Byla jsem na světě

Byla jsem na světě https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/141527/byla-jsem-na-svete-141527.jpg 4 37 8

Olga Scheinpflugová (1902–1968) ve svých osobitě komponovaných pamětech vzpomíná na herecké a režisérské osobnosti českého divadla. S většinou z nich ji nepojily jen profesní vazby, ale také pouta přátelská. Do těchto vzpomínek jsou pak vetknuty i úvahy o smyslu a poslání herecké práce, rozjímání o vztahu s Karlem Čapkem, zážitky z druhé světové války i z let následujících. ... celý text

Přidat komentář

evelýny
04.11.2020 5 z 5

Noblesa, inteligence, originalita, osobnost: Národní umělkyně Olga Scheinflugová

Herečka, jejímž osudem byl spisovatel...
Spisovatelka, jejímž osudem bylo divadlo...
Žena, jejímž osudem nebylo stát se matkou.
Přesto matka byla její poslední role v životě.

P.S.: Moje hluboká úcta, paní Olgo Scheinflugová

,,Člověk je jako hranol. Otáčej ho ze všech stran, každá ti vrhne jiné světlo..."

Tím, že jsme se zbavili strachu, jsme se stali zas dospělými lidmi. ,,Tak už je po všem", řekla jsem nerozvážně... (květen 1945)

F.Dobrota
12.06.2019 1 z 5

Výborné, pokud jde skutečně jen o životní vzpomínky, což jsou např. části z období války. Bohužel je k tomu většinou ještě přidána spousta zbytečností vesměs v podobě různých nekonečných a nudných a "umělých" úvah, což dělá knihu velice rozvláčnou a prokousávat se tím k něčemu zajímavějšímu je dost obtížné.


Pavelpi
18.04.2019 5 z 5

Jedna z našich nejlepších hereček popisuje svůj život a také vzpomínky na divadlo,výslechy na gestapu a také život s Karlem Čapkem.Já jsem jí viděl v několika filmech a seriálech a smekám před jejím hereckým výkonem v seriálu Eliška a její rod.Takovéhle herečky se dneska moc nerodí.

TipsyChipsy
24.10.2017 4 z 5

Tyto paměti zachycují hlavně vzpomínky na divadelní kariéru paní Olgy Scheinpflugové, na herecké umění a charakteristiky jejích hereckých kolegů. Jako mistryně pera umí skvěle popsat, co znamená být herec, vstupovat do hraných rolí a při tom si zachovat vlastní osobitost. Hodně prostoru dala vzpomínkám na perzekuci během okupace, na výslechy na gestapu a jak mnohokrát i díky náhodě a za pomoci přátel nebo díky své inteligenci vyvázla. Umí navodit tu beznaděj a strach, ale vidí i dobré a statečné činy kolem sebe. Celé mi to přišlo jako lekce noblesy, kdy tato dáma přesně ví, co chce sdělit, a co sdělit nechce. Něco jen taktně naznačila a hodně soukromého si nechala pro sebe.

Harry
20.05.2016 5 z 5

Paní Scheinpflugová si v životě prožila opravdu daleko více, než jen že "byla na světě". Nejen že zářila na scéně divadelní, ona i psala romány, dramata a básně , tři roky žila v manželství s Karlem Čapkem (znali se patnáct let), což jí život rozhodně neusnadnilo. Nejprve v době protektorátu a pak i v komunistickém Československu nebylo dílo jejího muže zrovna v oblibě.A to všechno mělo vliv i na tvůrčí činnost autorky a na její zdravotní stav (vážná srdeční choroba atd.).
To, jak je kniha napsaná, svědčí o literárním umění paní Olgy, zvláště když charakterizuje své kolegy.Knihu vzpomínek začala psát umělkyně již v pozdějším věku a nebyla dokončena kvůli jejímu brzkému úmrtí v 65 letech.

Damato
23.06.2015 5 z 5

Ke knize o Olze Scheinpflugové jsem přistupovala velice rezervovaně. Jednak miluji dílo obou bratrů Čapků a jednak jsem asi vždy natrefila na literaturu, kde byla popisována ne zrovna lichotivě . Ale ve výsledku jsem byla mile překvapena, nejen tím, že to byla úplně normální a Čapka milující manželka, ale hlavně úplně normální člověk se všemi svými tužbami. Moc se mi kniha líbila , určitě doporučuji,

pdoubkova
07.06.2015 4 z 5

kniha zajímavá, ale čekala jsem více historek, zážitků ze života s Karlem Čapkem, bylo mu věnováno jen pár odstavců, převládají vzpomínky na kolegy herce, bohužel knížka nebyla dokončena, což je škoda, jelikož poslední část byla velice zajímavá, věnována boji s režimem

Daydreamer
01.12.2012 5 z 5

Skuečně poutavé čtení z pera Olgy Scheinpflugové, která dovedla zůstat za všech okolností svá. Místy zejména při líčení zážitků z válečného období(II. světová válka), opravdu zamrazí. Život jí dobřál hodně dobrého, ale nešetřil ani spoustou zlých prožitků, včetně dlouhodobých problémů zdravotních. Vše navíc napsáno výtečným jazykem. Jen velmi nerad jsem knihu po přečtení odložil. Moc doporučuji.