Byl štědrý prosinec
Představujeme vám vánoční výbor, jaký tu už dlouho nebyl. Přes padesát autorů, klasiků české poezie, se potkalo ve velké knize věnované magickému období konce roku. Prosinec, advent, mráz a sníh, Štědrý den a Štědrý večer. Koledy, roráty, stromeček, betlém. Mikulášské a vánoční trhy, tichá noc, tradice a pověry. Jízdy na saních s rolničkami, stavění sněhuláka a jiné zimní radovánky. Čekání na Ježíška v rodinách spokojených i chudých, s dětmi i bez dětí, v míru i za války. Štěstí, úsměv, vzpomínky či samota. A potom silvestrovské oslavy, ale také rozjímání o všem, co starý rok dal a vzal. Užijte si svátky klidu a míru s obsáhlou antologií, kterou prozářily verše Jaroslava Seiferta, Fráni Šrámka, Jaroslava Vrchlického, Jana Nerudy a dalších. Editor Michal Bystrov vybrané básně proložil vyprávěním o vzniku nejznámějších vánočních a novoročních písní (Good King Wenceslas, Jingle Bells, Auld Lang Syne). Nemluvě o příběhu prvního vánočního stromku v Praze. Vznikla tak kniha, která na českém trhu řadu let chyběla a k níž se budete často vracet. Nejen v čase adventním.... celý text
Komentáře knihy Byl štědrý prosinec
Kniha mě zaujala už na první pohled svou obálkou – jednoduchou, nostalgickou a laděnou do zimy a Vánoc. Jako velká milovnice tohoto období jsem věděla, že si ji zamiluji – Vánoce pro mě byly vždy tím nejkrásnějším časem v roce a držím se toho i v dospělosti.
Jedná se o sbírku básní více než padesáti českých autorů – klasiků 19. a 20. století. Spojuje je jedno: všechny se věnují kouzelnému období Vánoc. Najdete tu básně o adventu, prosinci, Štědrém dni, oslavách konce roku, mrazivých dnech i dětských radovánkách.
Kromě básní kniha přináší i nejrůznější zajímavosti – o původu jmen, vzniku koled, písně Jingle Bells, ale i o Králi Václavovi. Nechybí tradice a pověry spojené se Štědrým dnem, což sbírce dodává hloubku a kontext.
Básně jsou rozmanité – veselé, vtipné, hřejivé, tradiční, ale i melancholické. Některé připomínají Vánoce ve válečném období, jiné nutí k zamyšlení nad sebou samým. Nejvíce mě oslovila báseň Eduarda Basse s příhodným názvem Vánoce, ale potěšila mě i hravá a vtipná báseň Svatej Josef v Nazaretě.
Co oceňuji nejvíce, je, že se jedná o tradiční poezii bez jakékoli komercializace. Básně často vyprávějí i ty méně veselé příběhy a hojně odkazují na Bibli. Připomínají tak pravý význam Vánoc.
Pokud milujete Vánoce stejně jako já a chcete si adventní čas užít v klidu, mimo shon nákupních center, tahle sbírka vás rozhodně pohladí po duši a navodí tu správnou vánoční atmosféru.
Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:
Michal Bystrov také napsal(a)
| 2014 | Nech ten mech |
| 2022 | Waldemar Matuška: Snům ostruhy dát |
| 2009 | Příběhy písní |
| 2024 | George Voskovec & John Werich: Americká cesta |
| 2020 | Michal Prokop: Ztráty a návraty |

79 %
86 %
58 %

Sborník vánočních básní - nic moc novodobého, prostě konzervativní klasika, ale to k Vánocům asi patří. Verše jsou proloženy vánočně-hudebním povídáním, mě osobně zaujal popis vzniku písničky Jingle Bells, který jsem neznala.
Kniha je vhodná k opakovanému čtení. Já jsem si ji půjčila v naší knihovně, ale na příští svátky si koupím vlastní výtisk.