Podivná záležitost se Skákajícím Jackem

Podivná záležitost se Skákajícím Jackem https://www.databazeknih.cz/img/books/18_/188586/bmid_podivna-zalezitost-se-skakajicim-jackem-188586.jpg 4 94 23

Burton & Swinburne série

1. díl >

Sir Richard Francis Burton – cestovatel, jazykovědec, učenec a šermíř s nepříliš dobrou pověstí a kariérou v troskách. Algernon Charles Swinburne – neúspěšný básník a stoupenec markýze de Sade, pro něhož je bolest rozkoší a brandy jeho zkázou! Oba stojí na životní křižovatce, polapeni v epicentru svářících se sil, jež hrozí rozervat impérium. Inženýři přetvářejí krajinu stále většími, rychlejšími, hlučnějšími a špinavějšími zázraky techniky, eugenikové šlechtí specializovaná zvířata, která by poskytla levnou pracovní sílu, libertini se bouří proti represivním zákonům a požadují společnost založenou na kráse a tvořivosti, zatímco zpustlíci posouvají hranice omezující lidské chování prostřednictvím magie, drog i anarchie. Když lord Palmerston Burtona pověří, aby vyšetřil útoky na mladé ženy, jež spáchalo podivné zjevení známé jako Skákající Jack, a zjistil, proč londýnský East End terorizují vlkodlaci, pohrouží se oba naši přátelé do hrozivých hlubin tohoto morálního a etického vakua. Pátrání je zavede k jedné z nejdůležitějších událostí jejich doby a k děsivé možnosti, že svět, ve kterém žijí, by neměl vůbec existovat! Sláva páře! Hodderovi se podařilo krásně vystihnout podstatu steampunkového Londýna jako ošklivého a zachmuřeného města, plného špatných pokusů, špíny, konspirací a samozřejmě páry. Kniha má atmosféru tak hutnou, že by se dala krájet.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Fantasy

Vydáno: , Triton
Originální název:

The Strange Affair of Spring Heeled Jack , 2010


více info...

Přidat komentář

coquus
28.11.2023 5 z 5

Svět, jaký byl, skloubený s tím, jaký mohl být, plný zajímavých i roztomile naivních vynálezů. To vše tvoří pozadí pro dobrodružný příběh, jehož hlavními hrdiny jsou skutečné historické postavy. Skvělé oddechové čtení, které má atmosféru, napětí i nádhernou fantazii.

„Je v zájmu britského impéria líčit ostatní kultury jako necivilizované barbary – když si je pak podrobíme a ukradneme jim jejich zdroje, nevzbudí to takovou nevoli. Máme-li si uchovat vysoké morální principy, je třeba šířit lži.“

HerrPilot
17.09.2023 4 z 5

Někdy to připomínalo jízdu na skateboardu, který si před vteřinou uvědomil, že neměl štěstí a nenarodil se jako koloběžka. Taky to vyžadovalo trpělivost.
Autor jel skutečně tvrdě, nic pro něj nebylo dostatečně šílené; představuji si, že doma na stěnu nalepil směs viktoriánských postav, míst, událostí a pak na ně házel šipky. Z fakt velkého zásobníku.
Přibližně vprostřed se mi ta dělostřelba šíleností začala zajídat, podobně jako Adolfovým vojclům u Kurska, ale řekl jsem si brachu, co chceš v tomhle vlaku dělat jiného? Čumět na bandu hutníků, kterak dobrovolně a s radostí odepisují, s pomocí jistého slovanského boha, své šedé buňky? No, a tak jsem se vždy poslušně vrátil do alternativního Londýna...

... a dobře jsem udělal. Ve druhé polovině se příběh soustředí na samotného Skákajícího Jacka a před čtenářem se rozprostře jeden z nejdojemnějších příběhů fušérských cestovatelů časem za poslední dekádu. A za to přidávám jednu hvězdu.


