Butik Astor Place

Butik Astor Place https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/266174/bmid_butik-astor-place-643a373d0475b.jpg 4 60 22

Amanda Rosenbloomová vlastní butik na Astor Place v New Yorku a její největší vášní je probírat se hromadami retro oblečení, v nichž občas narazí na opravdový poklad. Její poslední úlovek ale nemá podobu originálního kousku známého návrháře, tentokrát je to deník, pečlivě zašitý v rukávníku. Číst cizí zápisky se Amandě zpočátku příčí, ale postupem doby ji příběh autorky deníčku Olive zcela pohltí a nakonec jí úplně změní život. Deníkové zápisky pocházejí z roku 1907, kdy Olive Westcottová přichází na Manhattan, aby si splnila sen – stala se nákupčí ve velkém obchodním domě. Neblahý osud ji právě svrhl ze společenských výšin až na samé dno, ale duchem svobodná mladá žena je rozhodnutá bojovat o důstojné uplatnění v životě. Jenže New York počátku 20. století nezávislým ženám moc nepřeje. Stále jsou považovány pouze za mužův doplněk, v restauraci mají vyčleněné stoly a chodit do zaměstnání rozhodně není běžné. Amanda postupně rozkrývá Olivin příběh plný nečekaných zvratů, chvílemi se pouští až do detektivního pátrání. To vše je pro ni impulsem, aby i ona udělala zásadní změny. V podnikání se jí daří, ale osobní život už dlouho nestojí za nic. Touží po plnohodnotném vztahu, který jí její ženatý přítel nemůže nabídnout. A to je ta správná chvíle, aby jí vstoupil do života nový muž. Už ji ani nepřekvapí, že i tohle setkání má „na svědomí“ Olive... Přes propast jednoho století se propojí životy dvou mladých žen, které bojují o své místo na slunci. Nepřízeň osudu jim pomáhají překonat nadhled, smysl pro humor, síla osobnosti a v neposlední řadě i láska. I když musejí dělat spoustu kompromisů, žijí tak, jak si to vysnily. A překvapivé vyústění naznačuje, že jejich pouto je silnější, než se původně zdálo.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Pro ženy

Vydáno: , Metafora
Originální název:

Astor Place Vintage


více info...

Přidat komentář

Noisette73
31.10.2021 4 z 5

Pěkné čtení a nádherné fotografie starého New yorku.

Jirinamac
24.10.2021 5 z 5

Knížka obsahuje dva příběhy žen z New Yorku, jeden ze současné doby a druhý je minulost v začátku 20. století. Tady si člověk uvědomí, jaký pokrok za tu dobu nastal. O minulosti se dozvíme z deníku, který si psala dívka Olive a který náhodně našla Amanda, která provozuje retro obchod s oblečením. V knížce jsou i dobové fotografie. Moc pěkné čtení a mrzelo mě, když jsem dočetla poslední stránku.


Paris131
02.03.2021 5 z 5

Děj se odehrává v New Yorku - současnost se střídá s minulostí, konkrétně rokem 1907. Hlavní hrdinka Amanda vlastní butik na ulici Astor Place, kde vykupuje a zároveň prodává retro oblečení, neboť je její velkou vášní. Jednou, když navštíví starou paní, aby od ní odkoupila nějaké ty vzácné kousky, najde mezi oblečením i deník. Jako každou ženu, i ji přemůže zvědavost a starý deník, který obsahuje zápisky z roku 1907 si odnese sebou.

No, a tady začíná celý děj. Musím říct, že autorka skvěle vystihla starý New York, opravdu na mě dýchala atmosféru té doby. Navíc je kniha doplněná o dobové obrázky a fotografie, kde se román odehrává. Taky se mi velmi líbil butik hrdinky, takový by si přála vlastnit asi každá z nás... Z toho jak autorka píše, je znát její láska k módě, a oblečení. Stránky se čtou téměř samy, budete napnutí až do konce. Jediné, co mě na knize trošku mrzelo bylo to, že jednu linií příběhu, kterou jsem chtěla znát, autorka trochu vypustila. Škoda, každopádně Butik Astor Place vřele doporučuji těm, kteří mají rádi historií, tajemství, módu, staré zápisky z doby minulé...

janasim
30.01.2021 5 z 5

Velmi pěkná knížka. Obě dějové linky jsou velmi čtivé. Prostředí obchodního domu lákavé. Zajímavý pohled na počátek líčení a šaty žen. Co knihu ještě více vyzdvihuje jsou dobové fotografie.

karin4338
05.01.2021 5 z 5

Nádherne napísaná knižka dobre spoločensky situovanej Olive v roku 1907, ktorá sa v dobe mužov musela postaviť na vlastné nohy a bojovať za lepšiu budúcnosť. Naproti tomu Amanda, ktorá v roku 2007 číta jej denník a snaží sa zachovať svoj butik.
Jednoznačne doporučujem kto máte radi nostalgiu starej éry a krásné príbehy. :)

MirrorIsis
18.10.2020 4 z 5

Příjemné čtení, doplněné dobovými fotografiemi.

