objevila článek o písničkách, které nahrála v Americe v průběhu druhé světové války. Když vyšla tato kniha tak jsem byla velmi zvědavá, jaký je nebo byl její život. Celá uchvácena jsem si to přečetla a říkám jaký bohatý pracovní život vedla, byla velmi stastná i v osobním životě, což i přiznává, že život syna dobrý moc nebyl, ale život její dcery je velmi stabilní. Tuto knihu by měl číst spíš milovník opery nebo alespoň amaterský zájemce o operu.

Štítky knihy

hudba opery a operety operní pěvci

Autorovy knížky

Jarmila Novotná
česká, 1907 - 1994
1991  79%Byla jsem šťastná

Kniha Byla jsem šťastná je v

Právě čtených1x
Přečtených15x
Čtenářské výzvě2x
Doporučených3x
Knihotéce9x
Chystám se číst5x
Chci si koupit4x