Obecně mi to přišlo místy o dost méně uvěřitelné, než podobně praštěné a situované Brány Anubisovy, které ale ještě nemám zcela dočtené. Místy to zachraňovaly postavy, občas nějaké zajímavé myšlenky a někdy i novátorské vulgarismy geneticky upravených papouchů. Bez přepálených vynálezů bych se obešel. Celkem tedy 3* plus jedna za Jackův příběh.
Nicméně mýtus o Jackovi má autor vyrešeršovaný opravdu na výbornou, v prakticky všech případech vycházel ze skutečných hlášení napadených děvčat.

Mimochodem, Skákající Jack byl s největší pravděpodobností inspiračním zdrojem pro našeho Péráka.


milos5788
23.07.2021 5 z 5

tato steampunkova sialenost ma ohromila a dokonale vrazila do kresla. cital som a cital. doslove gejzir autorovej obrazotvornosti, sielanych napadov, neuveritelne vtipnych vsuviek bol pre mna najvacsim prekvapenim roka.

tetepoko
26.09.2020 5 z 5

"Užijte si reboot!"

Tenhle příběh přesně splňuje všechny moje požadavky na skvělou četbu.
Setkáte se s historickými postavami, ať už v hlavních rolích nebo jenom v krátkých zmínkách, v promyšleném světě vlastně neexistujícího viktoriánského období.
Na každé stránce na Vás dýchne temná atmosféra Londýna, proříznutá úžasně fantastickými stroji (jejichž funkčnosti byste se z technického hlediska mohli zasmát, ale přesto Vás to nadchne), roztomilými papoušky (jejichž barvitý slovník Vás mile překvapí) a všudypřítomnou mlhou a vůní Temže.
A do této kombinace přichází detektivní příběh, kterému prostě musíte věnovat pozornost od začátku do konce. Důležitost každého detailu totiž roste exponenciálně v čase.
Celkový dojem z příběhu autor znásobuje zajímavými myšlenkami, citáty a postřehy, které nevtíravě zmiňuje, ale které zanechají ve čtenáři stopu.
Pro mě je to jedna z nejlepších knih, jaké jsem za poslední dobu četla.

hanzmb
27.08.2019 5 z 5

Nádherný úlet. Při čtení jsem si perfektně odpočinul a jen se nechal unášet spoustou fantastických nápadů z této paralelní reality. Jediné co mi kazí celkový dojem je strach, zda další díly udrží tuhle laťku.

milan1315
06.05.2019 5 z 5

Skvělý steampunk, výborné (reálné!) postavy.

MartyManCZ
26.01.2019 4 z 5

Jen jediná výtka..trochu hůř se čte a na začátku tam bylo spousta jmen...ale děj je skvělý a hodně mě bavil, stačí se začíst a překonat počáteční mouchy.
Skutečné postavy britských dějin ve světě steampunku, někteří s mechanickými vylepšeními, jiní například jako orangutáni :) ...velmi originální. Temnota a atmosféra z toho čiší naplno. Miluju to téma.
Burton je super, Swinburne je super, Jack je super, a jeho motiv také. Určitě sáhnu i po dalších Hodderových pokračováních.

_Peprmintka_
03.01.2018 5 z 5

Tahle kniha na mě vysloveně sálala zápach hnilobných kanalizací, baleného tabáku, ucházející páry, rezivějícího kovu a vůbec všeho, co může zatuchlý viktoriánský Londým nabídnout. Steampunkových knih není zrovna mnoho a tato dělá svému žánru čest. Užila jsem si šílenou jízdu časem (kterou autor zvládl naprosto bravurně), paralelní historií a kdejakými omyly vědeckého výzkumu a z každého rohu na mě mávaly skutečné historické osobnosti, avšak pokaždé trochu jinak, než bych čekala. Prolnutí novověkého bordelu rádoby vyspělé společnosti se steampunkovým sci-fi, okořeněného trochou detektivního aspektu vytvořilo naprostý skvost, ze kterého mi v posledních kapitolách spadla brada. Praštěné. Čtivé. Úžasné. Fanouškům specifických podžánrů sci-fi by doma rozhodně chybět neměla.

