Byl jsem u Hitlerjugend

Byl jsem u Hitlerjugend https://www.databazeknih.cz/img/books/25_/25028/byl-jsem-u-hitlerjugend-25028.jpg 4 24 10

Může se zdát neuvěřitelné, že během nacistické éry v Německu se dokonce i od dětí očekávalo, že přispějí svým dílem na oltář „vlasti, lidu a vůdce“, avšak během kataklyzmatu třetí říše k tomu docházelo zcela pravidelně. V rámci školní výuky se tyto děti vedle základních předmětů věnovaly identifikaci jednotlivých druhů letadel (vlastních i nepřátelských), sbírání starého železa a bylin, pořadovým cvičením a přehlídkám, stejně jako práci kurýrů a službě u lehkého protiletadlového dělostřelectva. Byl jsem u Hitlerjugend je autobiografickým příběhem mladého chlapce, Wilhelma R. Gehlena, narozeného v Německu v roce 1933, přesně v tom roce, kdy se k moci dostal Hitler. Svůj život zaznamenává na základě zkušeností válečných let prožitých mezi nejbližšími příbuznými a sousedy, z nichž mnozí působili u nejrůznějších složek wehrmachtu. V roce 1942 se malý Willi stal členem Jungvolku, vytvořeného v rámci organizace Hitlerjugend pro chlapce ve věku od deseti do čtrnácti let. Už tehdy věděl, jak se mění hlaveň u děla ráže dvacet milimetrů, dokázal naplnit zásobník náboji a v případě, že bylo rozstříleno telefonní vedení, vyřizoval mezi postaveními děl a velitelstvím důležité vzkazy, často pod palbou stíhacích bombardérů. Zatímco se kolem rozpoutávalo peklo, stál u divoce pálících protiletadlových děl a podával střelci munici. ... celý text

Žánr:
Literatura naučná , Biografie a memoáry

Vydáno: , BB art
Originální název:

Jungvolk: The Story of a Boy Defending Hitler , 2006


více info...

Popko
Popko
04.02.2019 4 z 5

Kniha napsána podle skutečné události očima malého kluka. Na mě někdy moc posipů zbraní a vedení boje, ale jinak moc pěkný příběh.

fis.rena
fis.rena
23.01.2018 4 z 5

Zajímavá,čtivě napsaná kniha,kterou bych doporučila především milovníkům válečné literatury. Jsem ráda,že jsem nahlédla na hrůzy II.světové války z pohledu druhé strany,ze strany německého dítěte,posléze mladého chlapce,ale vnímání války ze strany židovské je pro mě "lákavější",čtivější a celkově zajímavější.


rajen
rajen
14.09.2015 4 z 5

Skutečný příběh mladého chlapce v Německu za války. Je to zase jiný nevšední pohled na válku a její dění. Jak vnímal válku malý kluk, jak se žilo v Německu za války a jak tam probíhal konec války. Autor se záměrně vyhýbá hrůzným válečným scénám a mluví o nich jen tam, kde je to pro příběh nezbytné, což nebývá obvyklé. Čtivě napsáno. Určitě doporučuji pro nadšence válečné literatury.

tkometka
tkometka
22.05.2015 5 z 5

Knížku jsem četla jako protipól ke knize Přežil jsem peklo Bergen-Belsen. Příběh ukazuje život v nacistickém Německu za války očima malého chlapce. Moc hezky ukazuje přístup nacistů ke svým spoluobčanům i jaký rozdíl bylo mít na ulici tank spojenců nebo wermachtu.
Doporučuji každému, kdo si chce připomenout nedávnou historii i si osvěžit jak druhá světová válka probíhala. Knihu určitě budete mít přečtenou jedním dechem.

MildeZ
MildeZ
06.04.2014 5 z 5

Jednoznačně mohu doporučit každému, kdo se aspoň trošku zajímá o II. světovou válku. Ta z knížek u nichž si člověk říká, že teda ještě jednu stránku a stačilo - a nakonec je z toho dalších 10 :)

Radůz
Radůz
15.10.2013 5 z 5

Parádní kniha! Já nemám, co bych dodal, vše už tu bylo napsáno.

jiri77
jiri77
27.01.2013 5 z 5

Souhlasím s předešlými komentáři.Kniha se mi moc líbila.

dalimoni
dalimoni
25.03.2012 5 z 5

Kniha se mi líbila, vyprávění o začátku, průběhu i konci války z pohledu mladého chlapce, popis 2. světové války z pohledu mladého Němce. Opravdu pěkně napsáno, kniha nenudí ani chvíli. Určitě je dobré si připomenout, jaká válka byla, protože moc žijících pamětníků už není, tak aspoň autentické knihy by měly tyto děsivé časy připomínat.

Evelin
Evelin
11.03.2012 5 z 5

Kniha je moc pěkně napsaná, a jak již tu je uvedeno, příběh zaujme od začátku až do konce. Člověk si udělá představu, jak se žilo během 2.světové války, .....ať už v Německu nebo jinde.

Joges
Joges
11.12.2011 4 z 5

Autor Wilhelm R. Gehlem vypráví o svém dětství. Jeho skutečné zážitky jsou natolik poutavé, že kniha ani nachvíli nenudí.

Štítky knihy

děti a válka hitlerjugend

Autoři knihy

Kniha Byl jsem u Hitlerjugend je v

Přečtených36x
Čtenářské výzvě3x
Knihotéce11x
Chystám se číst27x
Chci si koupit9x