Bůh nedbá

Bůh nedbá https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/489037/bmid_buh-nedba-sDc-489037.jpeg 5 30 7

Kniha svědků série

1. díl

První díl nové série, která přímo navazuje na Malazskou Kroniku padlých. Uplynulo mnoho let od chvíle, kdy do malé osady na břehu Stříbrného jezera přišli tři teblorští válečníci, a s nimi krvavé masakry a chaos. Ač se městečko vzpamatovalo a teblorské kmeny již na jih nevyrážejí, vzpomínka na minulé hrůzy zůstává. Karsa Orlong, jeden ze tří, je nyní považován za boha, i když je to bůh odtažitý a lhostejný. Jeho kult je jedním z mnoha, které se objevily v celém malazském světě, včetně uctívačů Coltaina, boha s černými křídly, a kultu průvodce mrtvých Iskara Jaraka, oblíbený mezi říšskou soldateskou. Legie malazských mariňáků je na pochodu ke Stříbrnému jezeru. Objevily se zprávy, které naznačují, že kmeny za hranicemi se daly do pohybu. Mariňáci si nejsou jistí, čemu budou čelit. Třebaže malazská armáda prošla vývojem a dnešní mariňáci nejsou jako to ze starých časů, jedna věc se nezměnila: zvládnou všechno, co se jim postaví do cesty. Nebo při tom zemřou. V témže čase ve vysokých horách, kde žijí teblorské kmeny, povstal nový válečný vůdce. Poznamenán skutky Karsy Orlonga se hodlá svému bohu postavit, i kdyby to znamenalo prosekat si krvavou cestu skrz Malazskou říši. Výše v horách se vynořila nová hrozba a Teblorům se krátí čas. Invaze, jejíž hrozba dlouho visela ve vzduchu, má začít každou chvíli. Tentokrát to nebudou tři obyčejní válečníci. Tentokrát se země na jihu chystají zaplavit tisíce Treblorů. A v cestě jim stojí jen jediná legie malazských mariňáků…... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Fantasy

Vydáno: , Planeta9
Originální název:

The God is Not Willing: The First Tale of Witness , 2021


více info...

Přidat komentář

AnoMANder
26.03.2024 4 z 5

Co napsat? Začátek mi přišel slabší, ale pak se to rozjelo, přesně jak to Erikson umí a já se vrátil do minulosti, kdy jsem hltal MKP. Kniha vyniká skvělými dialogy plnými humoru, ironie, mnohovýznamy, skvěle vykreslenými postavami (zvlášť mariňáci), každý si najde svého oblíbence. S MKP knihu propojují kromě světa i některé postavy. Děj veden v několika liniích, napětí se postupně stupňuje. Je zde plno drobných ale srdce beroucích epizod. A hlavně, kniha vás nutí přemýšlet nad závažnými otázkami života.
Grafická stránka kniha zvládnuta perfektně, včetně mapy, ilustrací.

R.Nevřivý
13.02.2024 4 z 5

Po delší době se jako čtenář vracím do světa Malzské knihy padlých. Kniha začíná deset let po Chromém bohu.
Události, které se dají do pohybu mají původ v činech Karsy Orlonga, ale také jedné pradávné válce a staré magii.Erikson to napsal tak jak to umí jen on. Naprosto bravůrně. Nechává nás nahlednou do nejhlubšího nitra postav, ať už se jedná o divoké "barbary", malazské mariňáky, bohy nebo dokonce jedno nevinné "dítě". Dokáže totiž i do tohoto melancholického fantasy příběhu vnést silnou dávku lidskosti, tak jako to už mnohokrát předvedl v přechozích knihách. Nebojte se, že by se jednalo jen o nějakou depresivní četbu. Takové slovní přestřelky mezi malazskými mariňáky a jejich mentalita vám vyčaruje úsměv na tváři. Potěší návrat známých postav, skvělě napsané nové postavy a další střípky informací, co se v tomhle užasném fantasy světě děje.
Je to skvělá knížka a rozhodně povinnost pro každého kdo si zamiloval Malazskou knihu padlých. No zbývá už jen se těšit na další díl.
PS. Tichá voda byla asi má nejoblíběnější postava. Taky musím pochválit překlad a zpracování knížky samotné, včetně nádherných ilustrací.


Gari89
18.12.2023 5 z 5

Steven to opět dokázal. Začíná další epické sága ze světa Malazké říše a já už se nemůžu dočkat dalšího dílu. Nebudu nic prozrazovat, ale pro toho kdo má rád tenhle svět, bude tahle kniha parádní čtení!!

Hakkon
18.12.2023 5 z 5

Len máloktorému autorovi sa za tie už viac než dve desaťročia, čo čítam fantasy, podarilo zaujať do takej miery, ako sa to podarilo Eriksonovi. Tak ako jedna z hlavných postáv, táto kniha je po každej stránke "Benger" a to celkom stačí. Určite sa nejedná o druhé "Mesačné záhrady" a tak je to aj dobre - príbeh odsýpa a reže ako ľad. Zameranie sa na malazských mariňákov tu extrémne sedí, prostredie je známe a predsa aj úplne nové; tak aj ako postavy samotné. Tá kniha je masterpiece; krásna, podmanivá a úplne okúzľujúca a pre literatúru je to fakt strop. Veľká vďaka vydavateľstvu Planeta9 za per-fekt-nú prácu, naozaj samotné spracovanie je umelecké dielo.

