Byerley Turk - První plnokrevník

Byerley Turk - První plnokrevník https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/145306/bmid_byerley-turk-prvni-plnokrevnik-E1F-145306.jpg 4 30 13

Kniha přináší pravdivý příběh o zakladateli linie anglických plnokrevníků Byerley Turkovi. Tento kůň se narodil na Balkáně v roce 1678 a při obléhání Budína byl roku 1686 zajat Angličany. Projel přes celou Evropu a zúčastnil se porážky vojsk Jakuba II. v bitvě u Boyne v roce 1690. Poté vyhrál Královský pohár v Severním Irsku. Když jeho majitel, plukovník Byerley Turk, odešel do výslužby, stal se jeho hřebec zakladatelem linie závodních plnokrevníků. Jeho krev koluje v žilách koní na dostizích po celém světě. Příběh se čte jako nádherný historický román.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Historie , Příběhy

Vydáno: , Slovart (ČR)
Originální název:

The Byerley Turk - The true story of the first Thoroughbred , 2010


více info...

JancaMia
JancaMia
03.12.2022 5 z 5

Na knížku jsem čekala dlouhých deset let, konečně jí mám . Kniha pro mě coby knihomola a koňaře je dost zásadní.

4345
4345
30.12.2021 5 z 5

Rrochu jinak psaná biografie o slavném koni, než jaké jsem dosud četla. Byerley Turk patří mezi ty nejstarší slavné koně. Byl jedním ze zakladatelů anglického plnokrevníka a je to další neuvěritelný příběh, který sepsal život. Se čtením knihy jsem trochu otálela, ale když jsem se do ní začetla, obavy z dlouhých historických pasáží se nepotvrdily. Kniha si mě získala svou atmosférou, která je popsaná tak, že se do děje snadno vcítíte.
A samozrejmě také příběhem samotným i když to není úplně jednoduché čtení. Určitě doporučuji k přečtení, hlavně těm, kdo mají blízko ke koním.


jan6775
jan6775
01.11.2019 5 z 5

Kniha mne zaujala a poučila o chování koní a jejich výcviku k válečným účelům. Krásný příběh ve válečných dobách.

samoska
samoska
20.03.2018 4 z 5

Z počátku mně knížka moc nenadchla,nicméně jsem ji dala čas,nerada nechávám knihy nedočtené.Pak se kniha rozjela a nakonci se mi nechtělo ani číst,protože jsem věděla co velkeho Turka čeká.Kniha mi z počátku připadala psaná zvláštním způsobem,někdy je tam možná zbytečně moc detailů bez kterych bych se obešla.Nakonec jsem knihu úspěšně dočetla a musím říct,že se mi libila.Milovníkům historických příběhů,a příběhům o zvířatech doporucuji.

Salma315
Salma315
12.11.2017 5 z 5

Na knihu bych mohla nahlédnout ze dvou pohledů a závěry by se zřejmě podstatně lišily a to je rovněž zřejmé z ostatních komentářů knihy. Jinak bych ji hodnotila jako odborník v oborech literární kritika, historie, chov koní a jezdectví a odlišně jako běžný čtenář bez bližších znalostí, ten kdo má rád zajímavé téma poutavě zpracované. Z historického hlediska si nedovolím jakkoliv hodnotit, z "koňského hlediska" bych nějaké výhrady zřejmě měla neboť v některých částech může kniha působit až naivně. Ačkoliv jsem u koní od raného dětství nenaskočil mi tam "koňařsky" kritický pohled a díky tomu jsem s knihou strávila krásný čas, děj mi vtáhl a co jsem zjistila až delší čas po přečtení knihy , prohloubila a lehce pozměnila to co ke koním cítím. Závěr je emotivní a vybídl i k filosofickému zamyšlení nad životem. Jsem knihou nadšená , rozhodně pro mě jedna z nejlepších knih , které jsem četla.

čtenářka20
čtenářka20
26.01.2017

nejlepší knížka

kalache
kalache
12.01.2016 5 z 5

...opravuji svůj názor,měl jsem napsat "vztah k arabským koním".Kdo má ve stáji čistokrevného araba tak ví...