parvitas
17.10.2017 5 z 5

Toto bola skvelá jazda viktoránskym Londýnom plnom pary, časových paradoxov a technologických vymožeností, podivnej evolúcie a miestnych postáv a postavičiek (Darwin, Burton, Speke, Swinburne a iní), smradu a dymu, biedy a lesku, agentov a aristokratov, zhýralcov a malých kominárov, či dievčat v ohrození. Nech žije steampunk. :) Škoda, že Pratchettova kniha Dodger nemala tento spád. A škoda, že Burton nemal ten šarm a vtip Filuty.
Ak to však môžem stručne zhrnúť, plnou parou do čítania! Užívala som si čítanie a teším sa na pokračovania. :)

Finn69
14.09.2017 3 z 5

Docela jsem se pobavil, je to taková steampunková parodie na viktoriánské téma. Ačkoliv, je to téma vůbec viktoriánské, když královnu Viktorii odstřelí hned na začátku?
A Hodder se nepustil jen do královny, nedělá si vrásky vůbec s nikým, známé historické postavy té doby se v knížce objevují ve velmi překvapivých podobách a situacích. A je jich tu požehnaně, potkáte spisovatele Oscara Wilda, básníka Algernona Swinburna, dobrodruha a spisovatele Richarda Burtona, ministerského předsedu Palmerstona, zdravotní sestru Florence Nightingalovovou....
Bohužel ten humor je někdy až trapný (papoušci) a příběh místy vázne, je to prostě oddechovka.
Proto "jen" tři hvězdy.

Akimus
04.01.2017 5 z 5

Jůů, to je sranda. Tak tahle knížka mě bavila a to i ta následující - Případ mechanického muže. Můžu vřele doporučit.

trudoš
10.11.2016 3 z 5

Angličan Mark Hodder se nám poprvé představil skvělou povídkou Mimova mumie, kde se svéráznou komikou zavítal do hlubin klasického steampunku. V Podivné záležitosti se Skákajícím Jackem tak činí se stejným zápalem, jen na širším prostoru a s komplexně promyšleným světem, přičemž exceluje hlavně ve fantastických detailech. Jeho smysl pro nesmysl je v tomhle ohledu naprosto nezapomenutelný. Potrhlý detektivní příběh tak příjemně okořeňuje nejen nevšední humor a eskalující akce, ale především úžasně nostalgická atmosféra doby, která nikdy nenastala.
Autorovou slabinou je ovšem koncepce zápletky. Ta totiž dostává jasnější tvar až po první třetině, následná část připomíná spíše operetní šarádu, než plnohodnotnou gradaci, a na poslední stovce stran se konečně dočkáme nějakého rozuzlení. To však díky své předvídatelnosti nemá čím obhájit celkový rozsah vyprávění. Vedle vykřičníkové obsese mi pak vadila tendence kombinovat moderní mluvu s archaickým prostředím, ale to už je věc osobního vkusu.

Geramon
08.04.2016 5 z 5

Parádní kniha. Hodně mě bavila. Dle mého naprosto perfektní ukázka Steampunku.

MayB2
16.02.2016 3 z 5

Někteří spisovatelé mají dar vymýšlet věrohodně působící fantaskní světy. Hodderův případ to není. Vyprávění je chaotické a některé věci (sprostí papoušci) dosti samoúčelné. Nakonec mě dorazilo zjištění, že věty "...ve prospěch moderní žurnalistiky je možno říci mnohé. Díky tomu, že nás seznamuje s názory nevzdělanců, neztrácíme kontakt s ignorancí společnost.", které mě na první pohled v knize zaujaly (a celou ji převýšily) a které pronáší vedlejší postavička chlapce-kamelota Oscara, je opravdu vypůjčený citát Oscara Wildea.