Knižní střípky
11.01.2020 3 z 5

Amanda a Olive, dvě ženy, které dělí od sebe sto let a přitom mají tak moc společného. Kniha je vyprávěna ve dvou dějových liniích, což mám moc ráda. Autorce se perfektně podařilo zachytit atmosféru doby v New Yorku z počátku minulého století. Skvělým nápadem bylo i to, že kniha je doplněna o fotografie New Yorku a konkrétně míst, ve kterých se náš příběh odehrává. To bylo výborné. Díky autorčině perfektní propracovanosti a znalosti tehdejších dobových reálií jsem se dozvěděla spoustu nových zajímavých informací. Dokonce je zde zmíněn jeden skandál, který hýbal tehdejší Amerikou a četla jsem o něm v knize PAŘÍŽSKÁ ŠVADLENA, kterou rovněž vydalo nakladatelství Metafora.

Jak nakonec dopadnou osudy našich hrdinek, Olive a Amandy? Jejich životní příběhy určitě stojí za přečtení.

Více v záložce recenzí od Knižní střípky

Val
28.04.2019 5 z 5

Po přečtení komentářů musím konstatovat, že tady už bylo všechno napsané :-) Úžasná odpočinková kniha s dobovými fotografiemi z roku 1907. Hlavní hrdinky z obou časových rovin jsem si oblíbila a fandila jim. Na konci to do sebe všechno krásně zapadlo. Kniha, po jejímž přečtení máte opravdu chuť se do té doby a do ulic New Yorku aspoň na chviličku podívat :-)

Kamiliana
21.02.2019 5 z 5

Pro mě to byl působivý, dojemný, napínavý a čtivý příběh plný zajímavých informací z počátku minulého století. Za velký bonus považuji dobové fotografie míst v New Yorku, které tvoří kostru příběhu.

ally74
18.11.2017 4 z 5

Moc hezký příběh a velmi zajímavě propojené dvě časové linie. Mám ráda, když se z knížek dozvím i něco zajímavého z historie, hlavně ze života lidí a tady byly velké plus i dobové fotografie. Ženy to dříve neměly lehké, ale i tak, kdybych stála ve výtahu dnes, jako Amanda v posledním odstavci knihy, měla bych stejné přání jako ona. Aspoň hodinu se procházet po NY před 100 lety.....

rosalindaaa
28.09.2017 5 z 5

Zajimavá knížka z New Yorku

Babo
25.04.2017 5 z 5

Děkuji autorce za několik příjemných hodin ve společnosti žen,které nefňukaly když se dostaly do tíživé situace.
Děkuji za možnost navštívit New York na začátku minulého století ,kdy obchodní domy byly něčím novým a schopná , pracovitá žena měla šanci změnit svůj život .
Druhá linka děje se odehrává v současnosti , říkala jsem si co je to teď za módu ,propojovat dvě časové linky , ale v tomto případě se kruh pěkně uzavřel .
Kniha se mi moc líbila.

bookcase
10.02.2017 5 z 5

Čtivý příběh odehrávající se ve dvou časových rovinách. Okamžitě vtáhne do děje.

martiline
20.12.2016 5 z 5

Pěkné prolínání z přítomnosti do sto let staré minulosti. Já si příběh Olivie a Amandy užila. Pěkné, oddychové a příjemné čtení.

XenasChakram
23.10.2016 5 z 5

Moc pěkné, oddychové čtení. Prolínání současnosti a počátku minulého století se mi moc líbilo. I pár doplněných dobových fotografií. Hodně se popisuje, jak tehdy byla znatelná nerovnoprávnost mezi ženami a muži a neznalost sexuálního života...

Paja85
08.07.2016 5 z 5

Krásná kniha, pro milovníky New Yorku obzvlášť. Zase kniha, co mě po čase chytla, bavila a bylo mi líto že končí

evasamankova
17.04.2016 4 z 5

Čtivý román s výbornou atmosférou. Víceméně smutné příběhy, jímž dominuje ženská síla...

Kačík
13.04.2016 5 z 5

Knížka se výborně četla, byl to zajímavý příběh. Líbí se mi prolínání historie a současnosti. Brala bych klidně pokračování této knihy, jak by to bylo dál.

koblizek8
05.01.2016 5 z 5

Moc pěkná kniha, přečetla jsem ji jedním dechem, moc se mi líbily i dobové fotografie a detaily každodenního života, např. Potrubni místnost v obchodním domě, neměla jsem tušení, že se to dřív tak dělalo. Kniha mě opravdu milé překvapila.

Ariko
04.12.2015 4 z 5

Moc moc poveddená kniha, při které mě i mrazilo nad těžkým osudem žen před pouhým stoletím.
Určitě doporučuji :)

Štítky knihy

New York

Autorovy knížky

2015  83%Butik Astor Place

Kniha Butik Astor Place je v

Přečtených86x
Čtenářské výzvě7x
Doporučených7x
Knihotéce84x
Chystám se číst51x
Chci si koupit8x