Jiri.duchon
Jiri.duchon
19.08.2015 2 z 5

Tak jak tak pročítám komentáře, tak jsem asi četl jinou knihu. Osobně jsem taky teoretickým i praktickým obdivovatelem koní, stejně jako většina tady jsem si knihu koupil proto, že mě nadchlo, že konečně někdo zpracoval téma legendárního Byerley Turka, ale o to větší bylo mé zklamání z téhle knihy. Po faktické stránce je vidět, že se autor skutečně snažil maximálně držet historických reálií (i když například nikde není oficiálně doloženo, že by Byerley Turk bojoval v Bitvě u Vídně). Bohužel ale celkově pro člověka, který očekává pohled profesionálního koňáka a odborníka na koně, pohled nadpříliš laický a povrchní a vrcholem všeho je neuvěřitelně amatérsky a lacině zpracovaná literární stránka knihy. Pro mě tedy bezesporu naprostý propadák, který jsem dočetl jen proto, že není alternativa. Takže když to shrnu, tak po faktické stránce 50%, po literární stránce 30%. Přečtěte si od Horáčka Království za koně, které si aspoň nehraje na román a je to literatura faktu a dozvíte se o koních 100x víc skutečných informací.

Kolča
Kolča
01.04.2015 5 z 5

Jsem velký milovník koní a tak není divu že mě tato kniha naprosto vtáhla do děje. Je to dosud nejlepší kniha kterou jsem kdy četla, autor naprosto vystihl dobu a dovedl zábavně popsat bitvu. Kůň byl úžasně popsán je vidět že je autor také znalcem koní...... Doporučuji

Markett
Markett
18.01.2015 2 z 5

Jelikož patřím mezi milovníky koní a historie, myslela jsem si, že tato kniha je to pravé ořechové pro mě. Ale bohužel jsem se nedokázala začíst. Velmi mě nadchla koňská tématika a obálka, proto jsem si knížku půjčila v knihovně. Jenomže během čtení jsem postupně zjišťovala, že je to moc zdlouhavé a že pořádně ani nevím, oč kráčí, protože strašně za sebou přeskakují letopočty. Ale moc se mi líbil vztah mezi hříbětem a seyisem, to je přesně takové pouto, jaké by mezi sebou měli kůň a člověk mít. Dávám 2 hvězdičky za obálku a dobrý nápad. :)

GiraffeAndy
GiraffeAndy
01.01.2015 5 z 5

Na tuto knihu jsem narazila úplnou náhodou a je hrozná škoda, že není známější. Jeremy James napsal krásný román, ve kterém se mu povedlo nejen věrně popsat historické pozadí celého příběhu a přiblížit čtenářům život Byerleyho Turka, ale vylíčit i neuvěřitelně silné pouto, které pojí hlavní hrdiny tohoto příběhu, koně a člověka.

Knihu jsem si naprosto zamilovala. Nejradši bych si ji hned přečetla znova, vůbec se mi teď po dočtení nechce číst něco nového. Je to vážně úžasný příběh, který se zařadil mezi mé nejoblíbenější.

Doporučuji všem, kteří mají rádi historické romány napsané podle skutečných postav a událostí a zároveň mají nějaký vztah ke koním. Je to jedna z nejlepších knih, které jsem kdy četla, a rozhodně si zaslouží více pozornosti!

baryblueberry
baryblueberry
10.01.2014 5 z 5

Úžasný příběh jednoho ze tří zakladatelů anglického plnokrevníka Byerleyho Turka. Velmi poutavé čtení, hodně detailů a něco, co tomu dává prostě jedinečnost...doporučuji lidem kteří mají rádi historii a koně.

kalache
kalache
18.09.2013 5 z 5

pro toho,kdo má nějaký vztah ke koním je tahle kniha jedinečná,popisovaný vztah člověka a koně vzbuzuje závist a ........a vůbec,přečtěte si to...

Štítky knihy

koně anglický plnokrevník podle skutečných událostí příběhy o koních

Autorovy další knížky

Jeremy James
anglická, 1949
2012  87%Byerley Turk - První plnokrevník
2020  60%Jak se zbavit bolestí zad

Kniha Byerley Turk - První plnokrevník je v

Právě čtených1x
Přečtených41x
Čtenářské výzvě4x
Doporučených8x
Knihotéce20x
Chystám se číst20x
Chci si koupit13x