Buržoazní společnost - Eseje o kapitalistických mýtech

Buržoazní společnost - Eseje o kapitalistických mýtech https://www.databazeknih.cz/img/books/87_/87241/burzoazni-spolecnost-87241.jpg 4 6 3

V souboru čtyř rozsáhlých esejů autor analyzuje charakter současné kapitalistické společnosti, přičemž vychází z tradic kritické filosofie frankfurtské školy a nedogmatického marxismu.

Přidat komentář

akrju
04.06.2021 3 z 5

Pokud si odfiltrujete očividné autorovo hobby v čichání k vlastním větrům (tj.: zbytečně zdlouhavé, nadmíru květnatě psané a plné ničemu neprospívajících tanečků, jako by snad autor chtěl dělat vše, jenom ne se konečně ponořit do tématu) tak se v lecčems kniha a její úvahy trefují do černého. A když už se to zadaří, pak je autor mnohdy vtipně kousavý a hlavně velice přesný v popisu a kritice. Pokud se chce čtenář ponaučit pohledu na kapitalismus z úhlu nové levice, není to úplně špatná volba.

NGC6715
19.07.2020 2 z 5

Mýty, které kniha vyvrací (a které jsou podle mě sice skutečně mýty, ale šly by vyvrátit daleko logičtěji, než se děje v knize) jsou například: kapitalismus nutně je spojen s demokracií a funkčností, socialismus je nutně spojen s totalitou a nefunkčností; kapitalismus není ideologie, ale naprosto čistá věda, která nelze vyvrátit a mnoho dalších. Kniha má téměř ve všem pravdu, ale četla se mi velmi špatně – dlouhé utahané pasáže se zbytečnými pojmy a odkazy na jiné autory, na každou myšlenku musíte čekat dlouho (možná právě hledání těch myšlenek může připomínat detektivku, jinak si neumím vysvětlit předchozí příspěvek k této knize). Navíc myšlenky nejsou nijak zásadní. Přestože nemám rád kapitalismus, tato kniha mě prostě nezaujala.


Luvák
14.06.2016 5 z 5

Až nepříjemně pravdivá kniha, která se čte jedním dechem a s mnohem větším zaujetím, než u lecjaké detektivky. Že by český Baumann?

Autorovy knížky

2010  77%Buržoazní společnost - Eseje o kapitalistických mýtech

Kniha Buržoazní společnost - Eseje o kapitalistických mýtech je v

Přečtených6x
Doporučených1x
Knihotéce6x
Chystám se číst8x
dalších seznamech1x