Kutcho
13.12.2023 4 z 5

Ďalšia skvelá kniha z pera Stevena Eriksona. Oproti hlavnej sérii mi v tejto knihe prišlo, že je menej vaty a tak dej pôsobil svižnejšie. Na druhej strane mi tu trochu chýbali také väčšie momenty, viac zapamätania hodné. To ale neznamená, že príbeh neobsahuje viaceré výborné momenty, situácie a ako vždy skvelé postavy, z ktorých niektoré sú starí známi. Hlavne by som povedal, že aj napriek tomu, že prostredie a svet Malazu čitateľ pozná, Bůh nedbá trpí ako prvá kniha v novej sérii spoznavaním nových postáv a usporiadania sveta, takže verím, že pokračovania opäť vypália kvalitatívne naplno alebo aspoň nesklamú, presne ako tomu bolo v prípade začiatku Rantovho príbehu.

Las_T
18.10.2023 5 z 5

Myslím si, že Steven Erikson už nemusí nikomu nic dokazovat. Způsob jakým píše a vytváří svůj knižní svět bourá všechny nastavené hranice fantasy žánru, většina dnešních autorů by si na tomhle vyrvala vlasy (nechci nikoho shazovat, je to prostě fakt). Opravdu ho docenit je však náročný úkol. Na svém blogu před pár lety napsal, že Bůh nedbá vytvořil pro čtenáře, kteří se chtějí v Malazu utopit, ale dělá jim problémy se začíst do Měsíčních zahrad. A to se mu, alespoň podle mého povedlo. V Malazu byly vždy hezky vybalancovány linky vážných bohů a trochu uhozených vojáků při tažení. Zatímco v Charkanas bylo tlačeno především na to první, v této knize jsou bohově v těžké defenzívě. Celá kniha má vlastně dvě nosné linky. Jedna tentokrát s mariňáky a druhá s Teblory. Nebudu tady psát, které postavy to nejvíc táhnou dopředu, ale obě jsou plné nových postav + jednou postavou z minulosti (nebo silně ovlivněnou předchozími eventy). Je to prostě next level fantasy, plné odkazů a přitom svěží a navíc nejvíc čtivé od Lovců kostí, tedy nejčtivější kniha od Eriksona za posledních patnáct let. Velká poklona samozřejmě patří nakladatelství Planeta9, ti v Česku nemají ve zpracování knih absolutně žádnou konkurenci, jejich knihy jsou přímo nádherné. Děkuji Vám a keep it up.

Slezadav
22.09.2023 5 z 5

Je to tu. Po letech u nás zase vyšlo něco nového z Malazského světa. A protože je tento svět mým oblíbeným, tak jsem se neskutečně těšil a očekávání byla extrémně vysoko. Jak také u Eriksona jinak, že.
Začnu tou jedinou věcí, kterou bych této knize trochu vytknul a tou je poměrně pomalý rozjezd. Trvalo by docela dlouho, než jsem se s tradičně velkým množstvím postav sžil a do příběhu se pořádně začetl. Nicméně stálo to za to.
Bůh nedbá je další z Eriksonových mistrovských děl. Asi to není ta nejlepší kniha, kterou kdy napsal, ale rozhodně se řadí k těm povedenějším. Opět surové fantasy, které se nebojí temných stránek. A co mám na Eriksonovi nejraději je žánrový přesah a fakt, že ač jde o fantasy, tak autor přímo vybízí k zamyšlení se nad hlubokými tématy.
Samotný děj je umně seskládaný dohromady s mnoha zvraty o různých stupních předvídatelnosti. Špičkové postavy se kterými čtenář dýchá a stává se součástí Malazské jednotky mariňáků nebo členem kmene Teblorů, kteří se ocitají tváří v tvář katastrofě. Kdo čekal Karsu jako ústřední postavu tohoto začátku nové trilogie bude ovšem asi zklamán. Moc prostoru tebto rek nedostává.
Kladné body dostává i nádherné zpracování knihy včetně obálky a předsádkových ilustrací. Na plný počet je také geniální překlad v podání Dany Krejčové. Pro milovníky Malazu je tahle kniha nutnost, pro čtenáře tímto světem nepolibené bych asi doporučil začít jinde. Přestože ani Bůh nedbá nemusí být jako první zkušenost s Malazem úplně nejhorší a dá se číst i samostatně, přijdete tím o spoustu kontextu a narazíte na pár zásadních spoilerů. Bohužel, než se dočkáme českého vydání dalšího nového Malazu asi uplyne hodně vody. Každopádně Bůh nedbá dostává bez debat plný počet.

Štítky knihy

fantasy

Autorovy další knížky

Steven Erikson (p)
kanadská, 1959
2002  84%Měsíční zahrady
2004  94%Vzpomínky ledu
2009  93%Vichr smrti
2012  94%Chromý bůh
2008  90%Dům mrtvých

Kniha Bůh nedbá je v

Právě čtených3x
Přečtených39x
Čtenářské výzvě3x
Doporučených2x
Knihotéce96x
Chystám se číst45x
Chci si koupit41x
dalších seznamech2x