Bumerang

Bumerang https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/138068/bumerang-138068.jpg 4 33 4

Cesta kolem nového třetího světa Michael Lewis je výjimečně nadaný vypravěč, který dokáže psát vtipně a napínavě i o tématech jako evropská dluhová krize, Mezinárodní měnový fond nebo Evropská centrální banka. Ve své knize Bumerang vezme na vzrušující cestu kolem světa postiženého ekonomickou krizí i čtenáře, který v životě nenahlédl ani do finanční rubriky svých oblíbených novin. Při tom mu ukáže, jak irské banky potopily svou zemi, jak řecký stát potopil své banky, jak se Islanďané chtěli překvalifikovat z rybářů na finanční kouzelníky a jak nakonec vyhráli zase Němci. V prvním plánu knihy není hluboká analýza prožitého finančního traumatu, ale jen čtivé a jiskřivou formou podané vyprávění o tom, co se stane, když nás tsunami laciných peněz a úvěrů zbaví přirozené opatrnosti a pustí z řetězu chamtivost a pošetilost, která s v menší či větší míře skrývá v každém z nás. Ve druhém plánu se však dozvíme o podstatě krize více než z tisícistránkových akademických prací - autor má s finančními trhy mnoho intimních zkušeností, mimo jiné si ještě v mládí vydělal obchodováním s dluhopisy slušné jmění v legendární firmě Salomon Brothers.... celý text

Přidat komentář

yettojedno
28.03.2019 5 z 5

Lewisovi knihy jsou skvělé a tato možná vůbec nejlepší.

Koza3
18.07.2016 4 z 5

Pořád nechápete co že je ta finanční krize? No tak to je tahle kniha přímo pro Vás, protože Vám vysvětlí nejen jak vznikla, ale zároveň jakou paseku po světě způsobila. Lehce navazuje na svého předchůdce (Big Short) a snaží se poodhalit vznik krize a záhubu různých zemí v Evropě. Je potřeba mít nějaké znalosti finančních trhů, ale autor počítá i s tím, že je nemáte a snaží se Vám připodobnit různé ekonomické poučky do jednoduchých příkladů a vysvětluje proč se k tomu ta a ona země postavila zrovna svým originálním přístupem (fekální znázornění Němců mě velice pobavilo). O Islandu jsem toho nevěděl ani zbla a překvapuje mě, že zrovna tato kniha mi dokázala poodhalit spoustu aspektů (nejen těch ekonomických) o této zemi. Určitě doporučuji nejen pro finanční magory, ale např. i pro turisty, protože po přečtení mě strašně zajímá jeden zmíněný Řecký poloostrov :-)
V rámci čtenářské výzvy dávám do kategorie "Kniha s číslem v názvu", protože celý název knihy je: Bumerang, Cesta kolem nového třetího světa.


martin3683
20.03.2014 4 z 5

Co spojuje Island, Irsko, Řecko a Kalifornii? Tyto země se přes levné úvěry dostaly k tolika penězům, že je to zbavilo opatrnosti a spustilo to řetěz chamtivosti a pošetilosti, který většinu z nich dohnal až na okraj bankrotu. Autor cestuje do těchto zemí a s černým humorem a nadhledem komentuje začátky a průběhy finančních krizí, realitních bublin a opájení se "levnými" penězi. Nejedná se o žádnou detailní analýzu, ale přesto se z knihy o 230 stran dozvíte o celé krizi více než z přednášek slovutných ekonomů. Moc se mi líbilo, jak tento americký ekonom a bestsellerista nastavuje zrcadlo evropským ekonomikám a jak si z části utahuje ze stereotypů každého z postižených národů. Pod slupkou čeného humoru se ale táhne knihou dlouhé varování, že toto může postihnout v podstatě každou zemi, pokud se začne zadlužovat vůči své budoucnosti.

dalimoni
17.05.2013 4 z 5

Čtivá kniha plná ironie, sarkasmu a jakoby bulvarizace příčin krize na Islandu, v Irsku, Řecku...Mě osobně se četla dobře, bylo to podáno lehkým a čtivým jazykem, ale pokud bych to četl jako Řek, Islanďan, Ir či Němec, tak bych z toho asi moc nadšen nebyl. Dost kriticky se staví k příčinám krize, ale docala to paušalizuje na národní problém, takže pokud jsem např. poctivý Řek, který dře a maká, daně odvádí, tak se po přečtení kapitoly o Řecku budu asi hodně "durdit" :-)

Autorovy další knížky

Michael Lewis
americká, 1960
2013  89%Big Short - V útrobách stroje zkázy
2012  89%Bumerang
2014  85%Lhářův poker
2016  89%Jako blesk

Kniha Bumerang je v

Právě čtených1x
Přečtených43x
Čtenářské výzvě4x
Doporučených6x
Knihotéce12x
Chystám se číst48x
Chci si koupit24x
dalších seznamech2x