Marushka27
23.09.2015 4 z 5

Přiznám se, že mě to ze začátku docela nudilo. Kniha má hodně pomalý rozjezd a hodně se vysvětluje kvůli odchylkám v alternativním světě. Kromě toho mi některé věci přišly už hodně přitažené za vlasy. Přesto je to kniha dobrá. Autor se vyzná v historii a rozehrál poměrně náročný a spletitý příběh. Téma skákání časem zvládl na výbornou a je vidět že domyslel zápletky i do dalších pokračování. Trochu mi neseděly některé postavy, on i Burton by mohl být trochu sympatičtější, ale jinak je tam spousta zajímavých nápadů.

walter5002
09.06.2015 odpad!

Přiznám se, že mé hodnocení není úplné. Knihu jsem znechuceně odložil po pouhých 50 stranách jako naprosto nečitelnou. Steampunk mám rád, bláznivé příběhy také, ale to, co je v této knize, je pro mne nestravitelné. Logické nesmysly, papírové postavy, osmiletý kluk pronášející filosofické proslovy, rádobyvtipní papoušci, hlubokomyslné bláboly o náboženství, nesmyslná a úplně zbytečná vulgarita... To je natolik odpudivý mix, že knihu prostě nedokážu dál číst.

Widow Embalmer
25.05.2015 4 z 5

I přes některé bláznivé nápady velice seriozní steampunk s perfektním příběhem a spoustou zajímavých postav, které jsou inspirovány skutečnými osobnostmi 19. století. Palec nahoru za to, jak se autor vypořádal s časovými paradoxy.

QEDS
14.03.2015 4 z 5

Autor této knihy má velice bujnou fantazii. V žádném případě to není na škodu. Ze začátku pomalejší rozjezd to jen pro to, aby se čtenář seznámil s hlavním hrdinou a nasál atmosféru. I když má kniha dost spletitý děj nikde jsem se v něm neztrácel. Opravdu vydařeně napsané. Děj je poutavý, když jsem se dostal za polovinu knihy nemohl jsem přestat číst a knihu dočetl takříkajíc na jeden zátah. Vřele doporučuji. Pro milovníky steampunku povinnost!

SONP
14.03.2015 3 z 5

Tak tohle byl opravdu hodně praštěný steampunk. A začínalo to tak poklidně a seriozně viktoriánsky (vlastně albertiánsky!): na geografické veřejné debatě cestovatelů o pramenech Nilu. Když se ale v příběhu objevili zmutovaní kurýrní papoušci, kteří obohacují přenášené zprávy peprnými nadávkami, zbystřil jsem. A i když celý příběh pak přejde do zběsilého a bizarního děje, stále nabízí poetiku 19. století - i když přiznávám, že v závěrečné bitvě jsem ztratil přehled a začal akční pasáže přeskakovat. Potěšilo mne, že v zásadě všechny postavy mají základ ve skutečné historii a rád jsem si přečetl na wikipedii o Brunelovi s jeho fantastickým tunelem pod Temží.
Takže i když jsem nebyl dějem úplně nadšen, dám Hodderovi šanci s dalším dílem. Ale sobě poskytnu nějaký čas k tomu, abych se z té šílenosti znormalizoval. 70% – pokud jste detailněji seznámeni s viktoriánskou historií, přidejte si tak 20% (průměrně poučený český čtenář má mírný handicap)

Annicka
21.02.2015 4 z 5

Zpočátku mi knížka přišla až příliš přitažená za vlasy a myslela jsem, že ji odložím. Ale neodložila. A rozhodně nelituju.

Štítky knihy

alternativní historie detektivní a krimi romány cestování časem paranormální jevy steampunk Richard Francis Burton, 1821-1890

Autorovy další knížky

Mark Hodder
britská, 1962
2014  84%Podivná záležitost se Skákajícím Jackem
2015  78%Výprava do Měsíčních hor
2014  85%Případ mechanického muže

Kniha Podivná záležitost se Skákajícím Jackem je v

Právě čtených2x
Přečtených108x
Čtenářské výzvě7x
Doporučených8x
Knihotéce83x
Chystám se číst71x
Chci si koupit12x
dalších seznamech4x